Opening nieuw clubhuis Scouting Naaldwijk: ‘Méér dan hout en steen’

Cultuur
Pastoor Jaap Steenvoorden zegent de scouts.
Pastoor Jaap Steenvoorden zegent de scouts. (Foto: Debbie van Eijk)

Het nieuwe clubhuis van Scouting Naaldwijk aan de Grote Achterweg 15a is prachtig. Dat vonden alle aanwezigen zaterdagmiddag 13 april, toen het gebouw officieel geopend werd. Maar het kloppend hart van de scouting zit niet in stenen en hout, werd in meerdere openingsspeeches benadrukt. 

Tekst en foto’s: Debbie van Eijk


De voorbereidingen voor het nieuwe clubhuis begonnen in 2016. Met de verhuizing naar de locatie bij het Prinsenbos, begin 2024, werd een gezamenlijke droom van de scouts eindelijk realiteit. Alex Klein van het scoutingbestuur nodigde zaterdagmiddag verschillende sprekers uit op het podium om deze droom onder woorden te brengen. Zo sprak Bart van Bree, bestuurslid van Scouting Nederland: “Dit is geen gebouw van hout en steen, maar een plek waar jullie nieuwe herinneringen gaan maken. Een plek voor de leiders van de toekomst. Een plek waar je vrienden maakt.” Hij wenste alle aanwezige scouts “heel veel plezier de komende jaren”.


Bestuurslid Bart van Bree van Scouting Nederland wenst alle scouts veel plezier in de komende jaren met hun nieuwe onderkomen.

Ouderlijk huis

Hans Barendse beklom hierna het podium. De voorzitter van Scouting Naaldwijk vertelde over de mooie herinneringen aan het oude gebouw, dat nog steeds veel scouts dierbaar is. “Soms was het er koud, er lagen stofnesten en er waren lekkages - maar dat interesseerde ons op het laatst niet meer. Het was er opeens gezellig.” En toch was het tijd voor verandering: “Het ‘ouderlijk huis’ verlaten is spannend, maar toch ook een avontuur.” Barendse gaf aan trots te zijn op de veiligheid van Scouting Naaldwijk, óók in sociaal opzicht. Verder bedankte hij de leiding en staf - allen vrijwilligers. “Zij zijn belangrijker dan hout en stenen.”


Vrijwilligers Roy en Alwin worden in het zonnetje gezet door Hans Barendse.

Het gebouw heeft naast de scouting nog een andere gebruiker: kinderopvang Kwest. Het scoutinggebouw wordt door Kwest gebruikt als nieuwe BSO-locatie.


Elles van kinderopvangorganisatie Kwest aan het woord.

Een vijver en een bos

Hierna kwam er een bijzondere scout aan het woord: stichtingsvoorzitter Nic Sosef. Hij was al scout vóór 1960, toen het vorige gebouw in gebruik werd genomen. Nic vergeleek de bouw van het nieuwe scoutinggebouw met de bouw van Paleis Honselaarsdijk, aan de andere kant van de Zwartendijk. “Hij had de zilveren vloot van Piet Hein, dus geen sponsors nodig,” grapte hij. De Bospolder besloeg een groot deel van het perceel waar Paleis Honselaarsdijk op stond. Na 1700 raakte het paleis verwaarloosd en in 1814 werd het gesloten. Rond 1975 werd er opnieuw een bos gebouwd; het Prinsenbos, waar het nieuwe scoutinggebouw staat. Een mooie parallel met de bouw van Paleis Honselaarsdijk en het scoutinggebouw: net als toen is er ook nu weer een bos gebouwd en een vijver gegraven. 


Nic Sosef, die al scout was vóór 1960, trekt mooie parallellen tussen verleden en heden.

