Tennistalent Pleun Kramer doet alles voor haar sport

Sport
Pleun Kramer gaat voor het hoogst haalbare.
Pleun Kramer gaat voor het hoogst haalbare. (Foto: Theo Annes)

OUDKARSPEL – Zomaar een dinsdagmiddag met prachtig weer. We hebben een afspraak met tennistalent Pleun Kramer (16) en tijdens het gesprek schuiven haar vader, moeder en zusje Jet aan. Er wordt gesproken over de sportieve inslag van de ouders, de wil van Pleun om bij de top honderd van Nederland te horen en ook het talent van het jongere zusje Jet, die in haar leeftijdscategorie eveneens tot de top behoort.

De familie Kramer is een sportief gezin waarbij de ouders een centrale rol spelen. Denk alleen al aan het wegbrengen van beide dochters. Eén dag nadat ze twee wedstrijden speelde op een drie sterren toernooi in Roden (Drenthe) moet Pleun nog even bijkomen. ‘’Ik heb wel goed gespeeld: een overwinning en een nederlaag. Daardoor was ik direct uitgeschakeld en daar baal ik van. Maar ik sta er niet te lang bij stil, want er volgen nog toernooien in Groningen en Eindhoven en nog vele andere.’’ Omdat ook zusje Jet op hoog niveau acteert, komen de ouders om de hoek kijken. ‘’Soms gaan we samen mee, maar het kan ook zo zijn dat een van ons meegaat, omdat beide meiden in actie moeten komen,’’ zegt een trotse moeder, die vroeger niet alleen aan handbal heeft gedaan maar samen met haar man ook heel wat heeft af getennist.

TV Tulp

Pleun kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de tennissport. Ze speelde thuis al met een kinderracket en probeerde zo lang mogelijk een balletje hoog te houden. ‘’Als mijn ouders bij Tennisvereniging Tulp een wedstrijd speelden zat ik in de kinderwagen te kijken. Maar ik moest nog even wachten tot ik 6,5 jaar was, toen pas mocht ik meetrainen. Dat vond ik geweldig. Ik had totaal geen interesse in andere sporten: tennis, dát wilde ik,’’ zegt Pleun die vanaf september gaat studeren bij InHolland in Alkmaar. De geboren en getogen Oudkarspelse hoopt natuurlijk dat tennissen en studeren een prima combinatie zal zijn.

Talent

Op haar zevende werd Pleun gescout door de KNLTB, maar de bijeenkomsten waren wekelijks in Badhoevedorp en die afstand was toen nog een beetje te veel van het goede dus werd voor de uitnodiging netjes bedankt. Pleun heeft er altijd alles voor over gehad om de top te bereiken. De overgang van TV Tulp naar TV Heerhugowaard was een juiste beslissing. ‘’Het ging allemaal heel snel. Ik kreeg training van Remco Pondman, Mark Smit en Guido Potma en trainde meerdere keren per week. Vijf jaar geleden, ik was toen twaalf, mocht ik meedoen met mijn eerste NK. Ik won een wedstrijd en eindigde bij de beste 32 speelsters van Nederland.’’

Top 100

Inmiddels is Pleun niet meer weg te denken tijdens de nationale kampioenschappen. Het doel van iedere tennisster is een plek bij de top 100. Pleun zat er een aantal keren dichtbij en mede door de corona, waardoor er zeker drie maanden niet gespeeld is, zullen in de komende maanden de punten gepakt moeten worden. Pleun heeft grote ambities. Het talent, de motivatie en de vechtlust is aanwezig, maar om proftennisser te worden komt er meer bij kijken. Denk alleen al aan sponsors die Pleun financieel op weg moeten helpen. Zover is het nog niet. Maar met de steun van moeder en vader (vroeger een fanatiek voetballer op het veld en in de zaal) wordt gekeken wat er mogelijk is. Meer uren trainen is dan een noodzaak, maar zonder de financiële steun van sponsors zal het lastig worden. Aan Pleun zal het zeker niet liggen.

RUUD DE WAARD

Jet (links) en Pleun Kramer. De zusjes trainen veelvuldig samen.