Rodi

Lancering Citymarketing voor start feestweek
Mix van traditionele onderdelen en nieuwe elementen

De Rijnmondband komt met twee formaties. Op de foto de jeugd, die kort geleden nieuwe tenues kreeg aangemeten. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Over minder dan een maand gaat de Nazomerfeestweek van start. Met in grote lijnen dezelfde succesvolle onderdelen als voorgaande jaren. Toch is de organisatie erin geslaagd een aantal nieuwe elementen toe te voegen. Met voorafgaande aan de opening van de week meteen al een noviteit, want op vrijdag 7 september om 18.30 uur is op de Kaasmarkt de officiële lancering van Citymarketing Purmerend. Onmiddellijk gevolgd door het groene licht voor de feestweek door Eveline Tijmstra, onder meer wethouder van Kunst en Cultuur.
Dezelfde avond staat verder nog in het teken van het zogeheten kaasconcert door Stedelijk Orkest. Kaasconcerten werden in het feestjaar Purmerend 600 jaar stad geïntroduceerd. Het idee leefde om dit specifieke Purmerendse muzikale evenement nieuw leven in te blazen. Een week later, vrijdag 14 september, is er wederom een kaasconcert. Deze avond heeft nog geen concrete invulling. Geïnteresseerde muziekformaties zijn van harte uitgenodigd om gebruik te maken van dit podium. Zij kunnen een mail sturen naar info@purmerend.info
Zaterdag 8 september is onder meer de Sport 2000 Marktstadwalk met wandeltochten van 25, 13 en 5,7 kilometer. De laatste afstand is een speciale familieloop. Op deze dag verder nog de Marktstad Rollatorloop, de open dag van de brandweer Purmerend, open monumentendag, open dag van de modelbouwvereniging en het bridgetoernooi op de Koemarkt, nabij de Wim Ouburgbank.

Marktstadrun


Zondag 9 september is de Marktstadrun, zijn er dressuur- en springwedstrijden bij LRPC Beyaert in de Purmer, vindt de open dag van zowel Gymnet als Modelbouwvereniging Waterland plaats. De Koebootrace op het Noordhollands Kanaal, bij de Melkwegbrug, zal voor het nodige waterspektakel zorgen.
Op maandag 10 september is er tafeltennissen in de Karekiet en organiseert 'De gesellighe dampkring' de traditionele pijprookwedstrijd in Proeflokaal Bakker.

Standwerkers


Dinsdag 11 september is er warenmarkt met standwerkersconcours, veetentoonstelling en een traditionele historische kaasmarkt op de Koemarkt.
Sportstichting Spurd organiseert op woensdag 12 september op de Koemarkt speciaal voor de jeugd de nazomerfeestweek in het klein. Met onderdelen als streetbasketbal, dansen, skelter, ringsteken, steenwerpen, oud-Hollandse spellen en een hindernisbaan. Later op de dag is er een open training bij Korfbalvereniging BEP op het complex aan de Flevostraat, zijn de voetbalvelden van Purmersteijn vanaf 17.30 uur decor van een voetbaltoernooi om de Marktstadbokaal voor D-, E- en F-pupillen. De jeugd van Purmersteijn, FC Purmerend, De Wherevogels en ZOB kruisen de sportieve degens.

Keezen


In de avonduren is er op de Koemarkt keezen, het steeds populair wordende bordspel. Inschrijven kan per teams van vijf spelers bij Proeflokaal Bakker of per mail naar info@proeflokaalbakker.nl De kosten zijn € 5,-. Het geld komt ten goede aan de Stichting ALS.
Donderdag 13 september, oftewel de tweede donderdag van september, staat bij de (oud-)Purmerenders natuurlijk dik omkaderd, omdat die dag de harddraverij plaatsvindt. Vanaf 13.15 uur is het op de wedstrijdbaan 'Op uw plaatsen één, twee, drie....' Elders en dan met name bij de horeca-etablissementen op de Koemarkt zal het feest tot in de late uurtjes doorgaan.
Op vrijdag 14 september is het van 09.00 tot 17.00 uur lappendag in de binnenstad. En 's avonds is op de Kaasmarkt het tweede kaasconcert.

