Woningen op aardwarmte over paar jaar realiteit

Duurzaamheid
Bovenaanzicht boortoren aardwarmte Maasdijk.
Bovenaanzicht boortoren aardwarmte Maasdijk. (Foto: West country media (archief))

Nu Aardwarmteproject Maasdijk bijna toe is aan de productie van warmte hopen veel bewoners op een zogeheten warmte unit in huis om energiekosten te besparen. Energie- en afvalbedrijf HVC legde op de informatieavond uit dat dit nog even kan duren.

door Martha Barendse

Op de informatiebijeenkomst over aardwarmte in Het Wapen van Maasdijk kwamen bijna zestig bezoekers af. Verreweg de meesten stelden de vraag: “Wanneer kan mijn huis aangesloten worden?” De HVC-medewerkers moest hen teleurstellen: het aansluiten van woningen op het aardwarmteproject Maasdijk I gaat zeker nog een paar jaar duren. Voorlopig ligt de focus op het aansluiten van glastuinbouwbedrijven.

Gemeentewoordvoerster Rianne de Goeij zegt hierover: “Het toepassen van aardwarmte is nu vooral gericht op tuinbouwondernemers. Wel onderzoeken we nu hoe we de levering van warmte naar de Westlandse burgers kunnen uitrollen, maar dit onderzoek gaat nog wel een jaar in beslag nemen.” Dit onderzoek gaat in elk geval in overleg met woningcorporaties. “Het gaat hierbij niet alleen om nieuwbouwwijken, ook voor bestaande woningen kan aardwarmte een optie zijn,” aldus De Goeij.

Bodemdaling

De aanwezige Maasdijkers waren overwegend positief over aardwarmte als duurzame energiebron, zeker gezien de huidige energieprijzen. Enkele bezoekers toonden hun zorgen over het diepe boren in de Maasdijkse bodem: er zullen toch geen Groningse toestanden ontstaan? Deze zorgen konden meteen weggenomen worden; het boren veroorzaakt geen verzakking omdat er steeds water terug geïnjecteerd wordt. Het hete grondwater van 90 °C pompt men op bijna drie kilometer diepte uit een aardlaag van meer dan honderd miljoen jaar oud. Het is een gesloten circuit, na gebruik wordt het afgekoelde water van 35 °C weer teruggepompt.

De boortoren aan de Lange Kruisweg – in de volksmond de Lange Kruisraket geheten – startte in mei 2022 met boren. Nu de bron bijna in werking is, heeft HVC de immense boortoren enkele weken geleden verplaatst naar het Monsterse Polanen.

Voorsorterende tuinders

Op dit moment ligt het Winningsplan Maasdijk ter inzage tot en met 4 mei. De boorwerkzaamheden zijn afgerond, men is nu druk met testen en het opbouwen van de bovengrondse installaties. Als er groen licht is, kan de bron over een aantal maanden aan tachtig tuinbouwondernemers in en rond Maasdijk warmte gaan leveren. Uiteindelijk zal de bron per jaar een hoeveelheid energie opleveren die overeenkomt met de energiebehoefte van circa 45.000 huishoudens.

Op de inloopavond waren ook tuinders afgekomen. De woordvoerder hield hen voor dat de overheid wil dat er in 2040 geen gas meer in de kas gebruikt wordt. “In aanloop hiernaar toe zal de belasting op aardgas zeker flink stijgen. De ondernemers die nu gebruik maken van de subsidie en meewerken, sorteren dus voor op die situatie over vijftien jaar.”

Als het systeem in werking is, kunnen de aangesloten tuinders via een online handelsplatform onderling warmte verhandelen.

Duurzaam

In Nederland zijn al enkele tientallen installaties die aardwarmte produceren. Vaak zijn deze gericht op kassen. Westland loopt voorop in deze ontwikkeling. Behalve HVC (de afkorting staat voor Huisvuilcentrale) heeft ook Trias Westland al enkele bronnen gerealiseerd. Het doel van de gemeente is om straks één groot Warmte Netwerk Westland te maken waar ook woningen op aangesloten kunnen worden. Dat het Westland zo voorop loopt heeft te maken met de ondergrond, die erg geschikt is voor winning van aardwarmte. Bovendien zijn er veel glastuinders die de warmte kunnen afnemen. De duurzaamheid van aardwarmte staat als een huis: het is langdurig te exploiteren, er is geen transport over grote afstand nodig, we worden minder afhankelijk van aardgas en het veroorzaakt geen CO2-uitstoot.