De reis van de Nachtwacht

Algemeen
De Nachtwacht.
De Nachtwacht. (Foto: Picasa)

HEEMSKERK - Eind april berichtte een regionale krant in een artikel van Jan Butter over de Nachtwacht die ondergronds zou zijn gegaan in Heemskerk. Dit gegeven gaf inspiratie om een lezing en presentatie te geven over de reis van de Nachtwacht in het bijzonder en de kunstschatten van Nederland in het bijzonder. Nu de eerste 'beeldenstorm en activiteiten' rondom het herdenkingsjaar van Rembrandt even is gaan liggen pakt men de draad weer op. In het atelier van de Blauwe Deur wordt op 11 juni een lezing en presentatie gegeven over de reis van de Nachtwacht en hoe het andere kunstschatten is vergaan in de Tweede Wereldoorlog.

Amsterdam was voor de oorlog het kunstcentrum van Europa. Willem Sandberg van het Stedelijk Museum zag met lede ogen aan hoe de verwoestende kracht van de oorlog en de daarbij behorende bombardementen een gevaar vormde voor de kunstverzamelingen in musea.
Er moesten ondergrondse bergplaatsen komen en er kwamen lichtschepen die de kunst veilig moesten stellen. Dit boeiende onderdeel wordt vertelt door kunsthistorica Ina Lieshout. Vervolgens de presentatie van Paula Beentjes die met beelden en verhaal laat zien hoe de Nachtwacht via allerlei omzwervingen in de garage van haar vader terechtkwam en hoe het beroemde schilderij weer veilig thuis kwam in Amsterdam. Tot slot vertelt Annelies Vessies in dit drieluik over De Nachtwacht in cultuurhistorische context, waarom is dit onsterfelijke schilderij zo beroemd en waarom wilden de Duitsers dit zo graag hebben?

De presentatie op dinsdag 11 juni is in het atelier van de Blauwe Deur, Voorweg 57 Heemskerk. Tijd: 20.00 tot 21.30 uur, kosten: 10 euro. Er is ruimte voor 20 personen. Aanmelden via: info@deblauwedeur.nl.