Rodi

'Mijn nachtmerrie is eindelijk voorbij'
Alkmaarse notaris Bert Broekkamp vecht voor eerherstel

Bert Broekkamp vecht voor eerherstel. (Foto: JV / RM)

ALKMAAR - Bert Broekkamp maakt een montere indruk. Na een juridische strijd die maar liefst 5,5 jaar in beslag neemt, wordt de Alkmaarder in maart vrijgesproken van alle verdenkingen waarvan het Openbaar Ministerie (OM) hem verdenkt. Sinds woensdag 12 april mag Broekkamp ook weer het ambt van notaris uitoefenen en dus lijkt alles goed gekomen te zijn. Van genoegdoening is echter nog lang geen sprake, vindt de 60-jarige Alkmaarder. "Na 5,5 jaar is mijn nachtmerrie eindelijk voorbij. Ik ben inderdaad vrijgesproken, maar ben wel een heleboel vrienden kwijt geraakt."


De gerechtelijke strijd begint voor Broekkamp als er in 2011 's nachts dertien man van een arrestatieteam in zijn villa in Bergen staan. In het huis waar zijn kinderen en ex-vrouw wonen, wordt hij ten overstaan van hen onder zachte dwang uit zijn huis gehaald. Wat volgt is een periode van drie weken waarin hij zes dagen in een politiecel vertoeft in Lelystad en twaalf dagen doorbrengt in totale afzondering in een cel in de penitentiaire inrichting Zwolle. "Op verdenking van hypotheekfraude, witwassen, deelname aan een criminele organisatie, geweldsdelicten, valsheid in geschrifte, vrouwenhandel en drugshandel dacht het OM een goede zaak (hypotheekfraudezaak Peseta, red.) tegen mij te hebben", zo somt Broekkamp de aanklachten tegen hem op. "Ik was volstrekt verbouwereerd en wist niet waar ze het over hadden. Die verbazing overheerst zoveel jaar later nog bij mij."

Aangifte


Wat ten grondslag ligt aan de verdachtmakingen tegen Broekkamp zijn de transacties op de Amsterdamse woningmarkt, waarin hij tussen 2004 en 2006 een dienstverlenende rol vervulde als notaris. "Een huizenhandelaar, Ramon B., schakelde mijn notariskantoor in bij de doorverkoop van een aantal woningen in Amsterdam. Geen woningen in het topsegment hoor, maar woningen die voorheen eigendom waren van woningcorporatie Stadsgenoot. En die laatste partij besluit in 2011 om aangifte van oplichting te doen, omdat ze de gang van zaken zoveel jaren later onverkwikkelijk vinden. Onder het mom van woningspeculatie dachten zij en het OM een zaak te hebben. Echter, aan elke transactie ging een bepaalde periode vooraf en daarnaast werden de woningen met beperkte winst doorverkocht. B. maakte gebruik van tussenpersonen bij deze transacties, maar het OM noemde hen stromannen."

Betrokken


Hoewel Broekkamp en de huizenhandelaar dus al lang geen zaken meer doen, wordt de Alkmaarder verweten dat hij evengoed verantwoordelijk is voor de strafbare feiten die in de panden van B. gepleegd worden. "Er blijkt een hennepplantage te zijn gevonden in een van zijn panden. Ook was er sprake van prostitutie. Let wel; die feiten vonden plaats na 2006 en het ging ook nog eens om panden die werden doorverkocht met behulp van andere notarissen. Ik was namelijk niet de enige notaris die hij inschakelde, daar B. in die jaren meerdere panden doorverkocht nadat hij ze had aangekocht van Stadsgenoot. Ondanks het feit dat ik geen zaken meer met de huizenhandelaar deed, redeneerde het OM dat ik deel uit maakte van een criminele organisatie. Immers, ik was er in het begin bij en dus stond mijn betrokkenheid onomstotelijk vast voor hen. Zie je maar eens te verweren tegen een dergelijke denkwijze."

