Rodi

Inbraakpreventie: helft Nederlanders onverschillig, slordig of laks

REGIO - Bijna de helft van de Nederlanders (49,4%) noemt zichzelf waakzaam als het op inbraakpreventie aankomt. Zij maakt zich zorgen over een inbraak en doet er alles aan om hem te voorkomen. De ‘waakzame’ neemt beveiligingsmaatregelen, sluit bij het weggaan ramen en deuren altijd goed af en let op verdachte situaties. De tegenpool van ‘de waakzame’ is ‘de onverschillige’. Binnen deze categorie valt ruim een derde (35,1%) van de Nederlanders; zij maakt zich niet druk om de beveiliging van de woning. Dit blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).


De voorzitter van de stichting NIPW, Coen Staal, zegt hierover: “We hebben de afgelopen 3,5 jaar erg veel onderzocht op het gebied van inbraken en inbraakpreventie. Je merkt dat in de afgelopen jaren de belangstelling voor inbraakpreventie is toegenomen, maar we wilden nu eens kijken wat de houding van de Nederlander ten opzichte van dit onderwerp is. Met name bij de ‘lakse’, ‘slordige’ en ‘onverschillige’, bij elkaar toch de helft van Nederland, valt nog veel werk te verrichten.

De ‘slordige’

De ‘slordige’ (5,1%) kan nog veel verbeteren om inbrekers buiten de deur te houden. Regelmatig vergeten zij bij het verlaten van de woning deuren of ramen te sluiten. Slechts 25% van deze groep zegt altijd de deur op slot te doen als er verder niemand thuis is; 12,5% zegt dan altijd de ramen te sluiten. Dat steekt bleekjes af bij het beveiligingsgedrag van de ‘waakzame’: 88,5% van deze groep vergeet nooit de deuren op slot te doen bij het weggaan, en 76,8% van hen denkt er in die gevallen ook steevast aan om de ramen dicht te doen.
De ‘Onverschillige’

Deze groep (35,1%)verwacht niet dat er ingebroken wordt, omdat ‘er niets te halen valt’. En: ‘Als inbrekers echt willen, dan komen ze toch wel binnen’, zo redeneert men. De ‘onverschillige’ is zo onverschillig, dat 20,9% van deze groep zeker niet verwacht dat de woning mikpunt wordt van inbrekers. Terwijl de ‘waakzame’, die de beveiliging een stuk beter op orde heeft, minder zeker is als ze de stelling ‘Ik verwacht dat er in mijn woning niet zal worden ingebroken’ krijgt voorgelegd. 14,1% durft dit met een volmondig ‘geldt zeker wel voor mij’ te beantwoorden.
De ‘Lakse’

Ook is er een groep Nederlanders (10,3%) die als ‘laks’ valt te typeren op het gebied van woningbeveiliging. De ‘lakse’ stelt vaak dingen uit en dat is ook te merken aan de beveiliging van de woning. 42,5% van deze groep vindt dat de eigen woning niet goed beveiligd is. De intenties zijn er wel degelijk; de groep beseft dat het goed is om in actie te komen op dit gebied en neemt zich stellig voor daar echt eens de tijd voor te nemen. Dat 60% van de ‘lakse’ Nederlanders de stelling ‘Er valt bij mij niets te halen, dus die inbrekers doen hun best maar’ met ‘geldt zeker niet voor mij’ beantwoordt, kan een stok achter de deur zijn. Ter vergelijking: uit de groep ‘onverschilligen’ gaf 24,9% dit antwoord.

