Goed-Aardig 30 jaar

Algemeen

HEEMSKERK - Op 3 juni is het 30 jaar geleden dat de St. Vrouwenoverleg Heemskerk een milieumarkt organiseerde in de toen nog bestaande KUIL op het Nielenplein. Er stonden veel kramen en de opkomst van bezoekers was groot. Enkele vrouwen besloten daarom de Vrouw en Milieugroep Goed-Aardig op te richten.

''Na een tijdje besloten we ook mannen toe te laten en ons aan te sluiten bij de landelijke Vereniging Milieudefensie. Na 2 jaar hadden we 800 sympathisanten en deelden we 1800 luciferdoosjes met een milieuspreuk uit. We maakten hergebruikkalenders en we naaiden 200 anti-plastic tassen. Eindeloos veel onderwerpen kregen onze aandacht'', aldus de Vrouw en Milieugroep Goed-Aardig.

Moeder Aarde glimlacht daarom vanaf de aardbol bij de vijver in het centrum. Nu, na 30 jaar zijn er nog steeds enkele onderwerpen die aandacht vragen; er is een bredere belangstelling voor het milieu ontstaan en de Vrouw en Milieugroep is kleiner geworden. Eigenlijk zouden we intussen overbodig moeten zijn, maar helaas zijn er nog steeds onderwerpen die onze aandacht verdienen.'' Zo blijven belangrijk:

- Invloed op beperking van luchtvaarthinder boven de noordelijke IJmondgemeenten.

Dit dreigt per 2020 absoluut verloren te gaan.

-Herstel van biodiversiteit in het duingebied van IJmond naar omgeving Zaanstreek.

Dit betreft het behoud van Nederlandse flora en fauna.

-Zorg voor lokale atmosfeer-, water- en bodemsituatie ten gevolge van menselijk handelen.

-Onderhouden van samenwerkingscontacten met Milieudefensie en o.a. Beverwijk Duurzaam.

''Om ons jubileum te vieren vragen we iedereen om een kaartje te sturen met een milieuactiviteit die u belangrijk vindt naar: Goed-Aardig Marquettelaan 33 1964 JR Heemskerk.'' Op dit adres werden er in de laatste 7 jaar ruim 4000 handtekeningen gezet om de bomen langs de de oprijlaan van kasteel Marquette te behouden. Dat is helaas niet gelukt. ''Wat wel lukte, is dat we een vervangende boom kregen voor de FSC boom die op het terrein van het voormalige Raadhuis stond en die moest wijken voor nieuwbouw. Het nieuwe FSC boompje staat in een perkje naast de Mariakerk en binnenkort worden daar fleurige bloemetjes omheen geplant.''