Begrip


Naast de strijd die Broekkamp voert tegen het OM, blijkt ook de opinie binnen zijn sociale leven lastig te keren. "Vrienden keerden zich na zoveel jaar tegen mij toen ik in 2015 uiteindelijk alsnog veroordeeld werd tot twintig maanden. Terugkijkend heb ik daar nog begrip voor ook, want ik had toch gezegd dat ik het niet gedaan had? Met een veroordeling op zak was de emmer voor sommigen overgelopen. Hoewel ik nu in hoger beroep ben vrijgesproken, wil dat nog niet zeggen dat de maatschappij datzelfde doet. Dat is jammer, maar het heeft me wel leren relativeren. Mijn kinderen hebben zich gelukkig nooit tegen mij gekeerd. Ook voor hen is het een zware periode geweest en daar is nu gelukkig een einde aan gekomen."
Dat Broekkamp niet alles is kwijtgeraakt door het juridische gevecht is achteraf gezien een wonder. "Mijn kantoor is er gelukkig niet aan ten gronde gegaan. Dat heb ik vooral te danken aan trouwe klanten die niet alles wilden geloven wat er over me geschreven is. Daar ben ik hen enorm dankbaar voor. In de toekomst wil ik mij gaan richten op het erfrecht. Van het notariaat heb ik door deze vervelende periode mijn buik vol. Dat is jammer, maar door schade en schande ben ik er achter gekomen waartoe tunnelvisie kan leiden. Wat rest is een schadeprocedure tegen de staat. Mijn vrijspraak en titel heb ik immers al terug gekregen. Nu mijn goede naam nog."

Artikel geplaatst op vrijdag 21 april 2017 - 09:04Reacties (0)


Reageer

Alkmaar
Jongereninloop 't Praethuys ALKMAAR - Jongereninloop Talk2gether wordt dinsdag 30 mei van 19.15 tot 21.15 uur gehouden in 't Praethuys aan Westerweg 50 in Alkmaar. Alle jongeren van 12 tot 18 jaar met een vader, moeder, broer of zus met kanker mogen mee doen. Woensdagochtend 31 mei wordt er van 10.00 tot 12.00... The Sense of an Ending ALKMAAR - De film The Sense of an Ending gaat donderdag 25 mei, Hemelvaartsdag, in première bij Filmhuis Alkmaar. Jim Broadbent speelt Tony Webster, een man die een teruggetrokken en stil leven leidt. Wanneer zijn verleden hem plotseling in lijkt te halen, is het gedaan met de rust. Hij wordt... Aanschuifborrel PvdD ALKMAAR - Werkgroep Alkmaar en omstreken van Partij voor de Dieren Alkmaar houdt zondag 28 mei een 'aanschuifborrel' in Grand Café Het Gulden Vlies aan Koorstraat 30 in Alkmaar. Van 16.00 tot 18.00 is iedereen welkom om aan te schuiven. Vragen over de Partij voor de Dieren, iets meer over... Vroonermeerschool gaat van start ALKMAAR - In de Vroonermeer gaat dinsdag 1 augustus een nieuwe openbare basisschool van RONDUIT Onderwijs van start. Deze basisschool, een dislocatie van de Vlieger, wordt een geheel zelfstandige draaiende school met een eigen onderwijsconcept. Samen met De Lispeltuut van het SAKS wordt de Vroonermeerschool gehuisvest in de nieuw te... Zwarte band HAARLEM - In Harderwijk vonden onlangs de zwarte band examen plaats van de Karate-do Bond Nederland. Karatevereniging Funakoshi uit Alkmaar leverde maar liefst achttien deelnemers aan dit zware examen, waarin de karateka’s na jarenlange training uitgebreid getest worden op hun kennis en kunde van het karate. Na bijna anderhalf uur... Kaeskoppen in de Sociëteit ALKMAAR - Kaeskoppenstad is inmiddels een bekend fenomeen in Alkmaar en omstreken. Iedereen die eerder door Kaeskoppenstad heeft gelopen herkent de personages. Het evenement inspireerde Ron Jansen, die schilderles geeft in De Eenhoorn, tot een nieuwe activiteit voor zijn leerlingen. Ze gingen portretten schilderen van de Kaeskoppen en deze expositie...

