Kennisnetwerk Buurtgroen

Algemeen
Mini-Symposium op stadslandbouw complex ‘Noordoogst’ in Amsterdam-Noord.
Mini-Symposium op stadslandbouw complex ‘Noordoogst’ in Amsterdam-Noord. Foto: Paul de Dooij

NOORD - In aanwezigheid van ruim 30 groene Amsterdammers is het ‘Kennisnetwerk Buurtgroen’ afgelopen woensdag vol enthousiasme van start gegaan. Buurtgroen020 en ANMEC organiseerden hiervoor een Mini-Symposium op stadslandbouw complex ‘Noordoogst’ in Amsterdam-Noord.

Onder de deelnemers waren vertegenwoordigers van de gemeente, organisaties, initiatiefnemers en groencoaches die zich allen actief inzetten voor het vergroenen van buurten in Amsterdam. Door geregeld samen te komen en kennis te delen, zowel fysiek als digitaal, zal dit kennisnetwerk warm gehouden en verder uitgebouwd worden. Het Mini-Symposium vormde tevens de afsluiting van de stedelijke training ‘Amsterdamse Groencoach’ die het afgelopen jaar door Buurtgroen020 en ANMEC werd georganiseerd in opdracht van de gemeente Amsterdam. Ongeveer 30 groene vrijwilligers, uit alle zeven stadsdelen, zijn opgeleid tot groencoach en kunnen gebieds- en themagericht Amsterdammers helpen bij vragen en ideeën met betrekking tot het vergroenen van hun buurt. Als vervolg, worden in overleg met de stadsdelen korte groencoach trainingen ontwikkeld voor professionals zoals ambtenaren, welzijnswerkers en wijkbeheerders.

De terugkoppeling van het Mini-Symposium, inclusief videoregistratie, zullen beschikbaar komen op buurtgroen020.nl en anmec.nl. Ook de presentaties en praktijkadviezen over beleid, fondsenwerving, binnentuinen, voedselbossen en groene bewonersplatformen komen op deze websites te staan. Op buurtgroen020.nl kan bovendien meer informatie gevonden worden over groencoaching in Amsterdam en over het vergroenen van buurten.