Zomeravondconcert Grote Kerk

Algemeen
Pieter van Dijk. (Foto: Frits de Beer)
Pieter van Dijk. (Foto: Frits de Beer)

ALKMAAR - Stadsorganist Pieter van Dijk speelt tijdens het zomeravondconcert op woensdag 19 augustus werken van Sweelinck en Bach in de Grote Kerk Alkmaar.


Het Van Covelens orgel staat bekend als het ideale Sweelinck orgel. Het concert wordt geopend met de variatiereeks over het klaaglijke gebedslied ‘Erbarm Dich mein’, één van de weinige stukken waarin Sweelinck het pedaal gebruikte. Ongeveer dezelfde melodie hoort u in Bachs bewerking die zich baseert op spannende harmonieën. Van Bachs Triosonate in G voor twee fluiten staat een bewerking van Bach-bewonderaar Johann Peter Kellner op het programma. Het concert wordt energiek en vrolijk afgesloten met het Preludium en Fuga in D groot, het enige orgelwerk van Johann Sebastian dat opent met een riskante toonladder in het pedaal.

Kaasmarktconcert 
Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke Kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel. Op vrijdag 21 augustus worden de orgels bespeeld door Vittorio Vanini.

Meer informatie en kaartverkoop
Een Zomeravondconcert bezoeken kost € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (als Vriend koopt u uw kortingskaart aan de deur). Heeft u 4 concerten in uw winkelmandje, dan is het 4de concert (automatisch) gratis. Toegangskaarten kunnen uitsluitend online worden gereserveerd via 
www.grotekerk-alkmaar.nl

-