Filmvertoning The war of the Lancaster

Algemeen
De Lancaster is een viermotorige zware bommenwerper.
De Lancaster is een viermotorige zware bommenwerper. (Foto: https://wikipedia.org)

HEEMSKERK - Zondag 25 augustus is het museum de gehele dag geopend en wordt er in de filmkamer naast de kantine een unieke film vertoond over de Lancaster

De Lancaster is een viermotorige zware bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog die gebouwd werd door Avro. De Lancaster werd vooral door de Royal Air Force gebruikt. Het toestel is onder andere bekend in een omgebouwde versie die gebruikt werd om stuiterbommen op Duitse stuwdammen te droppen. De bemanningen die deze ontzettend lastige klus hebben geklaard, werden bekend als "Dambusters".
In de Tweede Wereldoorlog vlogen de Lancasters vanaf 1942 156.000 missies en wierpen ze 608.612 ton aan bommen, dankzij hun enorme laadvermogen. Er zijn in totaal 3.249 Lancasters verloren gegaan.

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk. Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk.

Toegang zondag: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis.