De vlag van Bergen

Algemeen
De 'geknotte merels' zijn kenmerkend voor de vlag van bergen.
De 'geknotte merels' zijn kenmerkend voor de vlag van bergen. (Foto: aangeleverd)

HVB laat meer Bergense vlaggen maken

BERGEN - De Historische Vereniging Bergen (HVB) heeft extra exemplaren van de vlag van Bergen laten maken, alsook van de wimpels.

Een paar jaar geleden heeft Frits David Zeiler in de Kroniek van de HVB het wapen van Bergen uitgebreid beschreven. De herkomst is vrijwel zeker van de Heren van Haarlem, die Heren van Bergen werden. De oudste afbeeldingen dateren al uit de late zestiende eeuw. De merletten in het wapen zijn eigenlijk 'geknotte merels', vogels zonder poten en snavels, die alleen in de heraldiek worden toegepast. Soms worden wel de aanzetten weergegeven, hier is gekozen voor een gladde afronding van onderbuik en kop. Aanvankelijk was het idee om de merletten als een soort witte silhouetten in de rode ondergrond te plaatsen. Vergelijking met een paar traditionele (maar redelijk betrouwbare) weergaven leerde, dat er toch wel oogjes en vleugels moeten worden weergegeven. Zo is gekozen voor het nu gepresenteerde ontwerp.

Merletten

Merletten komen ook voor in het oude wapen van Schoorl (om de klimmende leeuw heen), in het wapen van Heemstede (al heten ze daar anders), in het wapen van Oostkamp (Vlaanderen) en de verschillende wapens in het Land van Cuijck. De vlag kost € 15, heeft een afmeting van anderhalve bij één meter en is te koop bij Kluswijs de Vries, Hubo Michel Duin, Drieënhuizen, Sterkenhuis en Boekhandel Thomas. Bestellen kan ook op www.hvb-nh.nl.

De Historische Vereniging Bergen staat zondag 26 mei met een promotiekraam op het evenement Stoomdag/Oldtimers aan de Kogendijk. Daar is de vlag natuurlijk ook te koop.