Rodi

'Mijn nachtmerrie is eindelijk voorbij'
Alkmaarse notaris Bert Broekkamp vecht voor eerherstel

Bert Broekkamp vecht voor eerherstel. (Foto: JV / RM)

ALKMAAR - Bert Broekkamp maakt een montere indruk. Na een juridische strijd die maar liefst 5,5 jaar in beslag neemt, wordt de Alkmaarder in maart vrijgesproken van alle verdenkingen waarvan het Openbaar Ministerie (OM) hem verdenkt. Sinds woensdag 12 april mag Broekkamp ook weer het ambt van notaris uitoefenen en dus lijkt alles goed gekomen te zijn. Van genoegdoening is echter nog lang geen sprake, vindt de 60-jarige Alkmaarder. "Na 5,5 jaar is mijn nachtmerrie eindelijk voorbij. Ik ben inderdaad vrijgesproken, maar ben wel een heleboel vrienden kwijt geraakt."


De gerechtelijke strijd begint voor Broekkamp als er in 2011 's nachts dertien man van een arrestatieteam in zijn villa in Bergen staan. In het huis waar zijn kinderen en ex-vrouw wonen, wordt hij ten overstaan van hen onder zachte dwang uit zijn huis gehaald. Wat volgt is een periode van drie weken waarin hij zes dagen in een politiecel vertoeft in Lelystad en twaalf dagen doorbrengt in totale afzondering in een cel in de penitentiaire inrichting Zwolle. "Op verdenking van hypotheekfraude, witwassen, deelname aan een criminele organisatie, geweldsdelicten, valsheid in geschrifte, vrouwenhandel en drugshandel dacht het OM een goede zaak (hypotheekfraudezaak Peseta, red.) tegen mij te hebben", zo somt Broekkamp de aanklachten tegen hem op. "Ik was volstrekt verbouwereerd en wist niet waar ze het over hadden. Die verbazing overheerst zoveel jaar later nog bij mij."

Aangifte


Wat ten grondslag ligt aan de verdachtmakingen tegen Broekkamp zijn de transacties op de Amsterdamse woningmarkt, waarin hij tussen 2004 en 2006 een dienstverlenende rol vervulde als notaris. "Een huizenhandelaar, Ramon B., schakelde mijn notariskantoor in bij de doorverkoop van een aantal woningen in Amsterdam. Geen woningen in het topsegment hoor, maar woningen die voorheen eigendom waren van woningcorporatie Stadsgenoot. En die laatste partij besluit in 2011 om aangifte van oplichting te doen, omdat ze de gang van zaken zoveel jaren later onverkwikkelijk vinden. Onder het mom van woningspeculatie dachten zij en het OM een zaak te hebben. Echter, aan elke transactie ging een bepaalde periode vooraf en daarnaast werden de woningen met beperkte winst doorverkocht. B. maakte gebruik van tussenpersonen bij deze transacties, maar het OM noemde hen stromannen."

Betrokken


Hoewel Broekkamp en de huizenhandelaar dus al lang geen zaken meer doen, wordt de Alkmaarder verweten dat hij evengoed verantwoordelijk is voor de strafbare feiten die in de panden van B. gepleegd worden. "Er blijkt een hennepplantage te zijn gevonden in een van zijn panden. Ook was er sprake van prostitutie. Let wel; die feiten vonden plaats na 2006 en het ging ook nog eens om panden die werden doorverkocht met behulp van andere notarissen. Ik was namelijk niet de enige notaris die hij inschakelde, daar B. in die jaren meerdere panden doorverkocht nadat hij ze had aangekocht van Stadsgenoot. Ondanks het feit dat ik geen zaken meer met de huizenhandelaar deed, redeneerde het OM dat ik deel uit maakte van een criminele organisatie. Immers, ik was er in het begin bij en dus stond mijn betrokkenheid onomstotelijk vast voor hen. Zie je maar eens te verweren tegen een dergelijke denkwijze."

