Locatie Benesserlaan mogelijke woningbouwlocatie voor jongeren

Algemeen
De eerste schetsontwerpen zijn gemaakt.
De eerste schetsontwerpen zijn gemaakt. (Foto: John van de Velde)

UITGEEST - Op de website van de gemeente Uitgeest staat informatie over de plannen voor de tijdelijke woningen voor jongeren op de Benesserlaan, inclusief eerste schetsontwerpen.

De bedoeling is om 20 tijdelijke woningen voor jongeren en starters te plaatsen op het grasveld achter de voormalige tandartspraktijk aan Benesserlaan 266. Jongeren uit Uitgeest hebben het eerste jaar voorrang op andere jongeren die zijn ingeschreven bij Stichting Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland

Voorrang voor Uitgeester jongeren

De woningen worden geplaatst en verhuurd door Kennemer Wonen. Via het reactieformulier op de website wordt gevraagd om vooral te reageren. Intentieovereenkomst Het college van B&W van Uitgeest en Kennemer Wonen hebben eerder dit jaar een intentieovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling van tijdelijke woningen op de locatie Benesserlaan. Dat betekent dat Kennemer Wonen en het college samen bekijken of - en hoe - tijdelijke woningen voor jongeren kunnen worden gerealiseerd op deze locatie.

Locatie Benesserlaan

“De locatie Benesserlaan is genoemd als mogelijke woningbouwlocatie voor jongeren in het onderzoek van de Jeugd- en Jongerenraad. De grond is al van de gemeente en de locatie al bestaand stedelijk gebied, waardoor er makkelijker gebouwd kan worden. We gaan uiteraard zorgvuldig met het gebied om. Het complex mag niet te massaal worden, moet inpasbaar zijn in het bestaande groen en voldoende parkeergelegenheid is belangrijk. Uiteraard worden de bewoners bij de verdere planvorming betrokken,” aldus wethouder Jelle Brouwer.

Tijdelijke woningen

Michiel van Baarsen, manager Vastgoed van Kennemer Wonen: “De vraag naar sociale huurwoningen is enorm. Waar mogelijk willen we dus nieuwe woningen toevoegen. Tijdelijke woningen kunnen relatief snel geplaatst worden. Dit betekent tijdwinst ten opzichte van andere ontwikkelingen in Uitgeest, zoals bijvoorbeeld het Centrumplan waar we permanente woningen in de sociale huur willen realiseren. Tijdelijke woningen vormen daarmee een deel van de oplossing voor het woningtekort in de regio.”

Eerste schetsontwerpen

Inmiddels zijn de eerste schetsontwerpen van de locatie en woningen gemaakt. Deze willen wij graag zo snel mogelijk openbaar maken. Op de gemeentelijke website - www.uitgeest.nl/benesserlaan - staat de presentatie van de tijdelijke woningbouw voor jongeren op de Benesserlaan, inclusief schetsontwerpen en toewijzingscriteria.

Reactie gevraagd

Via de gemeentelijke website wordt niet alleen informatie gegeven, maar wordt ook om een reactie gevraagd. Het reactieformulier kan worden ingevuld tot 31 augustus a.s. In september wordt een bijeenkomst gepland waar een nadere toelichting wordt gegeven en waar wordt ingegaan op de resultaten van de ingevulde reactieformulieren. Een exacte datum volgt. Het gaat om huurwoningen, waarbij het de bedoeling is om te werken met tijdelijke contracten. De beoogde doelgroep voor de woningen is voornamelijk jongeren tot 23 jaar en eventueel starters tot 28 jaar.

De werkgroep heeft bij de gemeente een zogenoemd WOB (Wet Openbaarheid Bestuur) verzoek ingediend. De inmiddels bekende tekst op de website spreekt boekdelen. “Wij willen graag weten op grond waarvan de beslissing is genomen om het grasveldje, plus bomen tot aan de sloot, achter de tandartspraktijk en woning, vol te bouwen met containerwoningen. Ook willen wij graag weten wat er in de Intentieovereenkomst met Kennemer Wonen staat. Inmiddels weten wij wel dat niet de Jeugd en Jongerenraad het initiatief heeft genomen, maar heren Rodenburg (Borst bouw) en Zwarthoed (Credion Vastgoedfinanciering) van het CDA. Uit al deze gesprekken hebben wij geleerd dat het met al deze plannen helemaal niet om jongeren gaat, laat staan om Uitgeest. Het gaat om spoedzoekers. Gescheiden mensen, uit huis geplaatsten en vergunningshouders (Huisvesting asielzoekers met verblijfsvergunning).” Kijk voor meer informatie op buurschapbenesser.nl en behoudgroenuitgeest.petities.nl

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Tijdelijke woningen voor jongeren staan gepland op het grasveld achter de voormalige tandartspraktijk aan Benesserlaan 266.