Briljanten jubileum na leven overzee

Algemeen
De heer en mevrouw Hendriks zijn 65 jaar getrouwd; bijna hun hele huwelijk woonden zij op Curaçao.
De heer en mevrouw Hendriks zijn 65 jaar getrouwd; bijna hun hele huwelijk woonden zij op Curaçao. Foto: Rodi Media/ih

De heer en mevrouw Hendriks-Spaan wonen nog maar vijf jaar in de Streek, maar zijn al 65 jaar gehuwd. Dinsdag 7 juli vierden zij hun briljanten jubileum.

Ze hebben het goed samen, maar koud is het wel, zegt Bep Hendriks-Spaan (91). "De kou is lastig." "Na 54 jaar Curaçao gaat de warmte in je lijf zitten. De kou hier went niet meer", vult Jac Hendriks (89) aan.

Vrolijk

Zo is ook de terugkeer naar Nederland nog steeds een beetje wennen, aldus Jac Hendriks: "We kennen Nederland niet meer terug. Het is helemaal veranderd. Natuurlijk iedereen doet zijn best, maar de vriendelijkheid valt een beetje tegen." Geen kwaad woord over hun huidige woonsituatie in de Rigtershof, maar soms is er die heimwee. Bep Hendriks-Spaan: "Het is op Curaçao altijd vrolijk en warm. Die vanzelfsprekende hartelijkheid missen we wel een beetje."

Emigratie

De levensloop van het echtpaar staat in het teken van hun emigratie naar Curaçao. In 1955 traden zij in het huwelijk. Jac had de kweekschool doorlopen en werkte als onderwijzer. Woonachtig in Nijmegen werden daar een zoon en dochter geboren. Augustus 1959 vertrok het gezin naar Curaçao waar Jac voor de Broeders Don Bosco ging werken in het onderwijs.

Boutique Chic

Bep begon in 1968 een dameskledingwinkel Boutique Chic in Willemstad, in de wijk Punda, en breidde later uit met een filiaal aan de Santa Rosaweg. Om nog weer later een eigen winkelpand te bouwen en verder te gaan in de wijk Brievengat; nog steeds in Willemstad. Inmiddels was hun tweede dochter geboren op de Bronsweg op Curaçao.
Met vijftig jaar ging Jac met pensioen en runde0 hierna samen met Bep de Boutiques. Hij zat achter de kassa en deed de administratie en zij zorgde voor de kledinginkopen waarvoor zij regelmatig naar Nederland vloog. De winkels werden in 2008 verkocht.

Feestje

Zo'n vijf jaar geleden keerden ze terug naar Nederland. De zorg voor ouderen is hier beter geregeld, vinden ze eensgezind. Vierden ze hun veertig, vijftg en zestig jarige trouwdag: nu doen ze het rustig aan. Jac: "Als we zeventig jaar getrouwd zijn, geven we weer een feestje."