Begrip


Naast de strijd die Broekkamp voert tegen het OM, blijkt ook de opinie binnen zijn sociale leven lastig te keren. "Vrienden keerden zich na zoveel jaar tegen mij toen ik in 2015 uiteindelijk alsnog veroordeeld werd tot twintig maanden. Terugkijkend heb ik daar nog begrip voor ook, want ik had toch gezegd dat ik het niet gedaan had? Met een veroordeling op zak was de emmer voor sommigen overgelopen. Hoewel ik nu in hoger beroep ben vrijgesproken, wil dat nog niet zeggen dat de maatschappij datzelfde doet. Dat is jammer, maar het heeft me wel leren relativeren. Mijn kinderen hebben zich gelukkig nooit tegen mij gekeerd. Ook voor hen is het een zware periode geweest en daar is nu gelukkig een einde aan gekomen."
Dat Broekkamp niet alles is kwijtgeraakt door het juridische gevecht is achteraf gezien een wonder. "Mijn kantoor is er gelukkig niet aan ten gronde gegaan. Dat heb ik vooral te danken aan trouwe klanten die niet alles wilden geloven wat er over me geschreven is. Daar ben ik hen enorm dankbaar voor. In de toekomst wil ik mij gaan richten op het erfrecht. Van het notariaat heb ik door deze vervelende periode mijn buik vol. Dat is jammer, maar door schade en schande ben ik er achter gekomen waartoe tunnelvisie kan leiden. Wat rest is een schadeprocedure tegen de staat. Mijn vrijspraak en titel heb ik immers al terug gekregen. Nu mijn goede naam nog."

Artikel geplaatst op vrijdag 21 april 2017 - 09:04Reacties (0)


Reageer

Alkmaar
Kinderkleding en speelgoed ALKMAAR - Op basisschool de Vlieger wordt zaterdag 14 april een kinderkleding en speelgoedbeurs gehouden van 9.00 tot 12.00 uur aan Sneeuwgansstraat 18 in Alkmaar. Wie speelgoed, baby- en kinderkleding, zwangerschapskleding of andere artikelen overheeft, mag dit inbrengen bij de organisatie. Zij proberen de artikelen te verkopen. Van de opbrengst... Ritmische gymnastiek in De Meent ALKMAAR - Sinds februari bestaat de mogelijkheid om in De Meent Bauerfeind in Alkmaar lessen ritmische gymnastiek te volgen. Ritmische gymnastiek is een combinatie van dans, acrobatische bewegingen en choreografie. Tijdens de les train je naast het gebruik van diverse materialen als touw, bal, hoepel, knotsen en lint ook bewegen... Kunstuitleen in de ban van Crossroads ALKMAAR - Het kunstenaarscollectief Contrast-fotografie exposeert van 25 maart tot en met 22 april bij Kunstuitleen Alkmaar. Het collectief is door Jan Hoogland, Armando Jongejan, Frank Roosendaal en Rob Starre in 1989 opgericht. Individueel en als collectief exposeren ze zeer regelmatig met nieuw werk. De vier fotografen komen samen met... Welkom aan boord van de Bulgia ALKMAAR - Zeekadetkorps Alkmaar houdt zaterdag 31 maart van 11:00 tot 17:00 uur een open dag. Bezoekers zijn deze dag welkom een kijkje te nemen aan boord van de Bulgia, een oud marinevaartuig van 36 meter lengte, afgemeerd liggen aan de Noorderkade ter hoogte van de Tesselsebrug. Het schip is... Fotografiecursussen ALKMAAR - In Hortus Alkmaar starten dit voorjaar diverse fotografiecursussen, gegeven door Linda Karels. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals een basiscursus, een gevorderdencursus, creatieve fotografie of zwart-witfotografie. De beginners- en gevorderdencursus starten op vrijdag 6 april. De gevorderden in de ochtend en de beginners in de middag. Na afloop van... Wederom Olympic Moves naar Alkmaar ALKMAAR - Voor het tweede jaar op rij is het Alkmaar Sport gelukt om de regiofinale van Olympic Moves naar Alkmaar te halen. Na het succes van vorig jaar nemen opnieuw ruim 1000 scholieren van 42 middelbare scholen uit de regio en zelfs uit Flevoland en Zuid-Holland deel aan dit... Website Wordpress bouwen in één dag ALKMAAR - Zelf in één dag leren om een Wordpress website te bouwen en te onderhouden? Dat kan met de cursus van Fred van Eck. De cursus Wordpress is een complete basiscursus en na afloop bent u in staat om zelf een website te bouwen en te onderhouden. De cursus...