Groots volkstuinproject voor minima in Alkmaar
Maak kennis met amateur-tuinieren onder begeleiding

ALKMAAR - Amateurtuindersverenigingen in Alkmaar-West stellen ook dit jaar tuinen beschikbaar aan mensen met een uitkering. Op deze manier kunnen zij een jaar lang onder begeleiding van een ervaren tuinder gratis kennis maken met amateurtuinen. De deelnemers krijgen een tuin van 50 m2 om te ervaren wat het is om...
Struinen op de Bric-à-brac ALKMAAR – Bewoners van de ventweg aan de Zeswielen in Alkmaar houden zondag 28 mei van 10.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Bric-à-brac markt: een evenement in Franse sfeer met bijzondere, nostalgische en decoratieve spullen in alle soorten en maten. Entree is gratis. Liefhebbers van brocante, antiek, curiosa, speelgoed, elektronica,... Voorjaarsmarkt landgoed Willibrordus HEILOO - Op landgoed Willibordus wordt zondag 28 mei een voorjaarsmarkt gehouden van 11.00 tot 17.00 uur aan Kennemerstraatweg 464 in Heiloo. Op de markt vinden bezoekers een honderdtal kramen met onder andere kleding, hobby artikelen, hebbedingetjes, kunst, fraaie plantjes, vers fruit, huisvlijt artikelen en nog veel meer leuke zaken.... Boeken en kunstmarkt DE RIJP - De traditionele boeken en kunstmarkt van De Rijp vindt zondag 28 mei plaats van 11.00 tot 17.00 uur op de Grote- en Kleine Dam. Naast de VVV en nabij terrassen. Boekhandelaren en kunstenaars van uit het hele land, maar ook lokale artiesten, presenteren hun boeken en kunst.... Meimarkt op hemelvaartsdag NOORD-SCHARWOUDE - De traditionele mei-markt - de Hemelvaart markt - staat voor de deur. Langs de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude, tussen de Sint Johannes de Doperkerk en de Willem de Zwijgerstraat, bieden donderdag 25 mei weer tal van kooplieden hun waar aan. Naast de tientallen kraampjes zijn er standwerkers die de... Adoptie en partnerkeuze ALKMAAR - Wereldkinderen regio Alkmaar houdt woensdag 7 juni een ontmoetingsbijeenkomst in wijkcentrum Daalmeer aan Johanna Naberstraat 77b in Alkmaar. Auteur Hans Walenkamp uit Hoorn is te gast om vanaf 20.00 uur zijn nieuwste boek ‘Wie kan er mijn geliefde zijn’ te bespreken over adoptie en partnerkeuze. Walenkamp leest belangrijke... Kunstenaar exposeert op De Woude DE WOUDE - Kunstenaar Henk Veen exposeert vanaf donderdag 25 tot en met zondag 28 mei met zijn kleurrijke en sprekende schilderijen in het kerkje De Kemphaan aan Woude 8 op De Woude. De expositie is te bezichtigen van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Het kerkje is tijdens... Alkmaar Vocaal zoekt tenoren ALKMAAR - Kamerkoor Alkmaar Vocaal, bestaande uit 23 zangers en zangeressen, is een project gestart met liederen over liefde en liefdesverdriet, waarin componisten uit alle eeuwen voorbijkomen. Er is plaats voor twee à drie extra tenoren, in aanvulling op de drie huidige vaste tenoren. Van zangers wordt verwacht dat zij... Jazz-session met Walter Mooij Jazz Trio ALKMAAR - Het Walter Mooij Jazz Trio houdt donderdag 25 mei een live Jazz-session vanaf 21.00uur in proeflokaal De Boom onder het biermuseum aan de Houttil in Alkmaar. Bezoekers hebben de mogelijkheid om mee te jammen onder leiding van het Walter Mooij Jazz trio. Het doel van deze