Kinderboekenweek in Westfriese bibliotheken

Algemeen
Kinderboekenweek 2020 gaat terug in de tijd. Bibliotheek Enkhuizen verruimt openingstijden.
Kinderboekenweek 2020 gaat terug in de tijd. Bibliotheek Enkhuizen verruimt openingstijden. Foto: Maikel Thijssen

De Kinderboekenweek duurt nog tot en met 11 oktober en staat dit jaar in het teken van geschiedenis. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Kinderen uit heel West-Friesland kunnen door de tijd reizen met activiteiten van de bibliotheken, in samenwerking met musea en het Westfries Archief. Ook de bibliotheken in Enkhuizen, Stede Broec en Hoogkarspel pakken uit.

Durf je in de green screen tijdmachine te stappen? Zoek een verkleedpak uit, kies een plaatje van vroeger, neem een selfie voor de green screen en maak anderen wijs dat je naar het verleden bent gereisd: je hebt er toch een foto van als bewijs! De tijdmachine is zelf te bedienen en staat klaar tijdens openingsuren in de bibliotheken van Enkhuizen, Hoogkarspel en Stede Broec.

Tijdmachine

Kleine waarschuwing: door een bug in de tijdmachine kunnen personages uit het verleden ook naar 2020 reizen… mogelijk loop je zo iemand tegen het lijf in de bibliotheek. Je herkent ze aan hun opvallende kleding en hoofddeksels. Ze zijn heel vriendelijk, hoor, dus laat ze maar lekker rondkijken. Ze stappen vanzelf weer terug in de tijdmachine.

Schrijfwedstrijd & podcasts

Verschillende musea in West-Friesland keken raar op toen zij onlangs een brief ontvingen uit het verleden. En nu wachten de briefschrijvers met smart op antwoord uit 2020… Om dit in goede banen te leiden, kunnen basisscholen hun klas aanmelden om een brief terug te schrijven. Ze kiezen zelf op welke brief ze reageren en melden zich aan via hun contactpersoon bij de Westfriese Bibliotheken: De twaalfjarige Sijtje uit Marken (Zuiderzeemuseum), Juf Corrie die tijdens WOII les gaf in Hauwert (Educatie Centrum WOII Medemblik), Gravin Beatrijs, vrouw van Floris V (Kasteel Radboud Medemblik), Cees de Steentijdman (Museumboerderij West-Frisia), Stoker Dirk-Jan de Vries (Museumstoomtram Hoorn-Medemblik), De weeskinderen Rippert en Elisabeth (Westfries Archief) en Jan Pieterszoon Coen (Westfries Museum).

Win een boekenbon

Deelnemende scholieren kunnen een boekenpakket voor de klas winnen plus een boekenbon voor zichzelf. Via de Westfriese bibliotheken kunnen scholen zich ook aanmelden voor het Kinderboekenfeest met Arend van Dam, schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk, in Kasteel Radboud in Medemblik op dinsdag 6 oktober.

Kijk voor meer informatie over Kinderboekenweek bij de Westfriese Bibliotheken op www.westfriesebibliotheken.nl/kinderboekenweek.

Openingstijden Enkhuizen

De openingstijden van de bibliotheek in Enkhuizen zijn sinds 28 september verruimd. De openingstijden zijn: Maandag, dinsdag en vrijdag van 13.30 tot 17.30 uur. Woensdag van 9.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Afbeelding