Indrukwekkende dodenherdenking in Park Hofrust

Nieuws
Burgemeester Huri Sahin en locoburgemeester Armand van de Laar leggen een krans bij het monument.
Burgemeester Huri Sahin en locoburgemeester Armand van de Laar leggen een krans bij het monument. (Foto: Robert Heijdemann)

Veel Rijswijkers, van jong tot oud, komen elk jaar op 4 mei naar de Dodenherdenking bij het Monument voor de Gevallenen in Park Hofrust. Om 20.00 uur werden twee minuten stilte in acht genomen om de doden te herdenken. Daarna legden burgemeester Huri Sahin en locoburgemeester Armand van de Laar een krans bij het monument.

Door: Robert Heijdemann

Burgemeester Huri Salin vertelde dat het belangrijk is de verhalen van de Rijswijkse oorlogsslachtoffers te blijven vertellen. “Om de doden te herdenken. Om te leren van de geschiedenis en om met elkaar eraan te werken dat het niet weer gebeurt. Maar ook zodat we ons bewust zijn en blijven van de vrijheid die wij nu hebben”, sprak zij. 

Verzetswerk

Voorafgaande hieraan was er een bijeenkomst in de Oude Kerk. De Kinderrechten ambassadeurs Lieke, Armaan en Tinus droegen gedichten voor en Babette Zwinkels zong prachtige nummers. Rijswijker Jilt Sietsma vertelde het persoonlijke verhaal van zijn vader, die gevangen heeft gezeten in het Oranjehotel. Hij overleefde het, twee ooms en een oudoom van Jilt Sietsma helaas niet. Zij zijn opgepakt vanwege hun verzetswerk en kwamen om in Duitsland.

Stille tocht

Na deze bijeenkomst ging het in een stille tocht naar Park Hofrust. Na de twee minuten stilte en de kranslegging namens de gemeente legden nabestaanden van onder anderen de broers Piet, Pim en Nol Breebaart, Jilt Sietsma, de Kinderrechtenambassadeurs, en de Regenboogjongeren van Welzijn Rijswijk bloemen of een krans. Gevolgd door verschillende aanwezigen. Zo waren er militaire afvaardigingen aanwezig die een krans legden. Ook leden van de Historische Vereniging Rijswijk legden boeketten bij het monument en een krans voor de slachtoffers binnen de LHBTIQ+ community.

Niet vanzelfsprekend

“Volgend jaar vieren we in Nederland dat we al 80 jaar vrij mogen zijn. Die vrijheid is niet vanzelfsprekend. Vrijheid vraagt om onderhoud en bewustzijn. Het vraagt om het bewaken van onze democratie. Het vraagt om saamhorigheid, om solidariteit en omkijken naar de ander. Vrijheid vieren we niet alleen, onderhouden we niet alleen, hebben we niet alleen. Alleen samen zijn we vrij. Daarom staan we samen stil”, vertelde de burgemeester in haar toespraak. Aan het einde van de herdenking konden alle aanwezigen langs het monument lopen en werd er koffie en thee gedronken in het Oude Raadhuis.