Opnieuw brandbrief ondernemers naar politiek

Algemeen
Een deel van de verontruste ondernemers op de beoogde plek van de flexwoningen.
Een deel van de verontruste ondernemers op de beoogde plek van de flexwoningen. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Alweer voor de derde maal laten ondernemers van Bedrijventerrein Castricummer Werf via een open brief van zich horen. In niet mis te verstane woorden, laten zij weten zich niet serieus genomen te voelen door het college van Castricum.

door Aart Tóth

Twee pagina’s waren er ingeruimd, met de kop ‘Gemeente ligt op ramkoers met ondernemers van de Castricummer Werf’. Dit om hun misnoegen kenbaar te maken. Precies een dag voor het raadsdebat over dit onderwerp. Het raadsdebat zelf vond afgelopen donderdag plaats en kon helaas niet mee in deze editie.

In 2019 is het ministerie van Binnenlandse Zaken een landelijke pilot ‘Flexwonen’ gestart. Deze pilot zou een aantal gemeenten de mogelijkheid bieden tijdelijke huisvesting te creëren met vergoeding vanuit het ministerie. De gemeente Castricum had hier wel oren naar, vermoedelijk omdat hier maar liefst 300.000 euro subsidie aan vastzat. Echter, de bedrijven verenigd in ‘Vereniging Castricummer Werf’ zijn al langer in gesprek met de gemeente over een goede invulling van de grond waarop de gemeente Flexwoningen wil plaatsen. Precies aan de rand van Castricummer Werf. Daarbij heeft de gemeenteraad onlangs de motie ‘Revitalisatie Castricummer Werf’ aangenomen. “Dat het ministerie de locatie ook niet geschikt vindt, toont ook wel aan dat hier sprake is van een buitengewoon onzalig plan”, aldus Mr. K. van Driel van Rechtmaat Juristen die de bedrijven bijstaat.

Ondernemers voelen zich niet serieus genomen. Ze balen ervan buiten de informatie over dit onderwerp te worden gehouden. Een ondernemer: “De zo vaak gemeentelijk gepredikte ‘Burgerparticipatie’ is volledig zoek en blijkt een farce. Zonder inhoudelijke kennis van de motieven van de Castricummer Werf ondernemers moeten raadsleden met een kant en klaar voorstel instemmen om alvast 24 Flexwoningen te plaatsen aan de rand van de Castricummer Werf.”

Monoloog

Ook blijkt er volgens de brandbrief een 45 minuten durende monoloog te hebben plaatsgevonden van wethouder Ron de Haan. Met als kernboodschap: staken van jullie verzet. Daarbij werden aanwezige ambtenaren en ondernemers de mond gesnoerd met uitspraken zoals: “Als jullie dwarsliggen gaat er geen cent naar de Castricummer Werf …” En: “Wij gaan geen 30.000 euro uitgeven voordat er uitsluitsel is over de Flexwoningen”, aldus De Haan volgens de ondernemers. Eerder was dit bedrag in een motie door de raad toegezegd om onderzoek te doen.

De ‘Wet Openbaarheid Bestuur’, kortweg de WOB, moest eraan te pas komen om de genomen besluiten boven tafel te krijgen, volgens de ondernemers van de Castricummer Werf. Schokkend was volgens dezelfde ondernemers, dat het indienen van WOB-verzoeken door wethouder De Haan afgekeurd werd in niet mis te verstane woorden. Zij vinden het zelf ook triest dat zij via WOB-verzoeken feitelijke informatie boven tafel moeten krijgen en zelfs als ze die informatie wel krijgen is er veel zwart weggelakt. Het grootste gedeelte van de vragen uit de WOB-verzoeken wordt te laat of helemaal niet geopenbaard, aldus de ondernemers.Voorbeeld van onjuist informeren van de raad zou zijn; toen tijdens een raadsvergadering raadslid Leo van Schoonhoven van wethouder Slettenhaar wilde weten wie de eigenaar was van de naast het GP Groot terrein staande 42 zeecontainers. Het antwoord van de wethouder was dat hij het eigenlijk niet wist. Uit het WOB-verzoek blijkt echter dat er afspraken gemaakt waren met projectontwikkelaar Driessen en wethouder Slettenhaar persoonlijk om de 42 zeecontainers aan te schaffen. De ondernemers vragen zich nu natuurlijk af of de wethouder zich hiermee gecommitteerd heeft aan deze projectontwikkelaar.