Tiener zwemt kilometers door Markermeer

Algemeen
Tiener zwemt kilometers door Markermeer om diesel te halen voor stilgevallen sloep. (Foto: aangeleverd)
Tiener zwemt kilometers door Markermeer om diesel te halen voor stilgevallen sloep. (Foto: aangeleverd)

MARKEN - Wat doe je als je sloep vanwege brandstoftekort op het Markermeer stilvalt? Een dappere tiener besloot gisteravond het water in te springen en naar Wijdenes te zwemmen. Het plaatselijke reddingstation blij dat hij de twee kilometer lange tocht heeft volbracht, maar is vanwege de risico’s ook zeer kritisch. “Blijf bij je boot en alarmeer de Kustwacht.” “We werden rond 21.10 uur door de Kustwacht opgeroepen voor een vaartuig in problemen”, vertelt een woordvoerder van het station aan NH Nieuws. “Eenmaal ter plaatse kregen we te horen dat een opvarende was gaan zwemmen om brandstof te halen.”

Stuurloos dobberende sloep

Omdat het in de tussentijd was gaan schemeren, en de tiener al geruime tijd uit het zicht was verdwenen, maakten de resterende opvarenden van de stuurloos dobberende sloep zich zorgen. De bemanning van de reddingsboot beloot daarom eerst naar de jongen te gaan zoeken. Al snel werd hij gevonden, op de wal in Wijdenes. Omdat hij daar werd opgevangen door een bekende en dus in goede handen was, besloot de Reddingsbrigade zich verder om de stilgevallen sloep te bekommeren.

“Dat bootje hebben we naar de haven gesleept”, aldus de woordvoerder. “Het gebeurt vaker dat een vaartuig door een gebrek aan brandstof of technische problemen stilvalt, maar dat iemand dan gaan zwemmen om hulp te halen, maken we niet vaak mee. We zijn heel blij dat hij het er heelhuids vanaf heeft gebracht.”

Voor mensen in een soortgelijke situatie verzeild raken, heeft ze nog een belangrijke tip. “Het beste is om bij je eigen bootje te blijven, en de Kustwacht of 112 te alarmeren.”