Oldtimers


Zaterdag 15 september is er opnieuw veel te beleven en voor elk wat wils. Achtereenvolgens de Oldtimer on Tourshow. In de ochtend rijden de oldtimers een rit door de omgeving van Purmerend en vanaf 13.00 uur zijn ze te bewonderen op de Koemarkt. Lionsclub Purmerend Marktstaede organiseert tussen 09.00 en 17.00 uur een boekenmarkt in het centrum. Op liefst 70 kramen bieden boekhandelaren hun spullen aan.
Tussen 11.00 en 15.00 uur houdt de schietsportvereniging aan de Jaagweg open dag. De voorlaatste dag van de feestweek wordt muzikaal afgesloten met de Taptoe op de Koemarkt. Deelnemers zijn de Rijnmond Band, de Rijnmond Jeugdband, Euroband en Arnhemband. Saillant detail is dat de Rijnmondband dit jaar 80 jaar bestaat. De formatie eindigde op het laatste Wereldmuziek Concours in Kerkrade met een recordpuntentotaal op de vierde plaats met een uitvoering van La Balle Rouge. Te verwachten valt dat de band dit stuk ook op de Koemarkt speelt.

Slotdag


En dan de laatste dag, zondag 16 september. Landelijke Rij- en Ponyclub Beyaert houdt op haar complex aan de Westerweg 't Schoonste Geheel, in sporthal De Beuk vindt het handbaltoernooi van Vido plaats en tussen 13.00 en 17.00 uur is er op de Koemarkt steenwerpen. De organisatie is als gewoonlijk in handen van De Round Table. Meer dan 60 teams doen mee.
In 2019 bestaat de stichting Purmerend Marktstad 80 jaar. Het bestuur is zich aan het beraden over een extra feestelijk jubileumtintje. In dat kader zou het zomaar kunnen gebeuren dat Purmerend onder Stoom volgend jaar weer onderdeel uitmaakt van het programma.

Artikel geplaatst op vrijdag 10 augustus 2018 - 14:32

Foto'sPurmerend
Nieuwbouw van Horizon- en Regio College vordert PURMEREND - Terwijl alle studenten nog volop genieten van de vakantie, vordert de bouw van de nieuwe mbo-school aan het Karekietpark. Hierin vestigen het Horizon College en Regio College zich. De bouw startte in maart en nu, bijna vijf maanden na dato, zijn duidelijke contouren zichtbaar. Als alles volgens planning... Creatief ontspannen voor lichaam en geest PURMEREND - Donderdag 6 september, van 13.00 tot 14.00 uur, is in de grote Clupzaal van Heel Europa in Weidevenne de workshop 'Creatief ontspannen voor lichaam en geest'.De leiding is in handen van Agnes Kauffman, gecertificeerd coach en docent. Er komen veel onderwerpen aan bod, waaronder conditie, ademhaling, nieuwe cel...

Milieudefensie doet appèl over insectenbeheer
"Iedereen, zowel gemeente als inwoners, kan iets doen"

PURMEREND - 'Het gaat niet goed met de insecten in ons land en wat kan de gemeente hieraan doen?" Lotte Wouters van Milieudefensie Purmerend roept zowel de gemeente als haar inwoners op om in ieder geval iets te doen waardoor het insectenleven in de stad weer een positieve wending krijgt.Wouters...
Hoorapparaat gevonden PURMEREND - Afgelopen maandag is bij de balie van buurtcentrum Gildeplein een hoorapparaat afgegeven. Deze is op het fietspad aangetroffen.De eigenaar of eigenares kan het apparaat ophalen bij het buurtcentrum, gevestigd aan de Overlanderstraat 650. Voor meer informatie, tel. 0299-840153 (tussen 09.00 en 12.00 uur). Bim-Bam naarstig op zoek naar vrijwillige hulp PURMEREND - De Bim-Bam is al decennia lang een begrip in Purmerend. De organisatie startte ooit met het inzamelen van oud papier op kleine schaal, maar sinds vele jaren zijn daar kleding en schoenen bijgekomen. Het ophalen gebeurt op vijf actiedagen per jaar en via de kledingcontainers, die op 13... Tot eind van dit jaar gratis bridgen PURMEREND - Bridgeclub Pubriso biedt club- en thuisbridgers de gelegenheid om als aspirant lid tot eind van dit jaar gratis te komen bridgen. Bevalt deze (hernieuwde) kennismaking, dan is er ook een speciale lidmaatschapsdeal voor de eerste helft van volgend jaar.De club verwelkomt graag nieuwe leden, waaronder ook zij die... Rommelmarkt PURMEREND - Zaterdag 18 augustus, van 10.00 tot 13.00 uur, is er een kleine rommelmarkt op het terrein van de Purmerkerk aan de Westerweg 50 (Purmerbuurt).Er zijn allerhande leuke spullen die hopelijk een nieuwe eigenaar vinden. Voor een klein prijsje zijn speelgoed, huisraad en andere kleine spullen te koop. De... IVN houdt nacht van de vleermuis PURMEREND – In het laatste weekend van augustus wordt er traditiegetrouw aandacht geschonken aan de Europese Nacht van de Vleermuis. IVN Waterland organiseert om die reden op vrijdagavond 24 augustus om 20.00 uur een presentatie en excursie over vleermuizen. Plaats van handeling is Heel Europa aan de Genuahaven.Zo kom je... Wandelen over natuurpaden Kalverpolder REGIO - Zaterdag 18 augustus is de 10e editie van de Kalverpoldertocht ofwel wandelen over natuurpaden in het Guisveld, de Schaalsmeer en Kalverpolder, langs beschermd dorpsgezicht van oud-Zaandijk en over de Zaanse Schans.Wandelsportvereniging De Laatste Loodjes staat, in samenwerking met de Stichting Kalverpolder, ook dit jaar weer garant voor een...

