Stichting Kikkeropfleurdoos stopt er na 15 jaar mee

Nieuws
De kikkeropfleurdoos bood een waardevolle aanvulling op medische informatie en begeleiding vanuit ziekenhuizen.
De kikkeropfleurdoos bood een waardevolle aanvulling op medische informatie en begeleiding vanuit ziekenhuizen. (Foto: PR)

De Stichting Kikkeropfleurdoos, gevestigd in het Westland, zal halverwege dit jaar haar activiteiten staken. Na meer dan vijftien jaar inzet hebben het bestuur en de vrijwilligers besloten dat de doelen van de stichting zijn bereikt.

Sinds haar oprichting in 2008 heeft de Stichting Kikkeropfleurdoos zich ingezet voor het kosteloos verstrekken van de Kikkeropfleurdoos aan kankerpatiënten in het hele land. De doos, voorzien van ‘Tips van Lotgenoten’ en voor kinderen speeltjes en knuffels, bood een waardevolle aanvulling op medische informatie en begeleiding vanuit ziekenhuizen.

In 2019 merkte de stichting al op dat door de goede behandelmogelijkheden kanker steeds minder een dodelijke ziekte is en dat patiënten toegang hebben tot betrouwbare informatie via apps en het internet. Hierdoor verloor de Kikkeropfleurdoos als hulpmiddel en gebaar veel van haar oorspronkelijke waarde.

Het bestuur heeft daarom besloten zich volledig te richten op de ontwikkeling en verspreiding van de Kikkeropfleurdoos voor jonge kankerpatiënten, gelanceerd in 2018. Echter, na vier jaar bleek ook in deze behoefte steeds meer te worden voorzien door particuliere initiatieven in en rondom ziekenhuizen, wat een positieve ontwikkeling is.

Met de groei van deze lokale initiatieven is het landelijke werk van de Stichting Kikkeropfleurdoos feitelijk overbodig geworden. Daarom zal de stichting per 1 juli 2024 haar activiteiten volledig beëindigen. Eventueel resterende middelen zullen conform de statuten worden geschonken aan goede doelen (ANBI) die in lijn zijn met de doelstellingen van de stichting.

Bestuur en vrijwilligers zijn verheugd vast te kunnen stellen dat de stichting in de afgelopen vijftien jaar een significante bijdrage heeft geleverd aan het welzijn van kankerpatiënten en hun naasten, met name in de eerste weken na de diagnose.