Warmtenet, goed idee in Heemskerk?

Algemeen
CDA-Heemskerk: ''Een grootschalig warmtenet vergt hele hoge investeringen.''
CDA-Heemskerk: ''Een grootschalig warmtenet vergt hele hoge investeringen.'' (Foto: Leo Tillmans)

HEEMSKERK - De gemeenteraad van Heemskerk is donderdag 16 januari geïnformeerd over de ontwikkeling van een warmtetransitievisie voor de gemeente. Zo'n visie is nodig om er voor te zorgen dat Nederland de CO2 uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen met 95% beperkt ten opzichte van 1990. De grootste stap moet echter al voor 2030 worden gemaakt, met een besparing van 50%.

CDA Heemskerk: 'Belang inwoners niet uit oog verliezen'

In de presentatie kreeg de aanleg van een grootschalig warmtenet veel aandacht! Zo'n regionaal net van warm water dat per huis zorgt voor de verwarming en het warm tapwater lijkt een logische keus. Zeker in een regio met veel warmteoverschot, bijvoorbeeld door Tata en met (waarschijnlijk) mogelijkheden tot Geothermie (warmte uit diepe aardlagen), maar is dat ook zo?

Volgens CDA Heemskerk moet naar een aantal aspecten goed worden gekeken en mag het belang van de bewoners niet uit het oog worden verloren bij de plannenmakerij. Wat zijn de aandachtspunten van het CDA?

1. Een grootschalig warmtenet vergt hele hoge investeringen in pijpen, woonaansluitingen, en meetapparatuur. Dit betekent dat de vaste kosten, ook voor bewoners, hoog zijn. Zo'n grootschalig net is vaak alleen rendabel als er veel aansluitingen zijn. Van een aansluitplicht kan in de ogen van CDA Heemskerk echter geen sprake zijn. CDA Heemskerk wil daarom dat bewoners zelf kunnen kiezen of zij aan willen aansluiten of niet.

2. Als je bewoners een keuze wilt geven, moet de gemeente ook werk maken van een verzwaring en slimmer maken van het elektriciteitsnetwerk. Dan kunnen individuele bewoners ook voor elektrische alternatieven kiezen, zoals een warmtepomp, infrarood verwarming, warmteopslag of alternatieven die op dit moment in ontwikkeling zijn. Verenigingen van eigenaars kunnen dan kiezen voor een lokaal warmtenet. Aanpassing van het elektranetwerk moet overigens toch gebeuren, ook als een warmtenet wordt aangelegd. We gaan immers meer elektriciteit opwekken met zonnepanelen en gebruiken met elektrische auto's.

3. De energietransitie is eigenlijk nog maar net begonnen. Veel vernieuwingen zijn onderweg maar nog niet rijp voor de markt. Het is dan ook maar zeer de vraag of het verstandig is je als gemeente vast te leggen met een inflexibel warmtenet dat naast een afschrijving van minimaal 30 jaar ook nog veel extra overheidssubsidie kost; erg veel subsidie overigens. Het niet afschrijfbare gedeelte van de investering werd in de vergadering door de deskundigen geschat op €10.000,- per aansluiting. Voor de (denkbeeldige) aansluiting van alle woningen in Heemskerk zou dit neerkomen op een onwaarschijnlijke overheidsbijdrage van honderdzeventig miljoen euro! U snapt dat CDA Heemskerk bij de vaststelling van de warmtevisie ook een grondige kostenafweging wil zien.

4. En wat te denken van risico's? De eerste mislukkingen met grootschalige warmtenetten zijn reeds een feit in Nederland. En dan gaat het om grote bedragen. Een grootschalig warmtenet kostte de gemeente Rotterdam al miljoenen. Nieuwe ontwikkelingen kunnen een warmtenet in de (nabije) toekomst bovendien overbodig maken. Wie draagt dan het risico van de restafschrijving? En wat te doen als de warmtebronnen niet langer beschikbaar zijn?

Tot slot is het de vraag hoe effectief een warmtenet is in de bestrijding van de CO2 uitstoot. Slechts 25% van de warmtecapaciteit van het warmtenet komt uit bestaande (deels ook met fossiele brandstof opgewekte) bronnen, inclusief biomassa. De piekcapaciteit zal voor 75% moeten worden gerealiseerd met fossiele bijstook.