Vlnr: Peter Stoop, Annelies van der Linde en Sipke Gonggrijp.
Vlnr: Peter Stoop, Annelies van der Linde en Sipke Gonggrijp.

Hortus Alkmaar, een tuin vol kleur

Een mooie wandeling door een bloemenzee? Een vis zien zonnebaden? Je vindt het allemaal in Hortus Alkmaar, een tuin vol kleur en bijzondere, vaak geneeskrachtige planten. Bekijk het leven in de sloten en vijvers. Geniet van een ijsvogel die overvliegt of neem een drankje op ons zonnige terras. Ieder bezoek aan de botanische tuin van Alkmaar is een unieke belevenis.

Hortus Alkmaar 

Dit voorjaar vieren we het 12,5 jarig jubileum van Hortus Alkmaar: een groene oase aan het Achtergeestpad, fiets- en wandelpad tussen Alkmaar en Heerhugowaard. Het oudste deel van de tuin is in 1981 aangelegd voor de productie van natuurlijke geneesmiddelen voor VSM. Inmiddels zijn we een zelfstandige stichting met de grootste collectie geneeskrachtige planten van Nederland. Hortus Alkmaar biedt meer dan alleen een bijzondere collectie medicinale planten, het is een plek waar iedereen welkom is. We ontvangen jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers waaronder ook leerlingen van basis- en middelbare scholen. 

Wat is een botanische tuin ?

Een botanische tuin is een verzameling planten die dienen voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De botanische wereld is altijd in beweging, het is een levende wetenschap. Sipke Gonggrijp is collectiebeheerder bij de Hortus en zorgt ervoor dat de naamgeving van de planten actueel is en dat de collectie planten in stand blijft. Je moet kennis hebben van planten om zo te bepalen waar ze komen te staan. Hoe kun je ze combineren zodat ze het gezamenlijk naar hun zin hebben? Weidebeekjuffer, Keizersmantel en de Grote wolbij zijn indicatiesoorten die voorkomen in Hortus Alkmaar. Dat betekent dat we goed op weg zijn. Onze tuin draagt enorm bij aan het verbeteren van de biodiversiteit in Alkmaar.

Planten en zaden te koop

Hortus Alkmaar heeft een assortiment van ruim 1000 (geneeskrachtige) planten. Van 500 planten worden de zaden verzameld ter behoud van de collectie. Annelies van der Linde is zaden expert en zorgt er samen met de vrijwilligers voor dat de zaden te koop zijn via de online webshop. We bieden bezoekers ook de gelegenheid om planten en zaden in de winkel te kopen, waarbij we advies op maat geven. Bezoekers waarderen dit enorm en komen hierdoor vaker terug. 

Hortus Alkmaar werkt graag samen met ondernemers

Ook bedrijven weten Hortus Alkmaar te vinden voor advies over vergroening of verduurzaming. Samen staan we voor de uitdaging om te verduurzamen en te vergroenen. Elk bedrijf doet dit in zijn eigen bedrijfsvoering. Maar niet iedereen heeft de ruimte om hier aan te voldoen. Samenwerking met Hortus Alkmaar kan een invulling geven aan de vergroening(strategie) van je bedrijf. Hortus Alkmaar helpt bedrijven graag hun eigen vergroeningsopgave te realiseren. Dat kan uiteraard op diverse manieren, die we gezamenlijk kunnen uitwerken. De Stichting Hortus Alkmaar heeft de ‘ANBI’-status, oftewel met je bijdrage help je ons ook in het voortbestaan van de tuin. 

Zin om Hortus Alkmaar te bezoeken?

Dit is er te doen en te zien:
Vanaf 21 maart: Beeld & Tuin, beeldende kunstexpositie in de tuin i.s.m. Kunstenaars Centrum Bergen (KCB).

Evenementen

Zondag 31 maart en maandag 1 april: Vier Pasen in de Hortus
Zondag 14 april: Zaaidag
Zondag 12 mei: Plantendag
Zondag 9 juni: Beestjesdag en start fotowedstrijd i.s.m. Cameraland
Zondag 14 juli: Bijendag
Zondag 8 september: Start Kunstweek i.s.m. kunstenaars van Artiance

Tijdens de evenementen zijn er rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten en live muziek. Geniet van een drankje of een lunch op het zonnige terras van het KasCafé. Kijk voor het hele programma op www.hortusalkmaar.nl

Reserveer de ijsvogelhut 

TIP! Bekijk de ijsvogels vanuit de prachtige ijsvogelhut bij Hortus Alkmaar. De kijkhut is wind- en waterdicht en uitgevoerd met regisseursglas. Bezoekers kunnen de ijsvogels dus wel zien, maar andersom niet. De ijsvogelhut is tijdens openingstijden voor alle bezoekers toegankelijk. Wil je in alle rust genieten van de ijsvogels? Reserveer dan de ijsvogelhut van maandag t/m vrijdag van 8:00 - 10:00 uur. Drink daarna een verse kruidenthee in het Kascafé, een betere én meer ontspannen start van de dag kun je niet wensen!
Reserveren ijsvogelhut kan via www.hortusalkmaar.nl/de-tuin/ijsvogelhut

Rondleiding

Elke eerste zondag van de maand is er een rondleiding door een ervaren tuingids. Aanvang 10:30 uur. Nadere info en aanmelden vind je op www.hortusalkmaar.nl/de-tuin/rondleidingen

Fietsroute & wandelroute

Hortus Alkmaar is goed te bereiken via het fiets- en wandelpad Achtergeestpad, tussen fietsknooppunt 51 en 68. Ga je wandelen? Loop dan via het wandelnetwerk Noord-Holland, Hortus is nabij startpunt Nollenstrook. Zie www.wandelnetwerknoordholland.nl

Vriend van Hortus Alkmaar

Voor € 25,- per jaar word je Vriend van Hortus Alkmaar en kun je het hele jaar de tuin bezoeken en één gast voor 50% van de toegangsprijs meenemen. Ook reserveer je gratis de ijsvogelhut.

Bezoek

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10u-17u. Zaterdag en zondag van 11u-17u.
Entreeprijzen: Volwassenen € 6,- , kinderen t/m 12 jaar gratis, 13 t/m 18 jaar € 3,00


Hortus Alkmaar

Berenkoog 43
1822 KH Alkmaar
www.hortusalkmaar.nl
mischa@hortusalkmaar.nl