Artikel geplaatst op dinsdag 16 mei 2017 - 09:02Reacties (0)


Reageer

Purmerend
Weekendworkshops bij Cultuurhuis Wherelant PURMEREND - Het workshopweekend van 9 en 10 december bij Cultuurhuis Wherelant staat weer bol van creatieve workshops. Er kan getekend en geschilderd worden, gewerkt met speksteen, een sieraad gemaakt in zilverklei, kunstige kerstversieringen gemaakt, gevild en nog veel meer. Ervaring is niet belangrijk, iedereen kan meedoen op zijn of... Extra geld voor leefgebieden weidevogels REGIO - De provincie Noord-Holland investeert de komende jaren extra geld in het verbeteren van de leefgebieden voor weidevogels. Zo krijgen de grutto, tureluur en andere weidevogels betere kansen om het hier te redden. Weidevogels zijn niet weg te denken uit het Noord-Hollands landschap. Het gaat de laatste dertig jaar... Echte mannen maken kerststukjes ZUIDOOSTBEEMSTER - Buurthuis Zuidoostbeemster houdt zaterdagavond 9 december om 20.30 uur een oergezellige avond die alleen voor mannen bestemd is. De mannen kunnen hun creativiteit de vrije loop geven bij het maken van een geweldig kerststuk onder professionele begeleiding. De kosten voor deze workshop inclusief hapjes bedragen € 17,50. Het... Workshop Verbindend communiceren PURMEREND - Door vanuit jezelf te communiceren, door aan te geven wat iets met je doet, verbind je je met die ander, stel je je open, zodat de ander ook open staat voor een gesprek. Yvonne Witteveen laat op 30 november zien, tijdens een workshop in de bibliotheek Purmerend, waarom... Purmerend in race voor 'Beste bibliotheek 2018'
Publiek kan vanaf medio januari meestemmen
PURMEREND - Bibliotheek Waterland dingt mee naar de titel ‘beste Bibliotheek van Nederland 2018’ met haar vestiging Purmerend. De afgelopen jaren is de titel vaak gewonnen door Bibliotheken die zeer fraaie nieuwbouw wisten te realiseren. Vaak prachtige gebouwen waarin flink is geïnvesteerd. Niet alle Bibliotheken verkeren in de omstandigheid dat...
John Illsley of Dire Straits in P3 PURMEREND - Muziekliefhebbers kennen hem ongetwijfeld, die lange bassist van Dire Straits, die jarenlang aan de zijde van Mark Knopfler met zijn slungelachtige verschijning en rare dansjes een vaste verschijning was. Naast Knopfler was hij de enige die de carriere van Dire Straits van het vroege begin in 1977, tot... Kerstconcert Waterlands Kamerkoor PURMEREND - Het Waterlands Kamerkoor verzorgt vrijdag 15 december om 20.00 uur het Kerstconcert in de Taborkerk, Maasstraat 2 in Purmerend. Dit is het eerste Kerstconcert met het Waterlands Kamerkoor van onze dirigente Zana Naidionova.Hoogtepunt van het concert is het bekende werk A Ceremony of Carols van Benjamin Britten begeleid... Praiseband D-Vote in avonddienst MONNICKENDAM - De Werkgroep Kerk naar Buiten organiseert op zondag 26 november om 19.00 uur een dienst met belangstellenden in de Opstandingskerk aan de Graaf Willemlaan 1 in Monnickendam. Thema van de dienst is 'Elk einde een nieuw begin?'. Voorganger is dominee Koos Staat uit Andijk en muzikale medewerking wordt... Meedenkgroepen voor transformatie Wheermolen-Oost PURMEREND - Volgens woningcorporatie Intermaris is er veel belangstelling voor de meedenkgroepen die in het leven zijn geroepen voor de transformatie van Wheermolen-Oost. Naast het renoveren of slopen en vervangen van flats door nieuwbouw, zet de corporatie in op het verbeteren van de leefbaarheid. In november startte Intermaris met meedenkgroepen... Sint in Watergang WATERGANG - Zondag 3 december om 14.00 uur komt Sint Nicolaas met zijn Pieten in Watergang. Hij wordt verwelkomd op het Boetplein. Daarna wordt het Sinterklaasfeest gevierd het dorpshuis De Nieuwe Boet, Dorpsstraat 64A. Aansluitend is er kinderdisco. Auto’s parkeren op parkeerplaatsen van Boetplein en Kanaaldijk.

