Henri Willig opent ‘De Kaasjes van Edam’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Nico Oussoren)

EDAM - Zeg je Edam, dan zeg je kaas. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch was er nog geen plek waar het verhaal rondom deze verbintenis was vastgelegd. Tot nu. Vandaag opent kaasmaker Henri Willig een heuse kaasbeleving aan Spui 9 in Edam: de Kaasjes van Edam. Hier leren bezoekers over Edammer kaas én het bijzondere pand waarin het eerbetoon zich bevindt. Ook kan er een koe gemolken worden, leer je hoe je kaas moet maken én hoe je het moet proeven.

Een kaasstad zonder een plek waar een eerbetoon aan dit oer-Hollandse product te vinden is, daar moet verandering in komen, vond Henri Willig, oprichter van het gelijknamige familiebedrijf. In het aangrenzende pand van zijn winkel opent de kaasmaker nu deze kaasbeleving.


“Wie in Edam woont of de stad bezoekt, moet het verhaal van de Edammer kaas leren kennen”, aldus Willig. “Met deze beleving heeft de stad een eigen plek waar de roemrijke geschiedenis van de Edammer kaas wordt vertelt en waar de bezoeker alles kan leren over de Edammer kaas van vroeger en nu.”


Wanneer bezoekers de gele route volgen, ontmoeten zij de boerin, de held van het verhaal. Zij is van oudsher verantwoordelijk voor het maken van de kazen en wist precies hoe ze die zo lekker mogelijk kon krijgen. Middels een audiotour komen bezoekers langs onder andere de geschiedenis van de kaas, de wereldveroveraar en de schatkamer. Ook is er een levensgrote koe die gemolken kan worden en leer je hoe je kaas moet maken én deze moet proeven.


Een pand uit 1500

Het pand waarin de beleving zich bevindt stamt uit ongeveer 1500 en is één van de oudste panden van Edam. Het heeft een grondige renovatie ondergaan en is daarbij zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Tijdens de renovatie gaf het pand allerlei geheimen bloot waarover bezoekers alles kunnen leren wanneer zij de blauwe route volgen.


“Bij de bouw van deze beleving wilden we zoveel mogelijk terugbrengen dat herinnert aan de 16e eeuw”, vervolgt Willig. “We hebben de oude vuurplaats weer zichtbaar gemaakt en ook zie je delen van de uit 1500 daterende houtconstructie en de houten vloerspanten. In dit eerbetoon wordt niet alleen het verhaal van Edammer kaas vertelt, maar ook dat van deze bijzondere locatie.”

in verband met COVID-19 kunnen er slechts een beperkt aantal mensen tegelijkertijd in het pand aanwezig zijn. Van tevoren reserveren is daarom verplicht. Dit kan via  https://tickets.thestoryofedamcheese.com/nl/tickets.

Over Henri Willig

Henri Willig is geboren en getogen in Katwoude. In 1974 namen zijn vrouw Riet en hij het familiebedrijf over en begonnen zij met het maken van traditionele kwaliteitskazen. De passie voor de best smakende kaas is beloond met verschillende prijzen op kampioenschappen in Londen, Nantwich en Wisconsin. De Henri Willig kazen genieten wereldwijde erkenning en een uitstekende reputatie. Het bedrijf kenmerkt zich door vakmanschap, passie en lef. Dat vindt u terug in alles wat het bedrijf doet.