Metingen aan wegdek Ingenieur Krabbedijk

Nieuws
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Archief)

DIRKSHORN - De gemeente informeerde bewoners middels een brief over de enkele uren durende metingen die woensdag 8 mei uitgevoerd worden. Dit gebeurt aan een deel van de Ingenieur Krabbeweg in Dirkshorn. In deze buurt zul je mogelijk medewerkers en busjes van het RIVM en de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) zien. De gemeente geeft aan te begrijpen dat dit vragen zou kunnen oproepen. Om die reden word je middels dit persbericht geïnformeerd. Om deze metingen goed uit te kunnen voeren blijft de weg 8 mei nog afgesloten voor verkeer.

De ANVS en RIVM onderzoeken een deel van het wegdek omdat de ANVS een melding kreeg. Iemand had met eigen apparatuur een verhoogd stralingsniveau opgemerkt in een deel van het wegdek. Dit is gemeld aan de ANVS. Een inspecteur van de ANVS is gaan kijken en constateerde ook een verhoogd stralingsniveau.

Deze straling levert geen gevaar op voor de gezondheid. Het komt vaker voor dat in een weg materiaal zit dat natuurlijke radioactiviteit bevat. Dit komt door grondstoffen die worden gebruikt voor versteviging van een wegdek. Grondstoffen komen uit de aardbodem en daar komen ook van nature radioactieve stoffen in voor.

Het was na de metingen van de inspecteur niet nodig om direct maatregelen te nemen. Maar omdat de inspecteur meer straling heeft gemeten dan normaal willen we dit goed onderzoeken. Daarom heeft ANVS aan het RIVM gevraagd om dit onderzoek te doen. Het RIVM heeft namelijk nog preciezere meetapparatuur.

Omdat de weg al afgesloten is, kunnen de onderzoekers veilig hun werk doen. Met omleidingsborden wordt iedereen omgeleid.

Uitslag onderzoek

Aan het eind van de dag geeft het RIVM de eerste resultaten aan de ANVS over welke radioactieve stoffen er in of onder de weg zitten. Misschien wordt er materiaal meegenomen om verder onderzoek te doen bij het laboratorium van het RIVM. De definitieve rapportage volgt na ongeveer een maand. De uitslag van het onderzoek deelt de ANVS uiteraard met u.

Vragen

Voor vragen over het onderzoek kun je bellen met de ANVS via telefoonnummer 088 489 05 00.