‘Geweld eindigt waar respect begint’

Algemeen
V.l.n.r. Arnold Eisma, Dhyan Duijn, Esmeralda Ketting-Krooder en Jack Keizer met een spandoek met namen van overledenen.
V.l.n.r. Arnold Eisma, Dhyan Duijn, Esmeralda Ketting-Krooder en Jack Keizer met een spandoek met namen van overledenen. (Foto: JB/RM)

DEN HELDER – Eén zoon verliezen door moord, de andere door zelfmoord. Wie zelf ouder is, kan het zich maar moeilijk voorstellen. Voor Jack Keijzer (63) uit Hoogkarspel is het de keiharde realiteit. In 2007 verloor hij zijn zestienjarige zoon Pascal, in 2016 zijn zoon Remy (22). “Naar omstandigheden gaat het goed met mij”, vertelt hij. Zo is Jack betrokken bij de Rogier Hulst Foundation, vooral bedoeld voor ouders die een kind hebben verloren door zelfdoding, maar waar ook de broers en zusters meer dan welkom zijn. Ook is hij voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. In die hoedanigheid organiseert hij 22 augustus de jaarlijkse Dag Herdenken Geweldslachtoffers, welke ditmaal in Den Helder wordt gehouden.

Helaas staat het trieste verhaal van Jack Keizer niet op zichzelf. De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) vertegenwoordigt namelijk ruim 500 families die een dierbare hebben verloren door ernstig geweld. De organisatie faciliteert lotgenotencontact tussen mensen die elkaar zonder woorden kunnen begrijpen. De federatie is dan ook ontstaan vanuit de behoefte om steun te kunnen vinden bij lotgenoten, verdriet te kunnen delen en om op te kunnen komen voor de belangen van slachtoffers en nabestaanden. Jaarlijks organiseert de FNG om die reden meerdere lotgenotenbijeenkomsten, waaronder de jaarlijkse Dag Herdenken Geweldslachtoffers. “Als je weet dat er per jaar ongeveer 180 slachtoffers vallen en over de laatste 20 jaar 3600 gevallen bekend zijn, weet je waarvoor je het doet”, aldus de voorzitter.

Covid-19

Jack Keizer organiseert de herdenkingsdag voor de dertiende keer, altijd op de zaterdag van week 38 en altijd in een andere omgeving. De reden hiervan is dat nabestaanden in het gehele land wonen. Jack: “Dit jaar dus in Den Helder en dat is voor mij ook wel speciaal want ik ben er geboren en heb er tot mijn 20e gewoond. Helaas hebben wij de invulling zoals die ons voor ogen stond moeten annuleren. Dat heeft natuurlijk alles te maken het Covid-19 virus. Gelukkig hebben we een vervangend programma kunnen samenstellen.”

Namenlint

Keizer vervolgt: “De laatste jaren vragen wij hulp aan onze nabestaanden bij het vinden van een goede locatie want in de praktijk is dat ‘best een ding’. Eén van de nabestaanden; Esmeralda Ketting-Krooder, kwam met het idee van Den Helder in combinatie met Willemsoord. De heer Broekmolen van Willemsoord stond er meteen heel positief tegenover. Bovendien is het een ruime locatie, vlak bij het centrum en betaalbaar. Belangrijk omdat wij als federatie beperkte middelen hebben. Een locatie dicht bij het centrum is voor ons van groot belang voor omdat wij daar altijd met een circa 500 meter lang namenlint lopen. De namen zijn van onze vermoorde dierbaren. Enerzijds is het fijn voor de nabestaanden om de naam van hun kind, partner of wat dan ook te dragen. Anderzijds is het ook een soort van statement wat wij dan willen maken. ‘Kijk eens, publiek in Den Helder, dit is wat geweld kan doen. Zóveel slachtoffers en zóveel verdriet’. Maar dat alles gaat nu niet door.”

FC Den Helder

Noodgedwongen is dus dit jaar gekozen voor een vervangend programma waarbij voetbalclub FC Den Helder een hoofdrol vervult. “De medewerking van deze Helderse voetbalvereniging wordt door ons zeer op prijs gesteld. Dankzij Arnold Eisma van FC Den Helder kunnen we daar terecht en hebben we alle voorbereidingen optimaal kunnen treffen. Hij heeft op gigantische wijze meegedacht en - gewerkt. Op het terrein van ‘zijn’ voetbalclub gaan we zaterdag 22 augustus in het bijzijn van burgemeester Jeroen Nobel van Den Helder, onder meer de namen van de slachtoffers voorlezen en leggen we een gedenktegel neer. De tekst op de tegel is: ‘geweld eindigt waar respect begint’.”

Livestream

Nabestaande Dhyan Duijn opent de besloten herdenkingsbijeenkomst. “Onder normale omstandigheden zou ik dagvoorzitter zijn, echter vanwege de andere invulling dit jaar beperk ik me tot het openingswoord.” Zij verloor in 2007 haar zoon, in datzelfde jaar verloor Jack Keizer een van zijn zoons en werd Esmeralda Ketting-Krooder’s vader omgebracht. In alle gevallen door zinloos geweld.

Bij de herdenkingsbijeenkomst op 22 augustus zijn dit jaar slechts 25 mensen uitgenodigd, terwijl de gedenkwaardige samenkomst jaarlijks door 350 nabestaanden wordt bijgewoond. Daarom wordt gezorgd voor een livestream die te volgen is via https://slachtofferwijzer.nl/ 

Normaliter lopen de nabestaanden met een circa 500 meter lang namenlint.