RAM
RAM (Foto: Ed van de Pol)

Ondernemend Dijk en Waard verbindt onderwijs en het bedrijfsleven

Julien Pieterse verstaat de kunst van het netwerken als geen ander. Als bestuurslid van Ondernemersvereniging Dijk en Waard speelt hij de rol van verbinder met verve. Julien: “Ondernemend Dijk en Waard bestaat uit betrokken ondernemers en managers die weten wat er in de regio speelt en zich sterk maken voor een nog beter ondernemersklimaat. Daarvoor is de samenwerking tussen overheid, onderwijs en bedrijfsleven van cruciaal belang.”

De telefoon van Julien Pieterse, bestuurslid van ondernemersvereniging Ondernemend Dijk en Waard en oprichter en eigenaar van Vitalics uit Heerhugowaard, barst uit de voegen van de contacten. “Ja, die telefoon moet ik zeker niet kwijtraken!”, lacht hij. Zijn bedrijf houdt zich sinds 2007 bezig met de duurzame vitaliteit van werknemers. Daarmee loopt de organisatie al sinds de oprichting voorop. “Nagenoeg iedere ondernemer is overtuigd van het feit dat vitale werknemers de basis vormen van een gezonde organisatie. Tegelijkertijd is vitaliteit meer dan het implementeren van een vitaliteitsprogramma. De sleutel van het succes ligt in de integrale aanpak”, legt Julien uit. 

Aantrekkelijke gemeente

Die lokale integrale aanpak vormt ook een belangrijk uitgangspunt voor ondernemersvereniging Ondernemend Dijk en Waard. Julien: “Ondernemend Dijk en Waard is de ondernemersvereniging van Dijk en Waard, waar ongeveer 400 ondernemers bij zijn aangesloten. Gemeente Dijk en Waard heeft een sterke economische positie en is een aantrekkelijke gemeente voor inwoners, ondernemers en bezoekers. Ondernemend Dijk en Waard wil die positie voor de toekomst veilig stellen en verder versterken. Dat doen we door een positief ondernemersklimaat voor alle ondernemers in onze regio te creëren. Ondernemers hebben te maken met een groot aantal uitdagingen, waaronder energieschaarste, gebrek aan bedrijfsruimte en grote tekorten op de arbeidsmarkt. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zijn in onze vereniging vier commissies actief met ieder een eigen aandachtsgebied: Bereikbaarheid, Events, Werklocaties & Duurzaamheid en Arbeidsmarkt & Opleidingen. De gemeente heeft eigen vertegenwoordigers afgevaardigd in deze commissies. Door deze directe communicatielijn kunnen we de collectieve belangen van het regionale bedrijfsleven rechtstreeks overbrengen aan de lokale politiek en de provincie. De thema’s staan in nauwe verbinding met elkaar: als je ervoor zorgt dat je nieuwe talenten weet te behouden, versterk je de economische positie van de regio en verminder je de druk op de mobiliteit, waardoor je de leefbaarheid en daarmee de omgeving en het welzijn van de inwoners verbetert.” 

Nieuw talent

Julien stuurt de commissie Arbeidsmarkt en Opleidingen aan. Deze commissie heeft als belangrijkste taak de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te bevorderen. Julien: “Het tekort aan personeel is in iedere sector voelbaar. Dat brengt niet alleen de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar, maar zorgt ook voor extra werkdruk bij het bestaande personeel. Met de gevolgen daarvan hebben we bij Vitalics dagelijks te maken.” Hij vervolgt: “Als we nieuw talent willen aantrekken en bestaand personeel in de regio willen behouden, moeten we ervoor zorgen dat we een optimaal ondernemersklimaat bieden. Onze commissie Arbeidsmarkt en Opleidingen houdt zich bezig met vraagstukken zoals het behouden van talent in de regio en het verbeteren van de aansluiting tussen studies en het bedrijfsleven.” Hij vervolgt: “Dan hebben we het niet alleen over het behoud van hbo-opleidingen, maar ook het mbo-onderwijs. Want als we niets doen, loopt het tekort aan arbeidskrachten op mbo-niveau nog verder op. Met het oog op de toenemende vergrijzing, zal die problematiek alleen nog maar zwaarder gaan wegen.” Door zijn rol als eigenaar van Vitalics komt Julien bij nagenoeg alle sectoren die de regio rijk is, zoals het onderwijs, de zakelijke dienstverlening en de maakindustrie. Dit zorgt ervoor dat hij niet alleen een groot netwerk tot zijn beschikking heeft, maar ook direct in contact staat met bedrijven en instellingen die verschillende vraagstukken op een creatieve manier weten op te lossen. “Deze kennis nemen we als leden van Ondernemend Dijk en Waard mee naar de vereniging, waar we de kennis delen en ondernemers die iets voor elkaar kunnen betekenen met elkaar in contact brengen. Dijk en Waard On Stage, Kennissessies, Kom Binnen Bij Bedrijven Dagen, Themabijeenkomsten en natuurlijk de ledenvergaderingen zijn belangrijke events waarop de verbinding wordt gelegd en kennis wordt uitgewisseld.”

Iedere ondernemer is welkom

In welke vraagstukken herkennen alle ondernemers zich? Hoe krijgen we nieuwe initiatieven van de grond? Welke opgaven zijn zo groot dat we samen verder komen dan alleen? Ondernemend Dijk en Waard vindt het belangrijk dat ondernemers weten dat ze er niet alleen voor staan. Julien laat daarom geen gelegenheid onbenut om het belang van het feit dat ondernemers zich moeten verenigen te benadrukken. “Met vierhonderd leden zijn we een grote vereniging, maar het aantal ondernemers in de regio is natuurlijk vele malen groter. Ondernemend Dijk en Waard staat voor het algemene belang van de ondernemer. Dat geldt voor het belang van iedere ondernemer in de regio, ongeacht hoe groot het bedrijf is. Doordat onze aangesloten leden iedere bedrijfstak in de regio vertegenwoordigen, kunnen we elkaar helpen en aanvullen. Door de samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en de onderwijs- en kennisinstellingen, de zogenaamde triple helix, ontwikkelen we een gezamenlijke strategie voor het verder versterken van de regio. Ondernemend Dijk en Waard dient de gedeelde belangen, waardoor mooie, nieuwe initiatieven ontstaan. Dus of je nu eenmanszaak of een multinational bent: iedereen is waardevol. Hoe meer leden, hoe groter onze slagkracht en hoe groter onze stem in de regionale en provinciale politiek!”.

Ben je ook ondernemend in Dijk en Waard?

Meld je dan aan als lid; https://odew.nl/lid 

www.odew.nl

RAM
RAM