Zaanstad ondersteunt ondernemers in financiële nood

Algemeen
Afbeelding
Zaanse bedrijven die noodgedwongen tijdelijk moeten sluiten door de corona-uitbraak kunnen een beroep doen op de gemeente voor financiële steun.

ZAANSTAD – Zaanstad ondersteunt ondernemers in financiële nood door coronacrisis. Maar het was voor Zaanse ondernemers afgelopen dagen lastig om er online door te komen want de site waarop je de aanvraag kon doen, gooide de aanvraag er vaak uit. 

De gemeente stelt zelf ook: ‘helaas is onze telefonische bereikbaarheid door de grote hoeveelheid telefoontjes op het moment beperkt. Ook kan het zijn dat er storing is bij het invullen van het online formulier. Dit komt door het grote aantal aanvragen. Onze excuus voor het ongemak, wij vragen om uw begrip. Wij doen ons uiterste best om de capaciteit zo snel mogelijk uit te breiden.’

Prioriteit

Ondernemers die hun zaak moesten sluiten, kunnen een aanvraag indienen op uitzonderlijk pakket van noodmaatregelen. De gemeente Zaanstad biedt daarnaast een aantal aanvullende lokale maatregelen om Zaanse ondernemers te ondersteunen in deze moeilijke tijd. “In deze tijd ligt onze prioriteit bij de gezondheid van onze inwoners en niet bij het verplichten van betalen van belastingen en heffingen”, aldus B&W.

Het kabinetsbesluit van dinsdag 31 maart over de maatregelen rond het corona-virus na 6 april wordt steeds belangrijker. Want nu al staat het veel ondernemers het water tot de lippen. De gemeente adviseert de site Ondernemen.Zaanstad.nl in de gaten houden en de gemeentelijke sociale media over de laatste ontwikkelingen. Zo zijn de volgende maatregelen getroffen:

Tot en met 6 april worden geen nieuwe belastingaanslagen verstuurd en alle invorderingsacties opgeschort. Hierbij gaat het om  alle belastingen die op de gecombineerde aanslag staan zoals de onroerendzaak belasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing en hondenbelasting.Maar ook de belastingen die met name op ondernemers gericht zijn, zoals toeristenbelasting, precariobelasting, reclamebelasting en –opbrengsten, marktgelden en de BIZ. Op korte termijn wordt besloten of, en op welke wijze deze maatregel verlengd gaat worden.

Alle ondernemers die panden huren van de gemeente worden benaderd. Gedurende de periode dat zij op last van de regering gedwongen zijn om hun zaak te sluiten, verleent de gemeente uitstel van betaling van de huur.De gemeente betaalt uitstaande facturen aan ondernemers zo spoedig als mogelijk.

Ondersteuning voor ZZP’ers

Zelfstandigen met (financiële) problemen en startende ondernemers kunnen altijd al een beroep doen op (financiële) ondersteuning en begeleiding bij de gemeente. Wie vanaf 1 maart 2020 in de financiële problemen is gekomen als gevolg van Corona- gerelateerde maatregelen, kan bij de gemeente een aanvraag indienen. De ondersteuning kan bestaan uit:

- Maximaal drie maanden inkomensondersteuning tot aan het sociaal minimum. Hoe hoog dit bedrag precies is hangt af van de samenstelling van uw huishouden en uw inkomen. U hoeft deze inkomensondersteuning niet terug te betalen. Er is ook geen vermogens- en partnertoets.

- Bedrijfskapitaal van max. € 10.517 euro. Dit bedrag dient  wel terugbetaald te worden. Het rentepercentage is nog niet bekend, maar zal in ieder geval onder het bij het Bbz gehanteerde percentage van 8% liggen.

Aanvraag doen

Een aanvraag doen kan via  www.zaanstad.nl (zoekterm ‘tozo’ of via de speciale corona pagina). Zo kan men het inlichtingenformulier insturen, zodat zodra er meer bekend is vanuit het Rijk over de regeling, zo snel mogelijk beoordeeld kan worden of men in aanmerking komt.

Actuele  informatie

Het coronaloket Kamer van Koophandel en Ondernemersloket Zaanstad Voor meer informatie en vragen kunnen ondernemers terecht bij het coronaloket van de Kamer van Koophandel:  www.kvk.nl/coronaloket. Het loket is ook telefonisch te bereiken via 0800-2117 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). Let op: het is erg druk aan de telefoon. 

Er is ook een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het Coronavirus: tel. 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 uur.

Vragen

Voor vragen over de industrie, bedrijventerreinen, horeca of detailhandel in Zaanstad kunnen ondernemers kijken op  www.ondernemen.zaanstad.nl en contact opnemen met een van onze accountmanagers. Contactgegevens vindt u op de website.