‘Uitdaging is alles in 33 cl cola blikje te bouwen’

Algemeen
Dave Stevens, Marissa van Ooijen, Anoï Koster, Rafael van ’t Veer, Berno Eijck en Matthijs Perabo (v.l.n.r.) vormen het CanSat team van het Bertrand Russel College.
Dave Stevens, Marissa van Ooijen, Anoï Koster, Rafael van ’t Veer, Berno Eijck en Matthijs Perabo (v.l.n.r.) vormen het CanSat team van het Bertrand Russel College. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE – Door een colablikje vol meetapparatuur een kilometer de lucht in te schieten met een raket, willen zes gemotiveerde vwo-leerlingen van het Bertrand Russell College in Krommenie onderzoeken hoe je toekomstige bosbranden kunt voorkomen. Wie nu denk, ‘een bosbrand vindt toch niet in de lucht plaats?’; klopt. Het gaat de studenten om het meten van de luchttemperatuur en -druk. “En het analyseren van camerabeelden want er moet ook een camera mee de lucht in”, zegt Rafael van ’t Veer. Samen met Dave Stevens, Matthijs Perabo, Marissa van Ooijen, Anoï Koster en Berno Eijck vormt hij het BRC CanSat team. Waarbij Can staat voor ‘blikje’ en Sat voor satelliet.

De zes atheneumstudenten gaat de landelijke strijd aan tussen de verschillende middelbare atheneumscholen. De eerste ronde is al behaald. Het onderwerp ‘onderzoek naar het voorkomen van bosbranden’ is goedgekeurd door de organisatie.

Studenten Bertrand Russel schieten ‘CanSat’ met raket de lucht in        

“Een mooi actueel onderwerp dachten wij”, licht Dave toe. “Het gaat ons niet om ‘hoe voorkom je bosbrand doordat mensen bijvoorbeeld een leeg flesje laten rondslingeren waardoor er op een zonnige dag een bosbrand ontstaat. Maar om het doen van meningen hoe de natuur, de bosgrond zelf, reageert. Daarbij gaat het om zaken als luchtdruk en temperatuur, luchtvochtigheid”, vertelt Matthijs.

De metingen vinden daarom plaats op een bosrijk deel van Nederland. Daarbij hoeven de studenten ‘alleen’ de Can zelf te bouwen. De landelijke organisatie zorgt voor de raket waarmee de tien winnende ontwerpen een kilometer hoog de lucht in gaan. De truc is dan ook bij die tien verkozen scholen te horen.

“De eerste missie, het onderwerp kiezen, is behaald. Nu moeten we een verslag maken waarin ze het doel van onze meting uitleggen. Welke metingen we gaan uitvoeren en hoe”, vertelt Dave. Dit voortgangsverslag moet 6 januari klaar zijn.

Testen met drone

Andere mijlpaal in het project is op 28 januari. “Dan moet er een testverslag klaar zijn van onze proef. We moeten dan onze Can met een drone tot grote hoogte hebben gebracht en hebben getest. We horen uiterlijk 4 maart of we dan tot de tien scholen behoren die daadwerkelijk deel gaan nemen aan de proef met de raket”, aldus het drietal.

Los van de metingen moet het zestal daadwerkelijk handen uit de mouwen steken om de Can vol te bouwen met sensoren, meet- en fotoapparatuur.

33 cl blikje

“We hebben al een drie cm kleine camera besteld. En kunnen voor het bouwen zelf gebruik maken met een 3D-printer”, zegt Rafael. “De kunst is om alles in het 33 cl Cola blikje te plaatsen. Het wordt de uitdaging alles in een 6,5 cm diameter en 11,5 cm lang blikje te plaatsen”, meent Dave.

“Ook de aerodynamica speelt een rol. En als we er niet uitkomen kunnen we altijd een beroep doen op de docenten die ons begeleiden bij natuurkunde en informatica. Gelukkig hebben we solderen al gehad”, verzucht Matthijs.

De data 18 of 19 maart is vervolgens cruciaal om in de prijzen te vallen. Dan worden de tien Can’s van evenzoveel scholen tot een kilometer hoogte de lucht in geschoten om vervolgens aan een parachute zo’n 80 seconden terug op aarde te komen. Bij het terugvallen op aarde worden allerlei cruciale metingen uitgevoerd.

“Als we de eerste plaats behalen, gaan we door naar een internationale competitie en een trofee”, hoopt Rafael.

“Vorig jaar mochten de winnaars zelfs mee naar Singapore”, droomt Matthijs zich alvast rijk. “Dat lijkt ons helemaal leuk!” Hun project is te volgen op:https://www.instagram.com/cansat_brc/