Terugkoop De Zwaan

Algemeen
Het wapen van de gemeente Uitgeest.
Het wapen van de gemeente Uitgeest. (Foto: Aangeleverd)

UITGEEST - De gemeente Uitgeest heeft de afgelopen periode laten onderzoeken hoe dorpshuis De Zwaan het beste kan worden aangestuurd. Nadat een extern bureau (Hospitality group) van drie varianten de voor- en nadelen in beeld had gebracht, heeft de gemeenteraad donderdagavond definitief ingestemd met de terugkoop van het pand De Zwaan.

Wethouder Beentjes is verguld met deze zeer belangrijke stap: "Met het eigenaarschap heeft de gemeente weer de volledige regie. Daarmee is gewaarborgd dat zoveel mogelijk verenigingen en inwoners goed gebruik kunnen blijven maken van ons dorpshuis. Met als bijkomend voordeel lagere financiële lasten", aldus wethouder Cees Beentjes.

Op de agenda van de gemeenteraad van 28 november stond het voorstel 'Toekomst Dorpshuis De Zwaan'. Met deze instemming, die tevens een structureel financieel voordeel oplevert voor de gemeente, kunnen nu twee stappen worden genomen. Allereerst wordt het pand aangekocht. Dit is een terugkoop; het pand was in 2005 door de gemeente overgedragen aan stichting Dorpshuis De Zwaan. De voorbereidingen voor de terugkoop worden meteen opgepakt, zodat nog voor het kerstreces de gang naar de notaris kan worden gemaakt. De stichting wordt daarna geliquideerd.

Externe exploitant

Tevens stemde de gemeenteraad in met de inkoopprocedure. Met een meervoudige onderhandse aanbesteding gaat de gemeente op zoek naar een externe exploitant. Dat is de tweede stap. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat het een 'sociale onderneming' betreft. Een onderneming die past bij het huidige karakter van het dorpshuis én die maatschappelijk nut voorop heeft staan. Naar verwachting rondt de gemeente medio december de inkoopprocedure af. De huidige exploitant (SSL) heeft aangegeven interesse te hebben in de nieuwe exploitatie.

Informatiebijeenkomst

Binnenkort plant de gemeente een informatiebijeenkomst. Dan wordt aan alle betrokkenen een toelichting worden gegeven op de laatste ontwikkelingen, inclusief de bekendmaking van de nieuwe exploitant. De definitieve datum hiervan volgt spoedig. Per 1 januari 2020 is het pand dan (weer) in eigendom van de gemeente Uitgeest.