Huis van de Stad wordt nu écht van iedere Rijswijker

Politiek
Henri Verbrugh (fractie assistent D66), Else Woudstra (fractievoorzitter D66) en Danny van Dam (fractievoorzitter Wij. Rijswijk) dienden het voorstel in.
Henri Verbrugh (fractie assistent D66), Else Woudstra (fractievoorzitter D66) en Danny van Dam (fractievoorzitter Wij. Rijswijk) dienden het voorstel in. (Foto: PR foto)

In de raadsvergadering van 24 april zijn belangrijke stappen gezet om het Huis van de Stad nog meer een plek voor alle inwoners van Rijswijk te maken. Het voorstel van Wij. Rijswijk en D66 om het eenvoudiger te maken om initiatieven voor het nieuwe stadhuis te realiseren, werd met instemming ontvangen.

Sinds de opening van het Huis van de Stad, waarin de gemeente, de bibliotheek, Trias en Welzijn Rijswijk hun intrek hebben genomen, is er veel interesse vanuit verschillende verenigingen om het gebouw op verschillende manieren te benutten. Initiatieven variëren van exposities tot vergaderingen en andere maatschappelijke activiteiten. Wij. Rijswijk is verheugd over deze betrokkenheid. Danny van Dam, lijsttrekker van de partij, benadrukt het belang van deze initiatieven en de rol die het Huis van de Stad hierin speelt: “Geweldig dat inwoners van Rijswijk een half jaar na de opening al zo veel mooie initiatieven willen realiseren rondom dit gebouw. Het past bij het oorspronkelijke idee van het Huis van de Stad om een bruisend middelpunt van de stad te zijn.”

Ingewikkeld

Vanuit diezelfde Rijswijkse inwoners kwamen ook geluiden dat het een ingewikkeld proces was om toestemming te krijgen voor deze initiatieven. De vier ‘bewoners’ van het Huis van de Stad moesten bij elke aanvraag vergaderen over de mogelijkheden. Dit leidde tot een praktisch voorstel van Wij. Rijswijk en D66 om een efficiënter systeem te implementeren met één aanspreekpunt en duidelijke afspraken over het gebruik van het Huis van de Stad. Dit voorstel werd unaniem aangenomen tijdens de raadsvergadering van 24 april, waardoor nu ook ruimte geboden wordt aan andere maatschappelijke organisaties en lokale initiatieven, zoals tentoonstellingen en kunst van Rijswijkse talenten. De gemeente zal nu actief aan de slag gaan met het benoemen van een aanspreekpunt, het vastleggen van afspraken en het opstellen van een eerlijk en transparant beheersplan voor het gebouw, zodat het Huis van de Stad werkelijk van iedere Rijswijker wordt.