Lezing over Stelling van Amsterdam

Algemeen
Een van de forten uit de Stelling van Amsterdam.
Een van de forten uit de Stelling van Amsterdam. Foto: aangeleverd

SCHOORL - Vast wel eens gehoord over de Stelling van Amsterdam dat een van de UNESCO Werelderfgoed-monumenten van ons land is. Nee? Kom dan zeker naar de lezing en kom meer te weten over de 46 forten en batterijen rond de hoofdstad. Misschien was een van uw voorvaders wel een van de 12.500 militairen die er in de Eerste Wereldoorlog hielpen om ons land buiten een oorlog te houden? Iedereen is welkom voor de lezing van René Ros, donderdag 6 februari om 20.00 uur in de Blinkerd.

In de Vestingswet 1874 werden onze verdedigingslinies wettelijk vastgelegd waaronder een geheel nieuwe linie rond Amsterdam. Water vormde de eerste en belangrijkste verdediging en vervolgens verschenen forten op de plaatsen waar het water onvoldoende een barrière vormde. Maar zonder voldoende voeding en materiaal zou een vijand nooit lang te weerstaan zijn en ook daaraan is veel geld en aandacht geschonken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde de Stelling van Amsterdam haar hoogtepunt toen duizenden soldaten, veelal oudere dienstplichtigen, meerdere jaren in de forten leefden. Wie waren die soldaten en wat was het doel van hun inzet en daarmee van de Stelling? Er heeft nooit een vijand voor de Stelling gestaan maar is het daardoor nutteloos geweest? Tegenwoordig gebruiken we de Stelling als recreatiegebied en de forten voor heel verschillende doeleinden.

In een multimediale presentatie maakt René Ros de vrijwel onzichtbare Stelling van Amsterdam zichtbaar. Hij voert sinds 1998 als vrijetijds-historicus archief- en veldonderzoek uit naar het militair erfgoed in de regio Amsterdam. Vooraf aan de lezing wordt de documentaire "Geheim landschap" vertoond over militair erfgoed in Europa en Nederland. Adres De Blinkerd: Heereweg 150, Schoorl.