Moniek Akkerman wint de Kreisprijs 2019

Algemeen
De Kreisprijs is in 2009 ingesteld.
De Kreisprijs is in 2009 ingesteld. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Moniek Akkerman onderzocht de ontwikkeling van de inspanningscapaciteit bij jonge brandwondenpatiënten nadat ze uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Dit deed zij met 24 patiëntjes en een 'steep ramp test'. Daarmee werd over een vaste periode het herstel gemeten en vergeleken met leeftijdsgenootjes. Het doel van haar onderzoek is om te zien of het herstel van de inspanningscapaciteit te voorspellen is aan de hand van karakteristieken van de brandwond of eerdere beoordelingen.

De andere genomineerden waren Michelle Carriere en Nicole Trommel. Zij eindigden respectievelijk op een tweede en derde plaats.

Smartphones

Carrière onderzocht de betrouwbaarheid van een nieuw type warmtebeeldcamera voor smartphones in het bepalen van de diepte van brandwonden en het genezingspotentieel van deze wonden. Het onderzoek van Trommel richtte zich op verpleegkundige zorg bij ernstige en zeldzame vormen van loslaten van huid en slijmvliezen; Stevens Johnsons Syndroom (SJS) of toxische epidermale necrolyses (TEN).

Per twee jaar

Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk reikt de Kreisprijs eens per twee jaar uit aan de beste brandwondenonderzoeker om onderzoek naar brandwonden te stimuleren. De jury bestaat uit afgevaardigden vanuit de drie brandwondencentra in Nederland. Ook naamgever Robert Kreis heeft zitting in de jury.

Uit alle inzendingen kiest zij drie kandidaten die een finale presentatie houden en de winnaar ontvangt een bedrag van 3.000 euro (2de prijs 1.000 euro en 3de prijs 500 euro). Het bedrag is bestemd voor nader onderzoek naar brandwonden.

Brandwondenzorg

De Kreisprijs is in 2009 ingesteld ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Robert Kreis. Hij zette zich 32 jaar lang als chirurg in voor de brandwondenzorg en was 10 jaar lang vanuit het RKZ hoogleraar brandwondengeneeskunde aan het VUmc.

Een van zijn belangrijkste bijdragen is de verdere ontwikkeling van de Meek-Wall huidtransplantatie techniek. Deze techniek betekende een doorbraak bij de behandeling van complexe brandwonden en wordt wereldwijd toegepast.