Waterpark verslaat bioscoop en gym in Rijswijkse raad

Nieuws
De jeugdige raad debatteert met wethouder Van der Laar en burgemeester Huri Sahin.
De jeugdige raad debatteert met wethouder Van der Laar en burgemeester Huri Sahin. (Foto: Robert Heijdemann)

Eén keer per jaar zitten er geen volwassenen maar kinderen in de Rijswijkse raadszaal. Echter wel met burgemeester Huri sahin en wethouder Armand van de Laar. Na veel discussies kiezen de gelegenheidsraadsleden voor een groots waterpark voor de prijs van één miljoen euro.

Door: Robert Heijdemann

We zijn terechtgekomen bij het jaarlijkse Debatspel en Vragenuur van de kinderrechten ambassadeurs. Er is een echte vakjury en ook zijn er raadsleden om de kinderen te coachen. De kinderen leren in de raadzaal te debatteren en krijgen inzicht in hoe de raad werkt. Ook stellen zij vragen aan de burgemeester, wethouder en (echte) raadsleden, zoals “heeft u huisdieren?” en “heeft u dit altijd werk altijd al willen doen?” Vier van de jongeren geven na afloop aan later wel raadslid te willen worden.

Eerst verlegen

Het debat gaat over een voorziening voor de jeugd. Er is de keus tussen een waterpark met een wildwaterbaan waar je kan raften, een openluchtbioscoop op het strand of een jeugdgym. Zoals ook in de ‘volwassen’ gemeenteraad zorgt burgemeester Huri Sahin voor de orde in de raadzaal. Dat de agenda wordt gevolgd en dat de raadsleden elkaar laten uitspreken. De wethouder, Armand van de Laar, wil het liefst een waterpark, maar de gemeenteraad moet de keuze maken. En dat is niet makkelijk want de meningen lopen uiteen en het begrote bedrag voor deze uitgave is één miljoen euro. De raadsleden en de kinderrechten ambassadeurs, zijn deze middag verdeeld in vier fracties, Paars, Oranje, Geel en Grijs. Op de tafels staan geen koffiekopjes met koekjes, maar blikjes fris en mandarijnen. In het begin zijn de kinderen nog een beetje verlegen. Ze schrikken als ze door de microfoon praten en hun eigen stem uit de luidspeakers horen komen en zichzelf op de grote schermen zien die overal staan opgesteld. Maar al heel snel zijn de zenuwen verdwenen en durven ze het woord te nemen. 


De burgemeester met de prijswinnaars. v.l.n.r. Coco-Louise Savels, Pieter Hunfeld en Tinus Kaffa. - Robert Heijdemann

Schaatsbaan op zwembad

Allereerst stellen de fractievoorzitters vragen aan de wethouder over de drie opties. Na de antwoorden stellen de raadsleden vragen. In het begin alleen aan de wethouder. Maar dan gaan ze ook met elkaar de discussie aan. De voorstanders van het waterpark proberen tegenstanders te overtuigen door te melden dat de zwembaden in de winter als schaatsbaan kunnen worden gebruikt. Dat is niet alleen leuk, maar brengt ook geld op. Dat kan niet bij de openluchtbioscoop. Als het regent zijn daar geen andere activiteiten en als het waait krijg je zand in je ogen. Slim is het raadslid dat voorstelt de jeugdgym ook te laten gebruik door scholen zonder eigen sportzaal. Mike van der Kraan van Haaglanden Beweegt, begeleidt het hele jaar de kinderrechtenambassadeurs van Rijswijk. Hij vertelt dat dit Debatspel voor de derde keer plaatsvindt. Uiteindelijk wint het waterpark, zoals de wethouder ook al voor ogen had.

Drie prijzen

De vakjury bestaat deze middag uit John Massaar, griffier bij de Gemeente Rijswijk, Debbie van Eijk, oud-redacteur van Nieuwsblad Rijswijk en Daniël Mes van de gemeentelijke afdeling Jeugd en onderwijs. Zij luisteren aandachtig hoe de jonge ambassadeurs debatteren. Aan het eind worden er drie prijzen uitgereikt door burgemeester Huri Sahin: een prijs voor de beste debater, voor het beste argument en een ‘op naar de top’ aanmoedigingsprijs. Kinderrechtenambassadeur Tinus Kaffa won de aanmoedigingsprijs. Tinus kreeg veel vragen en wist kalm te blijven en goed te reageren. De prijs voor het beste argument was voor Pieter Hunfeld. Burgemeester Sahin sprak daar lovend over: “Je had een goed argument dat ging over financiën. Dankzij jou ging de discussie daarover.” Coco-Louise Savels won de prijs voor beste debater. “Je kon goed uitleggen wat je vond en iedereen luisterde daarom naar je. Je zou een goed raadslid zijn.” aldus Huri Sahin. Aan het eind van de middag zijn de basisscholieren weer een leerzame ervaring rijker. En ze krijgen nog pizza ook!


Het was een geslaagde middag dankzij alle betrokkenen. - Robert Heijdemann