Jazz-Club Enkhuizen houdt stand

Algemeen
De Herringtown Jazzband ontving bronzen Jazz Award 2019 bij de tegel van de band in de Jazzwalk of Fame.
De Herringtown Jazzband ontving bronzen Jazz Award 2019 bij de tegel van de band in de Jazzwalk of Fame. Foto: Cor Dekker

Door het coronavirus heeft ook de Sgt.Pepper’s Jazz-Club in Enkhuizen de deuren van het Peperhuis aan de Wierdijk moeten sluiten. Ondanks de bijzondere omstandigheden werd een concert van de jazzformatie de Storyville Jassband een gezellige middag in een sfeervol Peperhuis. Het smaakt naar meer.

Gerrit Piso van de Jazzclub: “Helaas moesten we kort na dit concert in september de deuren alweer sluiten in verband met de aanscherping van de maatregelen. Voorlopig zullen de deuren gesloten blijven. Het bestuur kiest voor de veiligheid en gezondheid van de bezoekers en jazzliefhebbers. Zoals het er nu uitziet zou het best mogelijk kunnen zijn dat de deuren in het voorjaar van 2021 pas weer open kunnen. Het bestuur heeft daarom besloten om van de zittende donateurs de komende tijd geen lidmaatschapsbijdrage te heffen.”

Hot News

Deze onzekere periode heeft ook gevolgen voor een aantal andere zaken binnen de jazzclub. “Tot het opengaan van de jazzclub wordt Hot News, het professionele clubblad, niet verspreid. Waar onder normale omstandigheden jaarlijks drie Hot Newsjes worden verspreid zal dat er in 2021 mogelijk maar één worden. Bijzonderheden hieromtrent worden bekend gemaakt via nieuwsbrief, website en Facebook.”

Jazz Award

Er is ook positief nieuws, zegt Piso. “Als de jazzclub niet was gesloten, had in oktober de thuisband Herringtown Jazzband een optreden verzorgd. De muzikanten zouden dan verrast worden met de uitreiking van de Award 2019. Jaarlijks worden de optredende bands in de club beoordeeld door een vakjury, bestaand uit clubleden en redactieleden van Hot News. De band die het best uit de bus komt, ontvangt dan de prachtige bronzen Jazz Award van de club. De jury was er duidelijk over welke band het meest in de smaak viel in 2019: de Herringtown Jazzband.”

Pakkend ritme

Enkele passages uit de juryrapporten: Goed verzorgd en gevarieerd optreden; prima op elkaar ingespeeld, complimenten voor de rietblazer en bassist, goede interactie met het publiek, ritme is pakkend. “De complimenten waren niet van de lucht. Onlangs is de prijs uitgereikt bij de tegel van de band in de Jazzwalk of Fame op het Venedie in Enkhuizen. Na een korte speech werd het beeldje in handen genomen door trombonist en bandleider Henk van der Veen en trompettist Rob van Bergen.”

De Oriental Jazzband in januari 2020.
De uitreiking van de Jazz Award door voorzitter Sam Verbeek.