Muziek maken: meer dan een hobby

Algemeen
Waarom vandaag niet beginnen?
Waarom vandaag niet beginnen? Foto: Pexels.com

REGIO - Muziek maken is leuk, verslavend en ontzettend goed voor je brein. De wetenschap doet al jaren succesvol onderzoek naar het effect van muziek op het brein. Wat blijkt? Muziek draagt uitermate positief bij aan de geestelijke (en fysieke) gezondheid. Wat zijn de positieve effecten van muziek op het menselijk lichaam?

Muziek maken brengt zoveel positiviteit met zich mee, zo blijkt dat hoe jonger we beginnen met muziek maken, hoe groter het positieve effect is op ons brein. Zo onderstreept ook hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder. Gezond eten, sporten, goed slapen: muziek maken hoort in datzelfde rijtje thuis. Sterker nog: volgens onderzoek is er niets dat zoveel voordelen heeft voor het brein als muziek maken (vergeleken met andere (creatieve) activiteiten).

Brein

Wat doet muziek met het brein? Dat is niet samen te vatten in een duidelijk antwoord. Wat weten we nu wel? Muziek activeert het complete brein en dat is ontzettend goed nieuws. Ritme, klank, melodie en harmonie hebben allen een invloed op een bepaald deel van het brein. Er gebeurt dus van alles, en ook nog eens tegelijk. Met andere woorden: emotie, motoriek, geheugen en het taalcentrum worden (tegelijk) aangesproken. Deze prikkels zijn erg goed voor de vitaliteit van het brein.

Vijf redenen

We geven jou vijf redenen om muziek te gaan maken. Muziek maken is goed voor het empathisch vermogen, de sociale ontwikkeling (sociale cohesie), cognitieve vaardigheden, intelligentie en zorgt voor het vrijkomen van bepaalde stofjes waaronder endorfines en dopamine. Maar er is meer: bij samen zingen komt ook nog eens oxytocine vrij. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij sociale contacten en voorkomen van depressies. Muziek maken is ook goed voor de prestaties. Er zijn onderzoeken die aantonen dat je beter gaat sporten bij het luisteren naar opzwepende muziek. Bovendien helpt muziek maken tegen stressvorming. De bloeddruk verlaagt bij het luisteren naar muziek en daardoor raak je minder gestrest. Luisteren naar klassieke muziek zou zelfs de slaap bevorderen.

Gewoon doen

Laten we muziek maken weer leuk vinden. Gewoon doen. Met elkaar. Jong en oud. Iedereen mag het doen: het is leuk en het gaat niet, zoals met zoveel zaken in de maatschappij, om het eindresultaat. Het proces van muziek maken is precies datgene (wat leuk is en) dat goed is voor ons brein.

Meer weten over zelf muziek maken: klik hier voor jouw gratis jouw E-book 'Muziek Maken vanuit Huis - De Ultieme Starters Guide voor Ableton Live'

Download jouw gratis jouw E-book 'Muziek Maken vanuit Huis - De Ultieme Starters Guide voor Ableton Live'