WK beachkorfbal een prooi voor Westlands getint Oranje

Sport
Zowel Yosri van der Ende (ONDO) (vijfde van links) en Jasper van der Eijk (Valto) (derde van links) behoorden tot het elitegezelschap dat er met de gouden medaille vandoor ging.
Zowel Yosri van der Ende (ONDO) (vijfde van links) en Jasper van der Eijk (Valto) (derde van links) behoorden tot het elitegezelschap dat er met de gouden medaille vandoor ging. (Foto: PR)

Het Nederlands beachkorfbalteam is op 28 april in Thailand wereldkampioen geworden. Een prestatie van formaat voorzien van een prachtig Westlands tintje. Zowel Yosri van der Ende (ONDO) en Jasper van der Eijk (Valto) behoorden tot het elitegezelschap dat er met de gouden medaille vandoor ging.

Door Marcel Zaat

Dat bondscoach Roelof Koopmans in zijn team plek had voor Van der Eijk was voor laatstgenoemde best wel een aangename verrassing. “Omdat ik niet op het hoogste niveau van Nederland korfbal, pas negentien jaar ben en dus wat ervaring en fysieke kracht mis, dacht ik de eindselectie niet te halen. Toch kreeg ik een plek toebedeeld en was er uiteraard superblij mee.”

Volkslied

In Thailand waar de temperatuur overdag tot 38 graden steeg, maar de duels pas in de namiddag plaats vonden, overleefde Oranje als nummer twee de poulevorm en versloeg het vervolgens België en Tsjechië om in de finale op Taiwan te stuiten. En juist van Taiwan verloor het bondsteam in de poulefase. “In de finale startten wij flitsend en stond het snel 3-0. Uiteindelijk wonnen wij het duel met 7-4. Ja daar sta je dan als negentienjarige op het hoogste podium met een gouden medaille. Toen het volkslied werd gespeeld was dat echt wel een kippenvelmomentje.”

Beachkorfbal is een relatief nieuw variant van het spel korfbal. Met zand als ondergrond wordt in 4 tegen 4 vorm gespeeld en er kan doorlopend gewisseld worden. Twee dames en twee heren vormen een team. Van der Eijk, die volgend seizoen het Lierse Valto verruilt voor de Amsterdamse topclub AKC Blauw Wit, heeft in Thailand een prachtige ervaring in zijn bagage gestopt. Ook de wisselwerking met de ervaren streek-en teamgenoot Yosri van der Ende (33) was uitstekend. Van der Ende won al in 2014 het NK korfbal 1 tegen 1, maar voor Van Eijk was hij tot voor de trainingen van de voorselectie relatief onbekend. “Hij is natuurlijk ook een stuk ouder, maar er ontstond tijdens de selectieprocedure en ook op het WK een prima klik. Met zijn ruime ervaring gaf hij mij zeker bruikbare tips.”

Intensief

Wedstrijden van het beachkorfbal zijn fysiek een stuk zwaarder en duren dan ook maar twee keer zes minuten. Het maakt het spelletje allemaal uiterst intensief. Van der Eijk: “Je moet op het zand nóg explosiever aanzetten dan op het veld of in de zaal en bij een sprong harder afzetten.”

Korfbal en Nederland gaan al decennialang uitmuntend. Elf keer werd door Oranje de gouden medaille op een WK opgeeist en vanaf 1988 leverde alle finale’s op een EK winst op. Ook Beachkorfballend Oranje timmert dus nu aan de weg. Het vizier staat dus ook voor Van der Eijk alweer op 2025 als in China de Worldgames worden georganiseerd. “Binnenkort gaan wij met het team en staf evalueren. Natuurlijk hoop ik er bij te blijven.”

Korfbal League

Volgend seizoen maakt Van der Eijk dus de overstap naar de Korfbal League met daarin onder meer het Delftse Fortuna als grootmacht. Zit er voor Van der Eijk, schilder van beroep, de stap naar het Nederlandse team in de zaal in?. “Ik ga het allemaal zien. In Amsterdam ga ik straks drie keer in de week trainen en speel je tegen de top van Nederland. Eens kijken hoe ik mij daar kan meten. Eerst geniet ik nog na van het avontuur in Thailand en focus mij komende tijd ook op Valto.”