'Dit is een geweldig initiatief'
AZ verlengt met Playing for Success

ALKMAAR - Tien schoolbesturen uit de regio, AZ en de gemeente Alkmaar ondertekenden zondag 18 maart een overeenkomst die de partijen tot en met 2022 aan Playing for Success Alkmaar verbindt. Dit naschoolse programma is voor kinderen die (tijdelijk) om sociaal-emotionele redenen niet optimaal presteren. Het programma leidt tot meer...

Zes zetels voor OPA, VVD en Groenlinks

ALKMAAR - Met ruim vijftien procent van de stemmen is de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) nog steeds de grootste partij van Alkmaar, maar toch een stuk minder groot dan de vorige verkiezingen. Zowel OPA, VVD als GroenLinks behaalden zes zetels en dat is voor de groene partij van lijsttrekker Christian...
Passieconcert Alkmaar Vocaal OUDORP - Kamerkoor Alkmaar Vocaal brengt zondag 25 maart een Passieconcert met muziek van onder anderen De Victoria, Gesualdo, Palestrina en Vaughan Williams. Te horen zijn hun composities op de bijbelse klaagzang ‘O vos omnes’, in de vertaling van Vondel. Het concert vindt plaats op 25 maart in het sfeervolle... Paas-expositie in beeldentuin Art of Africa NOORD-SCHARWOUDE - In het Paasweekend van zaterdag 31 maart, zondag 1 april en maandag 2 april gaat de Beeldentuin van Art of Africa in Noord-Scharwoude weer open.Er staat een prachtige collectie natuurstenen beelden, afkomstig uit en gemaakt in Zimbabwe. Deze unieke beelden zijn bijna geheel met de hand vervaardigd, zonder... UR-WHO!?             ADVERTORIALALKMAAR - URD Solutions, in de volksmond URD. UR-Who!? Misschien nog nooit van ons gehoord, maar wij zijn al meer dan 20 jaar de kracht achter vele mooie merken en zorgen dat onze klanten en merken goed vertegenwoordigd zijn in de branche. Samen met onze grote broer Racktime vormen wij... Muzikaal literair café met Nico Arzbach ALKMAAR - Nico Arzbach, gitarist van De Dijk, treedt zondag 8 april op in bibliotheek Alkmaar Centrum met een nieuwe muzikaal literair café. In dit programma staat zijn literaire held Jan Wolkers centraal. Samen met Roland Brunt en Peter Smit brengt hij liedjes, anekdotes en verhalen ten gehore. Het optreden... Revange op ADO Vrouwen ALKMAAR - Het verlies van VV Alkmaar uit bij ADO Den Haag Vrouwen betekent dat het vervolg van de competitie in de B poule plaatsvindt. Tot eind mei worden wedstrijden gespeeld tegen Achilles’29, Excelsior/Barendrecht en ADO Den Haag. Deze laatste komt vrijdag 30 maart op bezoek. De eerdere thuiswedstrijd dit... Mantelzorgers ontmoeten elkaar HEILOO – Het Mantelzorgcentrum houdt dinsdag 3 april een ontmoetingsgroep voor mantelzorgers uit Heiloo. De bijeenkomst is in het Trefpunt van 10.00 tot 11.30 uur. Mantelzorgers wisselen tips en ervaringen met elkaar uit. Dat gebeurt onder begeleiding van de Consulent mantelzorg van het Mantelzorgcentrum, Yvon Roelofs. De bijeenkomst is gratis.... Kennismaken met de Gruffalo ALKMAAR - De Gruffalo - het monster uit het boek van Julia Donaldson - bezoekt zaterdag 7 april tussen 10:30 en 16:00 uur kinderboekenwinkel de Vrolijke Boekenwurm aan Houttil 52 in Alkmaar. Kinderen kunnen op de foto met de Gruffalo en kleurplaten maken. Deelname is gratis. Repair Café ALKMAAR - ALKMAAR - Het activiteitencentrum De Blauwe Boom aan de Bart van der Leckstraat 1 (achter de Aldi) vormt zaterdag 14 april weer het onderkomen voor het Repair Café, voor het repareren van meegebrachte spullen. Tussen 13:00 en 15:30 uur zijn belangstellenden van harte welkom. Enthousiaste vrijwilligers zitten klaar... Kinderen met jeugdhulp nog zeker drie jaar vakantieFUN ALKMAAR - Goed nieuws voor ouders/verzorgers van kinderen met een zorgindicatie in het GGZ-spectrum. Kinderen uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Uitgeest, Langedijk en Heerhugowaard kunnen nog zeker drie jaar meedoen aan het sportieve en creatieve programma VakantieFUN. Sport-Z organiseert het actieve en creatieve vakantieprogramma ‘VakantieFUN’ voor kinderen met... Wandelen in Historisch Oudorp OUDORP - Stichting Historisch Oudorp houdt 14 april en 12 mei een wandeling voor liefhebbers van de historie en de schoonheid van Oudorp, een van de oudste parochies van het bisdom Haarlem. Zo’n duizend jaar geleden heette Oudorp nog Altenthorpe en sinds die tijd tot heden heeft het dorp heftige... Voetbaltoernooi voor bedrijven Beverkoog OUDORP - Voetbalvereniging Kolping Boys houdt vrijdag 8 juni het eerste Beverkoog voetbaltoernooi op de velden van Kolping Boys aan de Beverdam 3. In vier poules strijden in totaal zestien teams met Alkmaarse ondernemers om de allereerste Beverkoogbokaal. Deelname aan het voetbaltoernooi is gratis. Elk team speelt minimaal drie wedstrijden...

