Pleidooi voor vergeten gedenksteen langs Lindelaan

Nieuws
Buurtbewoner Tom Wiskerke bij de verweerde gedenksteen bij de Lindelaan.
Buurtbewoner Tom Wiskerke bij de verweerde gedenksteen bij de Lindelaan. (Foto: Annemiek van Moorst)

In het plantsoen op de hoek van de Kerklaan-Lindelaan tegenover de ingang van de Prins Maurits School staat een onleesbare gedenksteen. Op een foto van internet staat de gedenksteen met de zichtbare tekst ‘bevrijdingsfeest op Kerklaan 7 juli 1945’. De steen herdenkt de viering van de bevrijding van Rijswijk na de Tweede Wereldoorlog. Op die dag vierden de inwoners van Rijswijk de vrijheid na de lange periode van bezetting.

Door: Annemiek van Moorst

De buurtbewoners Claudia Blekkenhorst en Tom Wiskerke zouden het monument graag opgepimpt willen zien. Claudia heeft 2 jaar geleden een voorstel ingediend bij de gemeente toen gevraagd werd naar participatie voor het Lindelaan project. Daar werd onder andere in voorgesteld om de gedenksteen nieuw leven in te blazen. Ze heeft daar niks meer van gehoord.

Tom zegt: ‘Het zou zo goed zijn als kinderen, maar ook volwassenen zouden weten waarom deze gedenksteen hier staat. Het is een mooie herinnering aan het feit dat wij in vrijheid kunnen leven. Als ik mijn jongste kleinkind na schooltijd ophaal bij de Prins Mauritsschool zie ik mensen op het muurtje zitten. Maar ze weten niet waar ze opzitten. Dat is zonde.’

Adopteren

Hij heeft de onleesbare gedenksteen de afgelopen jaren al meerdere keren bij de gemeente aangekaart, maar wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Niemand steekt zijn nek uit. Hij heeft vroeger ook al eens aan de voormalige directeur van de PMS gevraagd of de school de gedenksteen wilde adopteren. Die heeft het echter nooit opgepakt. Een bericht in de krant is volgens Tom zijn laatste actie. Hij hoopt echt dat iemand dit leest en dit oppakt.