Podium in Blokker voor cultuurhistorie van West-Friesland

Algemeen
De vaste ploeg technische vrijwilligers heeft al flinke vorderingen gemaakt met de praktische werkzaamheden.
De vaste ploeg technische vrijwilligers heeft al flinke vorderingen gemaakt met de praktische werkzaamheden. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - MAK Blokweer vernieuwt de bovenverdieping van het bezoekerscentrum met een nieuwe tentoonstelling over de biodiversiteit en cultuurhistorie van het landschap in de regio. Begin 2018 was het MAK Café op de benedenverdieping al aan de beurt, dit jaar moet de transformatie van de Molshoop, zoals het bezoekerscentrum ook wel genoemd wordt, voltooid worden.

De nieuwe tentoonstelling wordt een belevenis voor ogen, oren, handen en verstand. Bezoekers kruipen in de huid van monniken, archeologen en pioniers uit lang vervlogen tijden en ontdekken hoe het landschap van de Blokweer is ontstaan. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met vrijwilligers en sponsors. Er is nog ruimte voor enkele bedrijven die aan de vernieuwing willen bijdragen met sponsoring, materiaal of werkzaamheden.

De ooit zo woeste natuur van West-Friesland, in een steeds veranderende verhouding met het omringende water, is in de loop der eeuwen getemd. De mens heeft het in een cultuurlandschap veranderd. In natuurpark Blokweer wordt iets van de wilde en vrije diversiteit van vroeger weer tot leven gewekt.

Er zijn al flinke vorderingen gemaakt met de praktische werkzaamheden dankzij de vaste ploeg technische vrijwilligers van MAK Blokweer. De ploeg heeft onder andere door hergebruik van de oude tentoonstellingsunits een nieuwe wand gemaakt en de komende weken zijn zij druk bezig met het vernieuwen van een bestaand element, de voor veel kinderen bekende mollengang. Dit populaire onderdeel van de oude tentoonstelling wordt in een nieuwe jas gestoken. Een interactieve polder-challenge wordt een compleet nieuw onderdeel, naast de landschapswanden met informatie over de geschiedenis en toekomst van het West-Friese landschap.

Verschillende bedrijven steunen het project al. De vernieuwing van de tentoonstelling is al goed op weg, maar meer hulp – in de vorm van praktische werkzaamheden, materialen of sponsoring – blijft welkom. Bedrijven en particulieren die een bijdrage willen leveren aan de realisatie van de tentoonstelling, kunnen zich aanmelden via het platform www.vooreenmooiestad.nl o neem contact op met manager Cynthia van Tuijl: 0229-266344 of management@mak-blokweer.nl.

Stichting MAK Blokweer, Kloosterhout 1-2, Blokker. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.

Afbeelding