Doorfietsroute Uitgeest - Heemstede onderzocht

Algemeen
De provincie onderzoekt de mogelijkheden voor een fietspad aan de westzijde van de Randweg (N208) tussen Haarlem en Santpoort-Noord. Het is een ontbrekende schakel in de doorfietsroute Kennemerland Uitgeest - Heemstede.
De provincie onderzoekt de mogelijkheden voor een fietspad aan de westzijde van de Randweg (N208) tussen Haarlem en Santpoort-Noord. Het is een ontbrekende schakel in de doorfietsroute Kennemerland Uitgeest - Heemstede. ((Foto: aangeleverd))

UITGEEST - De provincie Noord-Holland investeert in 2021 in de provincie € 169 miljoen in het verbeteren, vervangen en onderhouden van fietspaden langs N-wegen, vaarwegen, bruggen en sluizen.

De provincie Noord-Holland heeft 645 km wegen, 50 km vrij liggende busbanen en 246 km vaarwegen in eigendom. Langs een groot deel van deze N-wegen liggen fietspaden (384 km), die ook eigendom van de provincie zijn. Tot slot hebben ‘we’ in de provincie 590 ‘kunstwerken’, zoals bruggen, sluizen, tunnels en ecoducten. Al deze infrastructuur wordt door de provincie onderhouden en indien nodig verbeterd, vervangen of uitgebreid. In het Integraal Meerjarenprogramma Provinciale Infrastructuur staan alle (verwachte) werkzaamheden voor de periode van 2021 tot 2028.

Uitgeest - Heemstede

In Beverwijk wordt de wateroverlast op de Binnenduinrandweg (N197) opgelost. Samen met de gemeenten Velsen en Beverwijk legt de provincie busbanen aan tussen de Velsertunnel en het station van Beverwijk. Als onderdeel van die werkzaamheden komt er een nieuwe fietsonderdoorgang naar Velsen-Noord. Verder onderzoekt de provincie de mogelijkheden voor een fietspad aan de westzijde van de Randweg (N208) tussen Haarlem en Santpoort-Noord. Het is een ontbrekende schakel in de doorfietsroute Kennemerland Uitgeest - Heemstede.

Elk jaar leggen Gedeputeerde Staten een geactualiseerd Meerjarenprogramma Infrastructuur voor aan Provinciale Staten. Het gaat daarbij zowel om lopende projecten als nieuwe projecten. Elk project start in de studiefase waarin de mogelijkheden, uitdagingen, kansen en kosten worden onderzocht. Op basis daarvan volgt ‘promotie’ naar de planfase, waarin een concreet plan wordt uitgewerkt en tenslotte volgt de realisatiefase.

De provincie is eigenaar en opdrachtgever van de eigen infrastructuur en kan zélf maatregelen treffen om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Samen met collega’s en partners worden de eigen wegen, kanalen, bruggen en viaducten verduurzaamd. Dit alles met als doel: een 100% circulair bouwproces in 2050. Met het programma Duurzame Infrastructuur werkt de provincie Noord-Holland aan een fijne woon-, werk- en leefomgeving voor nu en in de toekomst.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­