Het is hierdoor echt hun eigen gebouw geworden

“Prachtig, duurzaam én in een natuurlijke omgeving met veel groen,” zo prees Nic de nieuwe locatie. Hiervoor bedankte hij gemeente Westland, zowel om de plek als vanwege de gemeentelijke subsidie. Maar ook de scouts zelf, die talloze acties hebben gehouden om de financiering verder rond te krijgen, zoals een Sponsorloop, pubquiz en Vader- en Moederdagontbijtjes. “Het is hierdoor echt hun eigen gebouw geworden,” vond Nic. Maar ondanks al die inzet vielen de kosten voor het gebouw hoger uit dan oorspronkelijk begroot: in plaats van 750.000 euro moest er 1,1 miljoen in worden gestoken, onder andere door de oorlog in Oekraïne. Het gat dat ontstond werd opgevuld door sponsors. Dat kon alleen dankzij de Westlandse gemeenschapszin, benadrukte Nic. 

Dank van de stichting gaat ook uit naar Ronald van Heijningen, de projectleider van de nieuwe bouw. “Hij heeft commissies gevormd, coördineerde en inspireerde. Het bleef lopen en we bleven gaan, dankzij zijn projectleiding”, aldus Nic Sosef.


Nic prijst Ronald van Heijningen, projectleider van de nieuwbouw.

Relatie met Adrianuskerk

De relatie met de St. Adrianusparochie kon evenmin onbenoemd blijven. Daarvoor deed Nic, als oudste scout op het terrein, nog een stukje geschiedenis uit de doeken: “De scouting werd vroeger de jeugdbeweging genoemd. In 1910 werd hij in Naaldwijk begonnen.” De jeugdbeweging was nauw verbonden met de St. Adrianusparochie. Het was scout Koos Fransen die in 1945 de scoutinggroep startte waar Scouting Naaldwijk haar wortels heeft. “In die tijd was de scouting altijd ondergebracht in gebouwen van de parochie.” Waaronder de oude parochie, die het Jeugdhuis werd genoemd. In 1960 verhuisde Scouting Naaldwijk naar de Binnenhof, naast de kerk, en dus naast de parochiewoning waar de pastor in woonde. Met de intrek in het Prinsenbos zijn Scouting Naaldwijk en de pastor geen buren meer, maar: “We zijn nog steeds goede vrienden.” 


Pastoor Jaap Steenvoorden aan het woord.

Housemuziek

Dat vond pastor Jaap Steenvoorden zelf ook. Hij noemde de scouting als fenomeen een “baken van hoop” in deze tijd van individualisering, vanwege de gemeenschapszin en saamhorigheid. Die er overigens ook is in relatie tot de kerk: zo prees hij de jongeren van de scouting om de hulp die ze regelmatig bieden, zoals bij het opknappen van het kerkgebouw. 

De buur zijn van een scouting heeft één nadeel

En de actie met de Palmpaasstokken van onlangs. De buur zijn van een scouting heeft één nadeel, vertelde hij ook schertsend: de housemuziek die op de vele feestjes wordt gedraaid, terwijl de slaapkamer van de pastor aan het scoutingterrein grenst. Om dat goed te maken worden de pastors van de St. Adrianusparochie van oudsher uitgenodigd op de scoutingfeestjes. En dat gebruik blijft erin: ook op het nieuwe terrein is pastor Steenvoorden welkom. 


De scouts worden gezegend met wijwater.

Knopen

Na zijn toespraak zegende de pastor niet alleen het gebouw in, maar ook het aanwezige publiek werd besprenkeld met wijwater, wat voor veel vrolijkheid zorgde. Hierna volgde de officiële opening van het nieuwe gebouw. Dat gebeurde met het losmaken van vier touwen, waar moeilijke knopen in waren gelegd. Scout Piet Vonk, die met een act voor een vrolijke noot zorgde, las van een briefje voor wie dit “spontaan” mochten doen. De eer was aan Mara, Nina, Twan en Caitlyn, scouts van verschillende afdelingen. Ze kregen de knopen vlot los, al was vooral de laatste lastig. 


Ook het nieuwe gebouw wordt gezegend.



Gelukt! De knopen zijn los.

Hiermee was het nieuwe thuis van Scouting Naaldwijk officieel in gebruik genomen. Een feestelijke middag volgde nog, met een kampvuur, kabelbaan, stormbaan en een kraampje met iets lekkers. Bovendien mochten alle aanwezigen een kijkje nemen in het splinternieuwe gebouw en op de rest van het terrein.