Scholieren ‘t Prisma herdenken Rijswijkse oorlogsslachtoffers

Nieuws
Scholieren van 't Prisma volgen de herdenking vol aandacht.
Scholieren van 't Prisma volgen de herdenking vol aandacht. (Foto: Robert Heijdemann)

De leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool ’t Prisma legden samen met burgemeester Huri Sahin afgelopen woensdag een krans en bloemen bij het monument voor de gevallenen in Park Hofrust. Ook droegen zij zelfgeschreven gedichten voor.

Door: Robert Heijdemann 

In aanloop naar de Dodenherdenking op 4 mei hebben twee Rijswijkse basisscholen in de afgelopen weken twee herdenkingen georganiseerd. Dit deden zij in het kader van het project ‘Adopteer een Monument’. De groepen 8 van de Godfried Bomansschool en de groepen 7 en 8 van de Openbare Daltonbasisschool ’t Prisma organiseerden ook dit jaar weer een herdenking bij hun geadopteerde monument of oorlogsgraf voor de slachtoffers van oorlogsgeweld. 

Niet vergeten

Meester Vincent van groep 8 vertelde het verhaal van zijn oma die de bombardementen op Den Haag in de eerste meidagen van 1940 heeft meegemaakt. Burgemeester Huri Sahin vertelde dat ze het mooi en waardevol vindt dat leerlingen deze herdenking elk jaar opnieuw organiseren. “Door hier samen te herdenken, leren we over de oorlogsgeschiedenis van Rijswijk, want in de oorlog is hier veel gebeurd. Samen zorgen we er voor dat we dit niet vergeten”, aldus de burgemeester.


Burgemeester Huri Sahin legt met de leerlingen bloemen bij het monument in Park Hofrust. - Robert Heijdemann

Dankbaar

Ook bij deze herdenking haalde de burgemeester een persoonlijk verhaal van een Rijswijker aan. Wilhelmus Meere, doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte omdat hij in het verzet zat. Zijn naam staat op het oorlogsmonument. De burgemeester kreeg een e-mail van zijn zoon waarin hij schreef de leerlingen van ’t Prisma dankbaar te zijn voor het adopteren van dit monument. Hij vindt het een belangrijke herinnering aan de mensen die hun leven gaven, zodat wij vrij kunnen leven. “Dat zijn waardevolle woorden, waar ik mij volledig bij aansluit,” aldus de burgemeester.


De kinderen lezen zelfgemaakte gedichten voor, die ze in de weken voor de herdenking hebben gemaakt. - Robert Heijdemann

4-mei

Om niet te vergeten wat er is gebeurd, is in 1949 het monument in Park Hofrust onthuld. Een gedenkzuil, met daarvoor een gedenkmuur. Op de gedenkzuil staat dat de vrouw met in haar linkerhand een brandende fakkel. Die fakkel staat symbool voor de vrijheid. Het monument in Park Hofrust is voor Rijswijk een bijzondere plek om alle slachtoffers te herdenken. Dat gebeurt dat elk jaar hier, op 4 mei om 20.00 uur, tijdens de Nationale Dodenherdenking. De burgemeester tot slot: “We moeten blijven herdenken en de verhalen van de oorlog blijven vertellen. Zo blijven we nadenken over dat wij in vrijheid leven”.