Lancering Citymarketing voor start feestweek
Mix van traditionele onderdelen en nieuwe elementen

PURMEREND - Over minder dan een maand gaat de Nazomerfeestweek van start. Met in grote lijnen dezelfde succesvolle onderdelen als voorgaande jaren. Toch is de organisatie erin geslaagd een aantal nieuwe elementen toe te voegen. Met voorafgaande aan de opening van de week meteen al een noviteit, want op vrijdag...

Van oud naar nieuw krijgt vorm
Eengezinswoningen fase 1 Wherepark bewoond en appartementen nagenoeg

PURMEREND - Vergelijk de omgeving Meteorenweg, Mercuriusweg, Planetenstraat, Orionweg en Kometenstraat van pakweg zes jaar geleden met nu en het is niet voor te stellen dat je het over hetzelfde gebied hebt. Ongelooflijk, zoals dit stuk Wheermolen een upgrade heeft ondergaan. En dan moet fase 2 van de bouw nog...
De Wherevogels treedt nieuwe
seizoen optimistisch tegemoet
PURMEREND - Voetbalvereniging De Wherevogels start de voorbereidingen op het nieuwe seizoen met twee vriendschappelijke thuiswedstrijden. Op zondag 19 augustus wordt er geoefend tegen De Valken uit Hem en de week daarna tegen Badhoevedorp. Beide wedstrijden worden om 14.00 uur gespeeld op het sportpark aan de Westerweg.Na een wisselvallig vorig...
Europese volksdansen bij FDP PURMEREND - Folkloredansgroep Purmerend nodigt iedereen uit om in september gratis proeflessen te volgen. In vier dansgroepen kan men ontdekken in welke groep je het beste past. De dansen zijn uit alle culturen, de meeste uit Europa.Folkloredansgroep Purmerend is een vrolijke en gezellige club. De lessen zijn op woensdag van... Webinar over 'Uw kind en uitgaansdrugs'
Live te volgen op computer en telefoon
REGIO - Op woensdag 26 september organiseert Brijder Jeugd Preventie de Webinar 'Uw kind en uitgaansdrugs'. De Webinar vindt plaats van 20.00 tot 21.00 uur en is gratis te volgen op computer of telefoon.Wilt u als ouder uw kennis over uitgaansdrugs vergroten en wilt u weten hoe u met uw...
Negende Koemarkt tot Kunstmarkt PURMEREND - Elk Jaar komen er tijdens de Koemarkt tot Kunstmarkt veel kunstenaars uit het hele land naar Purmerend. Zaterdag 25 augustus is het weer zover, want dan vindt tussen 10.00 en 17.00 uur alweer de negende editie plaats. Volgens Ada Aukema, samen met haar partner Cor initiatiefnemers, begint kunst... Bellevue Hoe zit het toch ook alweer met Bellevue? Dat beeldbepalende pand aan het Tramplein zou toch in oude glorie worden teruggebracht? De gemeenteraad besloot in 2017 geen goedkeuring te geven aan een plan van eigenaar/woningcorporatie Intermaris, om het gebouw om te vormen tot een idioot woongebouw. Het historische plaatje moest... Lezers kunnen 'Door het licht'
van Erik Jan Harmens winnen
PURMEREND - Volgende week verschijnt bij Lebowski Publishers, een imprint van Overamstel uitgevers, het boek 'Door het licht' van Erik Jan Harmens. Lezers van het Purmerends Nieuwsblad kunnen een exemplaar winnen.In het boek spreekt een man tot zijn geliefde, zijn vrienden, zijn vader en zijn lezers, over hoe hij leefde...
Yoga in Heel Europa PURMEREND - In de grote zaal van Clup Welzijn in gebouw Heel Europa kunnen belangstellende dames terecht voor verschillende yogavormen.Op dinsdag, van 10.45 tot 11.30 uur, is er milde hatha yoga. Het advies is om makkelijke kleding aan te trekken. Elke donderdag, van 09.30 tot 10.15 uur, is er stoelyoga.... Leven veranderen
