Dodenherdenking Uitgeest 2024: bekijk hier het programma

Nieuws
Dodenherdenking in Uitgeest
Dodenherdenking in Uitgeest (Foto: archief Bert Westendorp)

UITGEEST - In een eerbetoon aan degenen die hun leven gaven voor vrijheid, verenigt Uitgeest zich op 4 mei in een herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Van vlaggen die fier wapperen bij het Veteranenplantsoen tot een serene stille tocht naar het gemeentehuis, de gemeenschap komt samen om stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog.

Het programma begint om 15:00 uur met het hijsen van vlaggen, gevolgd door een ontroerende herdenking om 16:00 uur bij het Kooghuis, waar nabestaanden samenkomen om gezamenlijk te rouwen. De avond wordt vervolgd met een bijeenkomst om 19:00 uur in de NH-kerk, waar zanggroep Novelty 9 en kinderen hun bijdrage leveren, naast inspirerende woorden van veteraan Ricardo Barrientos de Reus en burgemeester Nieuwland.

Om 20:00 uur omarmt de gemeenschap twee minuten stilte, een moment van eenheid en reflectie. Na afloop opent het gemeentehuis zijn deuren voor gesprekken en het bekijken van een aangrijpende expositie van groep 8 leerlingen, waarin zij hun visie op vrijheid delen.

Uitgeester monumenten: Monument 1940-1945

Uitgeest kent een aantal monumenten. In aanloop naar de herdenking van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei, belicht het commite een aantal van deze monumenten.

Monument voor gemeentehuis: Het ‘Monument 1940-1945’ herinnert de inwoners van Uitgeest aan de Tweede Wereldoorlog, de strijd tegen de bezetter en de bevrijding. De achtergrond van het monument symboliseert de vijf oorlogsjaren. De gestileerde figuur stelt de bevrijding voor.

Het monument is tot stand gekomen dankzij de enorme inzet van toenmalig gemeenteraadslid, Co van Tongeren sr. Het monument is onthuld op 4 mei 1975. Mensen van het verzet, die gevangen waren genomen, werden verhoord in de kelder van het ‘oude’ gemeentehuis. Nu hangt er in het gemeentehuis een plaquette waarop alle namen staan van Uitgeesters die tijdens de oorlog zijn omgekomen. Op 4 mei is er een herdenking voor het gemeentehuis vanaf ongeveer 19:45 uur. Iedereen is welkom. 

Versterking gezocht

Er zijn jaarlijks twee herdenkingen in Uitgeest, op 10 februari en op 4 mei, georganiseerd door het Comité 4 mei Uitgeest. Het comité heeft dringend behoefte aan versterking en vervanging. Wil jij meehelpen om de boodschap van 4 mei door te geven aan volgende generaties? Neem dan voor meer informatie contact op met Kees Schouten (06-45658051), Tineke Cnossen (0251-310298), Henk Beentjes (0251-311566) of Jan van den Kommer (0251-312274).