Jaarverslag 2019: Heemskerk werkt hard voor en met inwoners

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Wat heeft het college van burgemeester en wethouders van Heemskerk in 2019 gedaan om het beleid uit de begroting uit te voeren en waaraan is het geld uitgegeven? Daarover schrijft het jaarverslag en de jaarrekening. Het college heeft het Jaarverslag en de Jaarrekening 2019 aangeboden aan de gemeenteraad.

Heemskerk richt zich op iedereen en de omgeving

Dienstverlening aan de burgers is belangrijk. Hieraan is in 2019 veel aandacht besteed.
Inwoners hebben vroegtijdig meegepraat en meegedacht over belangrijke onderwerpen. Denk hierbij aan veiligheid, handhaving, wonen en sport.

Veel vrijwilligers en mantelzorgers in Heemskerk actief

De lokale kracht van Heemskerk was in 2019 weer zichtbaar in de vele inwoners die als vrijwilliger actief zijn bij verenigingen en organisaties. Daarnaast zijn er veel Heemskerkers die zich inzetten als mantelzorger. De mantelzorgers zijn bedankt door middel van het verstrekken van de mantelzorgwaardering.
Er is aan de inwoners gevraagd of de toegankelijkheid van algemene en maatwerkvoorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voldoende op maat en dichtbij zijn. De resultaten zijn gebruikt om dit waar nodig te verbeteren.
De verbinding tussen veiligheid, onderwijs en Jeugdhulp is versterkt. Onder andere door inzet van jeugdmaatschappelijk werk en coaches op de scholen.

Hard gewerkt in en aan de openbare ruimte

Ook aan en in de openbare ruimte is hard gewerkt. Zo is aan het einde van 2019 de Tolweg weer open gegaan. Ondanks de problemen met stikstof werd er gebouwd, maar nog niet zoveel als we willen. Om dit toch te bereiken wordt hard samengewerkt met de lokale woningcorporatie.
Er zijn grote stappen gezet op het gebied van de energietransitie, woningbouw en het klimaatplan. Daarnaast zijn ook vele kleinere resultaten geboekt, zoals de ondergrondse afvalinzameling en het opknappen van speelplekken en herstel van voetpaden. Ook de onderhoudsdienst heeft weer service op hoog niveau geleverd om Heemskerk mooi, veilig en schoon te houden.

Resultaat 2019

In de begroting maakt de gemeente een raming hoe hoog de inkomsten zullen zijn en wat er met dat geld wordt gedaan. In de jaarrekening verantwoordt het college hoe het jaar financieel is verlopen. Het saldo van inkomsten en uitgaven is het rekeningresultaat. Het boekjaar 2019 sluit af met een negatief saldo van ruim € 1 miljoen op de uitvoering. Door afspraken en regels is er in 2019 € 4,4 miljoen uit reserves gehaald en is er daardoor uiteindelijk een positief saldo van € 3,4 miljoen.

Van dit resultaat wordt € 0,5 miljoen gebruikt voor werkzaamheden die in 2019 niet zijn afgerond en € 2,3 miljoen (verplichte winstneming in 2019) komt in een reserve voor risico’s in de grondexploitatie. Dat heeft de raad in januari besloten. De rest van het resultaat wordt in de Algemene reserve gestort.

Financiën 2020 en verder

In de jaarrekening is te lezen dat de kosten die meevielen vooral eenmalig voordeel gaven, terwijl de kosten die hoger uitvielen structureel zijn (meerdere jaren). Voorbeelden daarvan zijn de kosten voor hulp bij het huishouden, begeleiding, woon- en vervoersvoorzieningen en jeugdzorg.
De gemeente vindt het belangrijk om financieel gezond te blijven. Daarom is een zogenaamde taskforce ingesteld om te kijken naar mogelijkheden om de komende jaren te bezuinigen, zodat de gemeente kan blijven doen wat nodig is om gezond en prettig in Heemskerk te wonen.
Dit alles is nog los van de coronacrisis, die uiteraard ook kosten met zich meebrengt. De effecten voor de komende jaren zijn op dit moment nog niet te overzien.

Gemeenteraad behandelt jaarverslag en jaarrekening op 25 juni 2020

Het Jaarverslag en Jaarrekening 2019 ligt van 13 mei tot en met 25 juni 2020 ter inzage in de hal van het gemeentehuis.
De gemeenteraad behandelt het Jaarverslag en de Jaarrekening 2019 in haar vergadering van 25 juni aanstaande, aanvang 20.00 uur. Of de raad fysiek bij elkaar komt is afhankelijk van de maatregelen die zijn en worden getroffen vanwege de coronacrisis.