met mindful mediteren
PURMEREND - Je leven veranderen in vijf weken met behulp van meditatie. Dat kan vanaf maandagavond 3 september, als Karin en Robert Gilhuijs van Karo's Zorg starten met de cursus mindful mediteren.Vanaf deze datum gaan Karin en Robert Gilhuijs van Karo´s Zorg op de Montessorischool, Salland 38, van start met...
Koemarkt wordt jeu de boules-arena
Purmer Boules houdt 6e toernooi op 18 en 19 augustus
PURMEREND - Op zaterdag 18 en zondag 19 augustus staat de Koemarkt volledig in het teken van jeu de boules. PV De Purmer Boules organiseert dit jaar voor de 6e keer het zeer succesvolle ‘Koemarkt toernooi’.Het uitgaansplein wordt grotendeels omgetoverd tot een groot jeu de boules speelveld van zand. Op...
Voorronde NK Pokeren voor teams in Slot Purmersteijn PURMEREND - Zondag 2 september vanaf 14.00 uur is Slot Purmersteijn het decor voor een voorronde van het Nederlands Team Kampioenschap Poker (NTKP). Het is een van de 50 voorrondes die door heel Nederland worden gespeeld.De beste 20% van de voorronde plaatst zich voor de halve finales. Uiteindelijk wordt in... Vrijwillige koks voor onze steunpunten gezocht! PURMEREND - Prinsenstichting, Leviaan en RSWP (WonenPlus), die samenwerken op het gebied van Samen Eten, zijn op zoek naar koks die op vrijwillige basis een of twee keer per week of per maand een maaltijd willen koken voor 20 tot 25 personen.De drie organisaties werken op dit gebied samen op... Fietsvrienden ondernemen rondje Twiske PURMEREND - De uitjes en vrienden groep Purmerend organiseert zondag 11 augustus een fietstocht naar en door 't Twiske. Verzamelen om 11.00 uur bij het station aan het Beatrixplein.Vanaf het startpunt gaat de tocht naar Landsmeer, om van daaruit naar recreatiegebied 't Twiske te gaan. In Landsmeer is een tussenstop... Leesclub zoekt nieuwe leden PURMEREND - De leesclub literatuur heeft plaats voor nieuwe lezers. Speciaal zij die boeken lezen die bijblijven, daarover inspirerende gesprekken willen voeren en nieuwe mensen willen ontmoeten.De leden komen op dinsdagmiddag bij elkaar. De groep bestaat momenteel uit vier vrouwen en een man. Om het evenwicht te bewaren is men... No Limits zoekt vrijwilligers met humor
Help met kennis en aanpak mensen met afstand tot arbeidsmarkt
PURMEREND - Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via een leerwerktraject vooruit helpen is waar No Limits, onderdeel van Prinsenstichting, zich dagelijks voor inzet. No Limits is naarstig op zoek naar vrijwilligers die enthousiast zijn om deelnemers van verschillende leerwerktrajecten te helpen. En als ze daarnaast een flinke humor...
Sportbad zes weken niet te gebruiken PURMEREND - Het sportbad van het Leeghwaterbad is voor een periode van zes weken niet beschikbaar. De reden is dat maandag 13 augustus de aannemer de werkzaamheden aan gevels en dak van het zwembad hervat.Gedurende die periode zijn soms met aangepaste openingstijden het recreatiebad, het doelgroepenbad en het instructiebad beschikbaar... Harry Rotgans krijgt
bundel Cees Baerts
PURMEREND - Het eerste exemplaar van de bundel ‘Het komt op als…”, geschreven door dyslecticus Cees Baerts uit Purmerend, wordt op 6 september overhandigd Harry Rotgans, wethouder van onder meer van onderwijs. De uitreiking vindt plaats in de Bibliotheek aan de Waterlandlaan 40.Baerts, die met enige regelmaat een bijdrage levert...

