Zwemseizoen geopend: veilig zwemmen in open water

Nieuws
Zwemmen doe je op aangewezen locaties.
Zwemmen doe je op aangewezen locaties. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het zwemseizoen voor open water 2024 gaat 1 mei van start!  Zwemmen en recreëren in het water en op het strand biedt verkoeling en plezier, maar brengt ook risico’s met zich mee. Jaarlijks verdrinken tientallen mensen in Nederland in open water of worden ziek door vervuild water. De provincie Noord-Holland adviseert daarom om alleen te zwemmen op aangewezen zwemlocaties, waar de veiligheid en waterkwaliteit regelmatig worden gecontroleerd. Op het blauwe informatiebord bij de zwemlocatie of op www.zwemwater.nl is te zien of er specifieke zwemadviezen gelden.

Noord-Holland heeft 151 plekken aangewezen als zwemlocatie. Op niet-aangewezen locaties, zoals bruggen, sluizen en vaarwegen, is zwemmen verboden. Ook kunnen stroming, objecten in het water en plotselinge diepteverschillen voorkomen. De provincie adviseert om hierop alert te zijn en de aanwijzingen van lifeguards en vlaggen (rood, geel, oranje of paars) te volgen. Het is ook belangrijk om een zwemmaatje te hebben, vooral in zee. Meer tips voor veilig zwemmen zijn te vinden op https://veiliginenuithetwater.nl/.

Tijdens het zwemseizoen wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd op bacteriën en blauwalg. Dit jaar wordt voor het eerst ook gekeken naar de aanwezigheid van PFAS, vanwege landelijke bezorgdheid over mogelijke risico’s voor zwemmers. De provincie Noord-Holland voert in april en juli metingen uit om inzicht te krijgen in de PFAS-concentraties bij de aangewezen zwemlocaties. Er wordt samengewerkt met waterschappen, Rijkswaterstaat en andere provincies om eventuele gevaren van andere gevaarlijke stoffen in kaart te brengen.

Voorkomen

Na het zwemmen wordt aangeraden om te douchen. Als dat niet mogelijk is, moeten op zijn minst de handen worden gewassen voordat er wordt gegeten. Bij een bezoek aan het strand is extra waakzaamheid geboden, vooral als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen, omdat hierin micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS kunnen zitten. Het inslikken van zeeschuim moet zoveel mogelijk worden voorkomen.

Voor watersporten zoals surfen en kajakken gelden dezelfde hygiënische adviezen als voor zwemmen: na het contact met open water is het belangrijk om te douchen of op zijn minst de handen te wassen voordat er wordt gegeten.