Ondernemers reageren op uitspraak wethouder omtrent flex-woningen

Algemeen
Het perceel dat door gemeente Castricum is aangewezen voor Flex-woningen.
Het perceel dat door gemeente Castricum is aangewezen voor Flex-woningen. (Foto: Yvette van der Does)

CASTRICUM – Dat het raadsdebat omtrent de plaatsing van Flex-containerwoningen aan de rand van de Castricummer Werf soms vuurwerk was, is intussen genoegzaam bekend. De reactie en verweer van wethouder Slettenhaar achteraf geeft echter een heel ander beeld volgens de ondernemers. De wethouder profileerde zich via NH-nieuws alsof de gesprekken weer op gang komen en blij was dat ondernemers weer willen praten. Volgens de ondernemers is het verhaal precies andersom en reageren dan ook publiekelijk met onderstaand schrijven;

door onze verslaggever Aart Tóth

In gesprek voelden wij ons zeer onder druk gezet“Wij als bedrijvenvereniging weerspreken de bewering van dhr. Slettenhaar tijdens de commissievergadering dat de ondernemers niet meer met de gemeente willen praten. De gesprekken zijn nooit door ons beëindigd. Sterker nog, wij wachten zelfs nog steeds op een reactie op ons laatste verzoek om het gesprek met de wethouder over te doen. Dit was ons laatste contact met de gemeente op 2 September.”

Aangewezen perceel van Flex-woningen

“In dit gesprek voelden wij ons zeer onder druk gezet ons verzet te staken terwijl wij onder valse voorwendselen (het bespreken van het stappenplan voor de noodzakelijke nulmeting) op het gemeentehuis zijn uitgenodigd. Vanuit de unaniem aangenomen motie ‘Revitalisatie’ wordt er niet gesproken over bebouwing maar over het duurzaam en toekomstbestendig inrichten van het bedrijventerrein. Omdat de ruimte daarvoor nu ontbreekt zien wij die al jaren in het aangewezen perceel van de Flex-woningen en maakt zelfs al deel uit van een plan uit 2018.”

Buiten spel gezet door gemeente Castricum

Dat ons ingezonden stuk in de Castricummer (daarin geven we aan buiten spel te zijn gezet door de gemeente) als een verassing kwam voor de raadsleden geeft al aan hoe onvolledig ze zijn geïnformeerd door het college. De raadsleden werden in de commissievergadering enorm onder druk gezet om in te stemmen met een plan waarvan de gevolgen nog lang niet te overzien zijn. Gelukkig lijken zij wél hun verantwoordelijkheid te nemen en voorkomen zij daarmee een debacle voor de gemeente. Er wordt nu (wellicht tevergeefs) enorm veel tijd en kosten gemaakt door de gemeente en de ondernemers terwijl het commerciële bedrijf (Rotteveel) rustig achteroverleunt en wacht op exploitatie.

Handtekeningenactie Castricummer Werf

Uit een handtekeningenactie rond de Castricummer Werf blijkt dat 95 procent tegen de komst van Flexwoningen is, dit valt niet te rijmen met het vooropstellen van het belang van participatie. Het standpunt van de bedrijvenvereniging blijft onveranderd. Breng de huidige situatie van de Castricummer Werf volledig in kaart en doorloop het gehele stappenplan met de ondernemers. Dit onderzoek is overigens al toegezegd in de motie ‘Revitalisatie Castricummer Werf’ en daar is reeds 30.000 euro voor gereserveerd. Pas daarna kan er een afweging gemaakt worden of Flex-woningen verenigbaar zijn met de Castricummer Werf en binnen welke kaders”, aldus de ondernemers van Verenigde Bedrijven Castricummer Werf.