Willen en Doen schreeuwt om water voor Afrika

Algemeen
Kinderen wassen hun handen voor ontbijt. Hygiëne zo belangrijk.
Kinderen wassen hun handen voor ontbijt. Hygiëne zo belangrijk. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Stichting Willen & Doen levert een bijdrage en ontwikkeling in de strijd tegen HIV en aids in Zuid-Afrika. De stichting ontstond vanuit de passie van oud Hauwenaar Wil Groot. Zijn WIL om te helpen, bouwde hij om tot een DOEN. "Geef kinderen een kans om zichzelf te ontwikkelen. Rijk ze kennis aan zodat ze zichzelf ontplooien, want ieder kind krijgt de gave mee om diversiteit in deze wereld te verrijken. Kinderen zijn de toekomst en wij zijn hun voorbeeld", zegt Wil.

"De wereld draait door is niet meer en de wereld staat stil. Afrika is in lockdown", vertelt Wil. "Al snel kwam naar buiten dat veel Zuid-Afrikanen geen inkomen meer hebben en honger slaat toe. Diverse mensen komen in actie voor voedselpakketten. De Transkei, waar wij projecten doen, is qua oppervlakte ietsje groter dan Nederland. Er wonen minder mensen. In de Townships van Kaapstad, Johannesburg en Durban wonen de mensen op elkaar. Veel drugsbendes zijn daar actief, maar ook zij staan stil. Dan komt plots mij ter ore dat de gang's zich verenigen en actie ondernemen om voedselpakketten uit te delen. Het blijkt dat in heel Afrika minder coronadoden zijn dan in Nederland."

Opstand

In Townships neemt corruptie de overhand. "Voedselpakketten die door de regering worden uitgereikt bereiken vooral de ANC leden, zegt men. Veel mensen komen daarom in opstand. Ze vechten om voedsel en in andere Townships worden winkels leeggeroofd. Daarom patrouilleren de militairen en politie in de straten. Inwoners vertellen ons dat roken en alcohol verboden is. En we ontvangen berichten waarin wordt gezegd dat er mensen die wel roken of drinken worden neergeschoten en worden gearresteerd. Een kwalijke ontwikkeling."

Alarm

De Wereld Gezondheid Organisatie slaat alarm. Zij vindt dat er actie ondernomen moet worden. "Het aantal mensen dat aan honger lijdt kan van 135 miljoen stijgen naar 250 miljoen. Bill Gates van de World Farmers Organisation (WFO) laat in de discussie betreffende het vaccin weten dat hij wil sponsoren met de voorwaarde dat Afrika gratis vaccins krijgt. Deze zal er snel zijn, volgens Trump. Mensen reageren virtueel sceptisch. Er is nog steeds geen vaccin tegen hiv en tegen griep zijn ze er in Afrika nooit geweest, omdat dat zich steeds muteert."

Actie

Wil doet er met de stichting Willen en Doen van alles aan om te helpen. "In de Transkei komen mensen in actie en worden er voedselpakketten verstrekt aan de ouders van de peuters en kleuters die niet meer naar school kunnen. Wij zetten in onze gemeenschap ook een actie op touw. Maar genoeg middelen zijn er niet. Waar trek je de grens? Samen met het bestuur focussen wij ons vooral op de armen. Zij die niets hebben. Onze Lunchbox helpt met de voorwaarde dat de voedselpakketten voor de kinderen zijn die naar de naschoolse opvang komen.
De vrouwen lopen hier in de regio grotendeels met mondkapjes. Doch de meeste armen hebben die mogelijkheid niet."

Water

"En dan komt nu mijn schreeuw om water, voor het belang van de bevolking. Het blijkt dat er sinds de lockdown geen water meer voorradig is en de watertanks op het project zijn nagenoeg leeg. De mensen die ons helpen met de stichting zeggen ons dat het water is afgesloten vanwege defecte machines. Je snapt het waarschijnlijk al... vanwege de corona-uitbraak kunnen deze machines niet gemaakt worden. De schreeuw om hulp is luidkeels, want men kan niet zonder water. In 2004 was er een cholera-uitbraak. Als deze om de hoek komt kijken, dan is het hek geheel van de dam. Mensen leven van water, maar er is ook nodig voor moestuinen. Zonder voedsel is het einde zoek. En ook heel belangrijk s hygiëne."

Stichting Willen en Doen is momenteel bezig met een actie om de mensen te helpen. Wie geeft hun een steuntje in de rug? Stort ook een donatie. Ga naar www.willenendoen.com.

De was doen bij de rivier.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda