Velo-handbalsters pakken laat in derby alsnog een punt

Lois van Ruijven van Quintus.
Lois van Ruijven van Quintus. (Foto: Paul Vis)

In de kampioenspoule streden Velo en Quintus zaterdagavond om de eer van het Westland. Velo staat 2e in de poule en is niet meer in te halen door Quintus of het Limburgse V&L, en is favoriet voor de winst gezien het eerder vertrek in het seizoen van schutter Judith van der Helm naar VOC en de langdurige blessure van sterkhouder Jara Datthijn aan Quintus’ zijde.

Door Jan de Vreede

In een volledig bezette, sfeervolle hal opende Heulsen de score 1-0, waarna Velo de leiding overnam via schutter Carmen Riepe, die in het eerste deel 6 keer raak schoot en 2 assists gaf aan cirkelspeelster Kirsten van Steenbergen. De jonge talenten van Quintus vochten voor elke meter en konden met hun snelheid en spelinzicht gelijke tred houden en gingen met een verrassende 11-12 voorsprong de rust in, dankzij uitstekend keeperswerk van Lois van Ruijven van Quintus, terwijl Femke Erkens aan de andere kant voor Velo zekere scoringskansen verijdeld heeft. Het debuterende talent Gedy de Raaf kreeg ook, tot tevredenheid van Quintus-coach Dirk Looze, haar eerste speelminuten en bekroonde dit met 2 doelpunten en de nodige assists.

Femke Eerkens van Velo. - Paul Vis

Tweede helft

De tweede helft ging tot 18-18 gelijk op (45e minuut), waarna de uitblinkende Quintus-schutter Phoebe Muller, de snelle Jill van Berg in de break en doorzetter Mirthe de Jong Quintus op een 19-22 voorsprong brachten in minuut 50. De time-out van Velo bracht het team weer op de rails en met drie benutte strafworpen voor Velo in korte tijd stond het 2 minuten voor tijd 25-25 op het scorebord. Met het doelpunt van Tess van der Knaap leek de buit binnen voor de Heulsen, maar na een time-out aan Velo-zijde forceerden de Wateringsen een strafworp die Carmen Riepe perfect inschoot. Eindstand: 26-26.

Jill van den Berg van Quintus. - Paul Vis

Verrassende speelkeuzes

Het was eersteklas handbalspektakel op hoge snelheid met verrassende speelkeuzes aan beide zijden. Vooraf zou Quintus hebben getekend voor deze eindstand tegen het fysieke en ervaren Velo. Quintus kan zich onder nieuwe trainer-coach Dirk Looze gaan voorbereiden op het nieuwe seizoen. Na V&L volgende week zaterdag speelt Velo in een tweeluik op 11 en 18 mei in een uit- en thuiswedstrijd om plaats 3 of 4 in de vaderlandse eredivisie. Topscoorders Velo: Carmen Riepe 12x (waarvan 6 penalty’s), Kirsten, Talisa en Maud Schuit 3x. Voor Quintus: Phoebe Muller 6x succesvol, Jill van den Berg 5x, Mirthe de Jong en Esmee Verbeek 4x.

Phoebe Muller van Quintus. - Paul Vis

Heren Eredivisie

Heren Eredivisie: Hellas versus Quintus. De heren begonnen slecht in het eerste deel maar herstelden zich knap bij rust tot 13-12. In het tweede deel werd om en om gescoord, maar Hellas kwam voor met 2 doelpunten en 2 minuten te gaan. Een afstandsschot maakte het 23-24. De grote druk werd de Hellas-coach te veel, hij nam een time-out in de laatste 30 seconden en besloot met 7 man in het veld, dus met een leeg doel te spelen. Dit werd Hellas fataal: Quintus onderschepte de bal en scoorde in een leeg doel 24-24. Een terechte uitslag.