Familiebedrijven bij elkaar in Alkmaar
Donderdag 5 april in AFAS stadion

REGIO – Donderdag 5 april wordt in het AFAS stadion in Alkmaar het Familiebedrijven Event 2018 gehouden. Het thema is ‘Verandering & Innovatie, een must voor de nieuwe generatie?!’ Aanvang 13.30 uur. Rond 19.00 uur is het evenement ten einde.Op het evenement komen verschillende facetten aan de orde. Zoals: ontdek...
Open dag Respijthuis ALKMAAR - Respijthuis Alkmaar houdt woensdag 4 april van 10.00 tot 12.00 uur een open huis. In het Respijthuis kunnen zorgtaken van mantelzorgers tijdelijk worden overgenomen. Even op adem komen zonder een schuldgevoel te hebben? Kom langs op onze open inloopochtend en maak kennis met het huis en de enthousiaste... Rowen Heze in Podium Vicotorie ALKMAAR - Rowwen Heze staat 30 maart om 20.15 uur op de planken van Podium Victorie. De Limburgse band staat al jaar en dag bekend om hun mix van Tex Mex, polka en Ierse folk, in dialect gezongen. De band heeft meer dan twintig albums en een hele rits prijzen... Burgemeester Bruinooge opent jarige speeltuin OKB ALKMAAR - Speeltuin Ons Kinder Belang (OKB) bestaat vijftig jaar en dat wordt volop gevierd tijdens de opening van het speelseizoen op zaterdag 7 april. Leden zijn vanaf 12.45 uur welkom voor de spectaculaire openingsvoorstelling van Vrij Theater Producties. Zij presenteren een eigen verhaal van Hans en Grietje in en...