Sinterklaasintocht in beeld

Fotograaf Cees Bandt maakte deze foto's van de Sinterklaasintocht Purmerend.
Kinderen gezocht voor sprookjesmusical De gelaarsde Kat PURMEREND - Wie tussen de zes en twaalf jaar oud is en altijd al een keer in een echte musical heb wil meespelen, kan zich opgeven voor een rol in de Efteling sprookjesmusical De gelaarsde Kat op zaterdag 3 februari in Theater de Purmaryn. De gelaarsde Kat laat zien hoe... Kerstevenement in Zuid-Pool PURMEREND - Ook dit jaar verzorgt het wijkactiviteitencentrum De Zuid-Pool weer een gezellig kerstevenement voor en door bewoners. Het kerstfeest vindt plaats op zondag 17 december van 17.00 uur tot 21.00 uur in het wijkactiviteitencentrum. Bezoekers worden getrakteerd op live muziek met kerstliederen en andere sfeervolle muziek van nu en...

Talenten aanmelden voor Sport Awards Purmerend

PURMEREND - Het is tot en met zondag 3 december mogelijk om sporttalenten op te geven voor de Sport Awards Purmerend. Via www.rtvpurmerend.nl kan iedereen sporters met een goede of bijzondere prestatie aanmelden in de categorie beste sportman, sportvrouw, jeugdsporter en sportteam van het jaar. De sportprijzen van Purmerend worden...
VHP-jaarprijs aan Rob Teunissen PURMEREND - VHP-voorzitter Tineke Abercrombie-Schoorl heeft zaterdagmiddag 18 november de VHP Prijs uitgereikt aan Rob Teunissen. De uitreiking vond plaats in de kapel op de oude begraafplaats aan de Overweerse polderdijk. In 2004 werd de Stichting Kerkhof Overweersepolderdijk opgericht met als doel het kerkhof te bewaren en te restaureren. Dat... Speciale kerkdienst PURMEREND - Zondag 26 november is er in Waterland weer een kerkdienst met extra aandacht voor de deelname van mensen met een verstandelijke beperking. Deze keer is het een Speciale Oecumenische Dienst in de Taborkerk, Maasstraat 2, Purmerend. Voorganger is Ds. Gerard Nieuwburg en het thema van deze viering is... Kerstpakketten voor Purmerders die het nodig hebben PURMEREND - sinds 2016 biedt Kerstpakketten Purmerend hulp aan huishoudens bij het vieren van een gezellige kerst. Vorig jaar hielpen ze tien huishoudens - die het nodig hebben - met een compleet pakket. Dit aantal wil de organisatie graag uitbreiden. Wie iemand voor deze actie wil opgeven, doet dit voor... Inloopmiddag VHP PURMEREND - De Vereniging Historisch Purmerend houdt komende zaterdag 25 november weer een inloopmiddag in het VHP-Huis, Kanaaldijk 10. De deur staat van 13.00 tot 16.00 uur open voor leden en niet-leden. De vereniging heeft een collectie van meer dan 25.000 foto’s en ansichtkaarten van oud Purmerend, voorts plattegronden, kaarten,... Sintpret bij Het Leesteken PURMEREND - Naomi Tieman leest koopzondag 26 november voor bij boekhandel Het Leesteken uit haar leuke en vrolijke Sinterklaasboek Het huis van Sinterklaas, een Sinterklaasverhaal op rijm. Wat gebeurt er in het huis van Sinterklaas als hij niet thuis is? Eindelijk komen we te weten wat de kleine Ppietjes doen... Concert Symfonisch Orkest Purmerend PURMEREND - Het Symfonisch Orkest Purmerend en Omstreken geeft zondag 26 november om 15.00 uur in de Taborkerk een concert waarin het beroemde tweede pianoconcert van Rachmaninov centraal staat. Dit nog altijd zeer geliefde pianoconcert vormt met de andere werken die op het programma staan, een toegankelijk muzikaal portret van...