‘Het is traditie mee te helpen palingstand in Wieringermeer gezond te houden’

Algemeen
Beroepsbinnenvisser Niels de Haan is hier aan het werk maar zal ongetwijfeld ook genieten van de schoonheid die de polder biedt.
Beroepsbinnenvisser Niels de Haan is hier aan het werk maar zal ongetwijfeld ook genieten van de schoonheid die de polder biedt. (Foto: aangeleverd)

HIPPOLYTUSHOEF – “Het is voor mij als beroepsbinnenvisser traditie mee te doen en door het uitzetten de palingstand in de Wieringermeerpolder gezond te houden. Al is de prijs voor een kilo glasaal in de jaren gestegen van tussen de vijftig en honderd euro naar circa driehonderd tot vijfhonderd euro”, vertelt Niels de Haan. Hij droeg met zijn visserijbedrijf J.N. de Haan uit Hippolytushoef bij aan het recent uitzetten van 41 kilo glasaal. Essentieel voor het in stand houden van de palingpopulatie in de Wieringermeer.

Forse financiële donatie beroepsvisser Niels de Haan bij uitzetten 41 kilo glasaal uit Frankrijk

Vorige week is er in de Noord-Hollandse waterwegen voor een bedrag van maar liefst € 12.500 (ongesubsidieerd) aan glasalen uitgezet door de Stichting Verbetering Visstand & Visserij Biodiversiteit Noord Holland. Het uitzetten gebeurde in samenwerking met beroepsbinnenvissers Niels de Haan en Arnold Werkhoven uit Jisp. Van dit bedrag is negentig procent afkomstig van beide beroepsbinnenvissers.

123.000 glasalen

De Stichting heeft met de ingelegde gelden van de twee beroepsbinnenvissers aangevuld met de donaties van de donateurs van de Stichting ruim 123.000 stuks glasaal aan kunnen schaffen. Deze zijn vrijdag 4 februari in het wild gevangen in Frankrijk, vervolgens op transport gezet naar Nederland en binnen 24 uur weer in het wild uitgezet.


Deborah de Haan helpt mee bij het uitzetten van de glasalen.

Waarom is het uitzetten van glasalen nodig?

“Dat is nodig want de Nederlandse binnenwateren zijn vrijwel afgesloten van volle zee. De geslachtsrijpe schieralen kunnen daardoor niet zelfstandig over de dijken naar de Sargassozee om te paren en voor nakomelingen te zorgen. Ook terugkeren naar onze binnenwateren kan niet omdat onze sluizen dat blokkeren”, licht Niels toe die, samen met zijn vrouw Deborah, zijn visserijbedrijf economisch én ecologisch verantwoord drijft.

Klanten helpen mee

Als beroepsvisser let Niels scherp op overbevissing zodat hij ook volgend vangseizoen brood op de plank blijft houden. “Onze klanten helpen bovendien automatisch mee aan de instandhouding van de visstand. Zo gaat er van elke pondje paling die mijn vrouw via www.versepalingverkoop.nl verkoopt, één euro naar het eigen glasaalfonds. We respecteren uiteraard de periode tussen 1 september en 1 december waarin je helemaal niet op aal mag vissen. En ik help elk jaar mee met het ‘over de dijk zetten’ van de schieralen zodat ze kunnen paren. Vorig jaar hebben we nog 550 kilo ‘schier’ over de dijk gezet.”

Biodiversiteit

Het uitzetten zorgt ervoor dat in de wateren van de beroepsbinnenvissers de visstand, de visserij én de biodiversiteit bevorderd worden. Het uitzetten van glasaal draagt bovendien bij aan de instandhouding van de cyclus van de aal.

Die cyclus loopt van glasaal – de vrijwel transparante jonge vissen – naar de donkere pootaal, de verkleuring tot rode aal om vervolgens als zes/zevenjarige moddervette en geslachtsrijpe schieraal klaar te zijn voor de trektocht naar de paaigebieden. Natuurlijk zijn er ook exemplaren die als zalige in de roomboter bereide stoofaal of als gerookt pondje paling onze magen vullen.


En nu volop groeien in onze mooie polder! 

De paling van Niels en Deborah wordt op een duurzame en ambachtelijke manier gevangen en daarna op ambachtelijke manier gerookt.

In stand houden

Niels: “Van de 100% uitzet wordt een percentage van circa 20% gevangen door ons als beroepsbinnenvissers. De overige 80% zorgt voor een bijdrage aan het in stand houden van de aal. Al moet je bij dit laatgenoemde cijfer ook rekening houden sterfte, de invloed van stropers/illegale bevissing en niet te vergeten de hongerige aalscholvers. Bij het Robbenoordbos hebben we daar veel last van.”

Deze vogels worden steeds slimmer aldus Deborah. “Ze jagen als groep de vissen één kant op waarbij de rest aan het eind van de sloot met open bek staat te wachten. Bovendien heeft deze vogel geen natuurlijke vijanden meer. Strenge winters zijn er ook niet meer en erop jagen is verboden.”

Wetgeving

“Dankzij de (Europese en nationale) regelgeving wordt het voor de individuele beroepsbinnenvisser vrijwel onmogelijk gemaakt om glasaal aan te schaffen. Zij moeten glasaal aankopen vanuit hetzelfde segment als waar de aquacultuur -uit het wild- glasaal importeert. De aquacultuur kweekt deze op in mestbakken waarbij 100 % wordt geconsumeerd en nimmer tot voorplanting komt. Terwijl de beroepsbinnenvisser - uit ditzelfde segment glasaal - deze in het wild uitzet. Het rendement voor de vissers zit tegenwoordig op 20% van dit bestand zodat 80% bijdraagt aan de instandhouding van de aal en kan zorgen voor nageslacht”, aldus Marianne van Veen, secretaris van de Stichting Verbetering Visstand en Visserij, Biodiversiteit Noord-Holland

Ondersteuning

“Via onze stichting staan wij de aangesloten beroepsbinnenvissers bij. Door het verwerven van extra gelden (donaties van bedrijven en particulieren) kunnen we de uitzet van glasaal van de beroepsbinnenvisser vergroten en ondersteunen. Dit staat los van de reguliere (jaarlijkse) uitzet door de beroepsbinnenvisser zelf. De stichting ondersteunt deze beroepsbinnenvissers en probeert juist door het maatschappelijk vraagstuk meer draagvlak te creëren voor onze voedselproducenten én daarnaast bij te dragen aan de instandhouding van de cyclus van de aal”, besluit Marianne van Veen.

Wil u weten hoe de Stichting Verbetering Visstand & Visserij Biodiversiteit Noord Holland werkt? Kijk voor meer informatie over de glasaal en de manier van werken op www.svvbnh.nl

Deborah de Haan helpt mee bij het uitzetten van de glasalen.
Honderden glasalen.