Eindelijk een onderscheiding na twee maanden wachten!

Algemeen
Welverdiende koninklijke onderscheidingenvoor Emmy Leeuwinga, Ton Dekker en Peter Kulk.
Welverdiende koninklijke onderscheidingenvoor Emmy Leeuwinga, Ton Dekker en Peter Kulk. Foto: Annemarie Wolkers-Ven

Burgemeester Eduard van Zuijlen reikte vrijdagmiddag de koninklijke onderscheidingen uit aan Emmy Leeuwinga, Ton Dekker en Peter Kulk. De uitreiking vond rond 15.00 uur plaats in de Westerkerk. De decorandi werden 24 april al telefonisch door burgemeester van Zuijlen op de hoogte gebracht dat het Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander had behaagd hen te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanwege het coronavirus was het niet mogelijk om in april de versierselen op te spelden. De decorandi moesten het op dat moment doen met een mooie boeket en een felicitatiebrief. Vandaag, na ruim twee maanden, was het zover! Een welgemeende felicitatie voor allen!

Emmy Leeuwinga

Emmy Leeuwinga is vanaf 1998 actief bij christelijke sportvVereniging Dindua en voetbalvereniging Dindua, Hartstichting, Stichting Ouderenzorg Wilgaerden en Unie van Vrijwilligers. Bij Dindua is zij vanaf 2005 een vrijwilliger waar altijd een beroep op gedaan kan worden voor bardiensten en andere activiteiten zoals de klaverjasavonden, kantinecommissie en schoolvoetbal. Ook bij verschillende toernooien werd nooit een vergeefs beroep op haar medewerking gedaan. Ze is een lange tijd verbonden aan Dindua en daardoor een bekend, vertrouwd en representatief gezicht geworden voor alle (jeugd)leden, maar ook zeker van de talloze verenigingen die VV Dindua bezoeken op zaterdagen voor het spelen van de wedstrijden.

Voor de Hartstichting heeft mevrouw Emmy Leeuwinga zich negen jaar ingezet om te collecteren. Vanaf 2003 is zij vrijwilligster in woonzorgcentrum Sint Nicolaas in Enkhuizen. Elke dinsdagochtend zat zij achter de balie als receptioniste waar zij alle voorkomende werkzaamheden en het begeleiden van bezoekers tot haar taak rekende. Na een reorganisatie is deze functie vervangen door een betaalde kracht, maar zette ze haar vrijwilligerswerk voort bij de bingo op de vrijdagmiddag. Ook in Woonzorgcentrum Overvest is zij al 21 jaar gastvrouw bij verschillende activiteiten. Emmy Leeuwinga wordt door iedereen beschreven als een enthousiaste, hartelijke en graag geziene medewerkster.

Ton Dekker

Bij voetbalvereniging K.G.B. in Bovenkarspel heeft Ton Dekker een grote staat van dienst op zijn conto staan, al ruim 25 jaar is hij actief, eerst als begeleider van het eerste elftal, waarmee hij vele successen heeft meegemaakt, maar ook diepe dalen zoals het door een noodlottig verkeersongeval overlijden van twee van de spelers. Hij is lid geweest van de sponsorcommissie en heeft ondersteuning gegeven o.a. bij de opzet en de ontwikkeling van de presentatiegids. De laatste jaren is hij assistent scheidsrechter van het derde elftal.

Vanaf 2012 is hij bij de Belmobiel, een vervoerservice voor 60-plussers die wordt gerund door vrijwilligers. De Belmobiel draagt eraan bij dat mensen niet in hun isolement raken. Ton is voorzitter van de maatschappij tot Nut van 't Algemeen Departement Enkhuizen. Het departement heeft op het punt gestaan opgeheven te worden, echter met het inslaan van een nieuwe koers onder leiding van Ton Dekker is het ledental sterk gestegen van circa honderd naar 325 leden. Ook van bridgevereniging Sans Fumée is hij al bijna 30 jaar lid en sinds 2017 hanteert hij ook daar de voorzittershamer.

In een tijd dat veel verenigingen het niet makkelijk hebben om bestuursleden en vrijwilligers te vinden en het ledenaantal zien teruglopen, is het juist opvallend te noemen dat de verenigingen waar Ton Dekker bij betrokken is, in de lift zitten.

Peter Kulk

Peter Kulk is 1 april 1998 als motordrijver gestart op het reddingstation Enkhuizen. Naast dat hij deel uitmaakte van de varende bemanning was en is hij nog steeds verantwoordelijk voor het onderhoud van de reddingboten van Enkhuizen. Het belang van goed onderhoud van een reddingboot is heel belangrijk. Een motorstoring of andere storing tijdens een reddingactie kan het verschil maken tussen het wel of niet kunnen redden van de persoon die hulp nodig heeft.

Sinds 1 oktober 2013 is Peter helper aan de wal. In die rol zorgt hij nog steeds voor het materieel, waardoor bemanning altijd kan vertrouwen dat het materieel in opperste staat van gereedheid is. Naast zijn inzet tijdens acties, oefeningen en onderhoud droeg Peter 24/7 zijn pager (melder). Dit 24/7 beschikbaar zijn en weg moeten op het moment dat de pager afgaat is niet alleen voor de vrijwilliger een belasting, maar ook voor het gezin.

Het reddingstation Enkhuizen is een druk reddingstation met gemiddeld circa honderd acties per jaar. Doordat het IJsselmeer binnenwater is wordt vaak door watersporters en ook door de beroepsvaart onderschat hoe gevaarlijk het kan zijn bij slecht weer. Reddingacties die bij slecht weer uitgevoerd moeten worden hebben vaak veel impact op de bemanning doordat het risico voor zowel de geredde als de redders een stuk groter is. Peter heeft deelgenomen aan 673 acties, waarbij 1781 mensen veilig aan wal werden geholpen.