avond is... Noord-Holland Noord versnelt naar duurzame energie ALKMAAR - Regio Noord-Holland Noord heeft een goede uitgangspositie om nationaal en internationaal een vooraanstaande rol te spelen bij de energietransitie. Een innovatief bedrijfsleven, diverse kennisinstellingen en een faciliterende overheid. Om de mogelijkheden daadwerkelijk te verzilveren hebben gemeente Alkmaar, Ontwikkelingsbedrijf NHN en Stichting Energy Valley de handen ineen geslagen om... Popquiz ALKMAAR - Muziekliefhebbers kunnen donderdag 25 mei weer popquizzen bij Podium Victorie in het nieuwe pand aan Pettemerstraat 5 in Alkmaar. Daarmee trapt de langstlopende popquiz van Nederland weer af, na enkele maanden rust wegens verhuisactiviteiten. Deze Hemelvaartsdag komen enkele markante muziekfanaten hun medewerking verlenen aan de eerste popquiz in... Kindercursus kanovaren Argonauten DE RIJP – Bij KV Argonauten, de Rijper kanovereniging, start zondag 28 mei een korte cursus ‘Kanokids’. Spelenderwijs leren kanovaren voor kinderen van 6 tot 8 jaar en 9 tot en met 12 jaar op vier zondagen. ‘Kanokids’ is voor kinderen die kennis willen maken met de rustgevende maar ook... Excursie door De Kleimeer KOEDIJK - Dichtbij Alkmaar, grenzend aan het Geestmerambacht, ligt het prachtige natuurgebied ‘de Kleimeer’. Vooral in het voorjaar is dit een interessant natuurgebied, zeker voor liefhebbers van bijzondere planten en vogels. De roerdomp, de snor en het baardmannetje worden regelmatig in dit gebied gehoord en gezien. Het hele jaar is... Rommelmarkt ALKMAAR - In de Watertorenbuurt van Alkmaar wordt zondag 28 mei de jaarlijkse rommelmarkt gehouden. Bewoners van de Forestusstraat, Drebbelstraat en Van Teylingenstraat verkopen van 10.00 tot 16.00 uur allerlei spullen voor een prikkie. Zin om op deze rommelmarkt te gaan staan? Neem dan contact via tel. 072-5114137 of stuur... Stonerfall in Victorie ALKMAAR – De tweede editie van Stonerfall vindt vrijdag 26 mei plaats in Victorie aan Pettemerstraat 5 in Alkmaar. Het nagelnieuwe pand staat een ware krachtproef te wachten: die van de stonerrock. Logge drums, zware bassen, en overstuurde gitaren zoals velen die bijvoorbeeld kennen van het Amerikaanse Monster Magnet. Aanvang... 'Ons Stekkie' voor wijkvereniging Oud Overdie ALKMAAR - Als het aan het college van Alkmaar ligt krijgt wijkvereniging Oud Overdie een nieuw ‘stekkie’. Dinsdag 16 mei heeft het college ingestemd met het voorstel waarin aan de raad gevraagd wordt een krediet van € 530.000 beschikbaar te stellen voor vernieuwbouw van het pand Coornhertkade 106 voor het...

AZ zet FC Groningen simpel opzij

ALKMAAR - AZ heeft FC Groningen zaterdag 20 mei met 4-1 verslagen in de play-offs voor Europees voetbal. Donderdag 25 mei treffen de Alkmaarders FC Utrecht als de te kloppen tegenstander in het AFAS Stadion. Waar AZ het winnen in de reguliere competitie verleerd leek te zijn, denderde de ploeg...
Reisverhalen in De Alkenhorst ALKMAAR - In Huis van de Wijk De Alkenhorst in De Hoef worden elke twee maanden verhalen verteld aan de hand van kwaliteit foto's. Zondag 28 mei zijn bezoekers weer welkom van 14.00 tot 16.00 uur voor een inspirerende presentatie aan Schelfhoutlaan 4 in Alkmaar. In plaats van de gebruikelijke...