Nieuwe volière voor dwergpapegaaien pronkstukje van Agathepark Krommenie

Algemeen
(v.l.n.r.) Vrijwilligers Ad van der Ploeg, Kees Boelens, voorzitter Inge van der Ploeg en secretaris Ben Snijder voor de nieuwe volière.
(v.l.n.r.) Vrijwilligers Ad van der Ploeg, Kees Boelens, voorzitter Inge van der Ploeg en secretaris Ben Snijder voor de nieuwe volière. (Foto: Dirk Karten)

KROMMENIE – “Moet je toch eens kijken hoe mooi het is geworden. Geweldig toch! Ik ben een heel blij mens en loop al de hele dag te glimmen”, zegt Inge van der Ploeg. De voorzitter van de stichting Vrienden van het Agathepark in Krommenie straalde afgelopen maandagmiddag. En met reden. Want er staat nu een gloednieuw onderkomen voor de dwergpapegaaien in het prachtige stadspark aan de Parklaan.

Moet je kijken hoe mooi het is geworden!

“De Agapornis, zoals de officiële naam luidt, is een kromsnavel papegaai. Prachtige vogels, alleen hadden ze met hun scherpe snavel grote delen van de oude houten volière gesloopt. De boel was ook echt verrrot”, licht secretaris Ben Snijder toe. “Ze vreten gewoon alles wat van hout is op”, stelt vrijwilliger Kees Boelens die om nog een andere reden blij is met de nieuwe stalen volière. “Ik heb m’n hoofd te vaak tot bloedens toe gestoten bij het binnenstappen door de kleine ingang.”

Voordelen

De nieuwbouw heeft voor zowel mens als dier grote voordelen. Zo is het gat met hoge drempel en lage bovenkant waardoor je naar binnen kwam vervangen door een prachtige grote deur. “Zo kom je nu in de sluis met dubbele deur. Daardoor is het niet meer mogelijk is dat de vogels bij het binnenstappen eruit kunnen vliegen”, legt Inge uit.


Het dak wordt geplaatst.

Voor de vogels is het ook een stuk fijner als de mens nu hun wereld binnenkomt. Want om ervoor te zorgen dat de papagaaien niet onverhoopt naar buiten vlogen, werd er een (bescheiden) klap op de muur gegeven waardoor ze bij de entree weggingen.

Snelle bouw

Al met al is het bestuur van de Vrienden van het Agathepark zo’n twee jaar aan het lobbyen geweest om het benodigde geld bijeen te brengen. Met de nieuwbouw is zo’n slordige achtduizend euro gemoeid. Veel geld voor de 23 dwergpapegaaien, maar daar heb je wel een schitterende, onderhoudsarme volière voor. Die in krap halve dag vakkundig is geplaatst door de specialist, Pascal Hemel Kooi- en Volièrebouw uit Twente.

Meedenken

“Natuurlijk zijn we eerst lokaal gaan rondkijken of we dichter bij huis konden laten bouwen. Jan Piet Leguijt van het bouwbedrijf uit Krommenie heeft volop met ons meegedacht. Maar we bleven tegen bouwen met hout aanlopen. En dus hadden we weer hetzelfde euvel gehad: Agapornissen die de boel slopen met hun scherpe snavels”, legt de voorzitter uit.

Sponsoring

Gelukkig is het dezelfde Jan Piet Leguijt die nu zo sportief is geweest te sponsoren door de kosten van het plaatsen en vervoer op zich te nemen. Het bestuur van de Vrienden van het Agathepark roemt de relatie met de gemeente Zaanstad. Die is verantwoordelijk voor het onderhoud van het park, maar niet de volières en de vlindertuin. Dat wordt gedaan door de 25 vrijwilligers van de ‘Vriendenclub’.


De oude situatie. 

“Toen bleek dat de oude volière echt verrot was, hebben we gelijk diverse fondsen aangeschreven”, licht Inge van der Ploeg toe. “Hoe lang de oude behuizing er al stond? Phoe, weten jullie het”, vraagt Inge aan vrijwilligers Kees Boelens en Ad van der Ploeg. “Vreselijk lang!”, zeggen de mannen. “Zeker meer dan dertig jaar.”

Acties

Dankzij donaties van het coronafonds van de gemeente Zaanstad, maar ook statiegeldacties van lokale winkeliers als de Albert Heijn Krommenie en Coop Krommenie kon in maart dit jaar de bestelling worden geplaatst voor de bouw.

De groene nieuwbouw heeft een lengte van 6.20 meter, breedte van 2.60 meter en hoogte van 2.25 meter. Los van de ruimte waar de schitterende vogels overdag fijn kunnen rondvliegen, is er een nachthok. Er zijn nu twee uitvliegroutes voor de vogels. Bovendien is alles is van staal en onderhoudsvrij.

Inspiratie

Op het moment waarop wij binnenstapten, werd nog net de laatste hand aan de bouw gelegd. Er moeten nog takken en andere zaken in worden gezet. Een bezoek aan de volièrebouwer inspireerde handige Ad tot het maken van mooie voederschijven van plakken boomstam. “Waarom kopen als je het ook makkelijk kunt namaken?”, lacht hij.


Binnen een halve dag werd de nieuwe volière geplaatst op de bestaande fundering. 

Met de nieuwe volière is een bezoekje aan het intieme stadspark nog aantrekkelijker geworden. Naast dit onderkomen is er een andere volière waar allerlei soorten parkieten, Japanse- en Chinese kwartels, goudfazanten, diamantduifjes en kanaries rondfladderen en scharrelen.

‘Vreselijk trots’

“Het Agathepark wordt heel goed bezocht. Wij zetten ons als bestuur in om het verblijf zo aantrekkelijk mogelijk te maken én houden. Ik wil hierbij ook mijn medebestuursleden in het zonnetje zetten, want het is een heel fijne ploeg mensen”, besluit Inge. En weer verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht als we bij de nieuwbouw aan komen. “Ik ben er vreselijk trots op dat het gelukt is!”

Zie voor meer informatie www.agathepark.nl

Dak wordt geplaatst.
De oude situatie.
In een halve dag tijd werd de nieuwe volière deskundig geplaatst op de bestaande fundering.