VVV met museumwinkel in historisch pand
Op Peperstraat 35 bakte G.R. de Wolf jaren zijn banket

PURMEREND - Vanwege ziekte moest Mario Hegger verstek laten gaan, maar collega-wethouder Harry Rotgans was gaarne bereid om zijn plek in te nemen en e ‘vrijblijvende’ start van de VVV met museumwinkel aan de Peperstraat 35 officieel in te luiden.Rotgans memoreerde aan het feit dat het een ultieme wens was...

Angst vanwege steeds weigerende lift
Bewoners Rotanstaete hebben geen vertrouwen in definitieve oplossing

door John BontjePURMEREND - De angst zit er goed in bij de bewoners van het appartementengebouw Rotanstaete in Weidevenne. In amper twee maanden tijd is het al zeven keer gebeurd dat de lift tussen verdiepingen bleef hangen. Afgelopen zaterdagochtend was het wéér raak en moest opnieuw een van de bewoners...
'Handje klap' terug op Koemarkt
Manier van vee verhandelen in patroon op vloer gelegd
PURMEREND - Op de voormalige plek van het marktmeestershuisje op de Koemarkt is sinds kort een tegelpatroon gelegd, dat direct refereert naar de manier waarop boeren lange tijd met elkaar het vee verhandelde.Dit zogeheten handje klap, loven en bieden en na elke prijs in elkaars hand klappen, was vele decennia...
Fotowedstrijd met water als middelpunt REGIO - Tot en met 16 september organiseert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) de fotowedstrijd "Water. Geniet ervan!". Het waterschap roept op om mooie foto's te maken van genieten in, op of aan aan het Noord-Hollandse water.Zomers genieten veel mensen van het oppervlaktewater. We zwemmen, varen en vissen wat af. Onder... Nationale nummer één Peter Bruijsten maakt status waar
Eerste Nederlandse Padelbond-toernooi Elckerlyc
PURMEREND - Een primeur voor Tennis- en Padelvereniging Elckerlyc. Op haar tennis- en padelpark hield de club zaterdag 28 en zondag 29 voor het eerst een NPB (Nederlandse Padelbond)-toernooi. Vele nationale toppers en zelfs spelers uit het nationale team kwamen naar Purmerend. "Ik vond het zeer geslaagd, we zijn zeer...
Creatieve kinderactiviteiten tijdens Zomerpurvak PURMEREND - In de laatste week van de zomervakantie, van 27 tot en met 31 augustus, kunnen kinderen tussen 6 en 12 jaar tijdens PurVak meedoen met gratis creatieve activiteiten bij Cultuurhuis Wherelant, bij sporthal de Karekiet en Brede school de Kraal.Tijdens de schoolvakanties organiseert Spurd al jaren gratis sport-... Drukke voorbereiding ZOB ZUIDOOSTBEEMSTER - Zaterdag tweedeklasser ZOB staat aan de vooravond van een druk oefenprogramma, terwijl tussentijds ook nog bekerwedstrijden moeten worden gespeeld.Op zaterdag 11 augustus oefent ZOB thuis tegen De Dijk uit Amsterdam. Aanvang 12.30 uur. Dinsdag 21 augustus staat de wedstrijd tegen het Alkmaarse AFC'34 op het programma. Het duel... Internetcafé ook in de zomer actief PURMEREND - Heeft u problemen met uw laptop of tablet? Het Interrnetcafé biedt uitkomst.Heeft u vragen zoals waar sla ik iets op, hoe installeer ik een programma of hoe kan ik berichten van de overheid lezen? Gilde Purmerend helpt daarbij. Tijdens de zomervakantie zijn mensen van het gilde elke dinsdag,... Volop vakantieplezier op Kinderparadijs PURMEREND - Na de vakantieweek Pret in Purmerend is het nog lang niet afgelopen op het Kinderparadijs. De hele zomervakantie is het Kinderparadijs van Clup Welzijn open van maandag tot en met vrijdag, van 11.00 tot 17.00 uur. Op het avonturenterrein kun je met een bootje, op een vlot of...