Rodi

'Meer mensen blijven leven'
Zomeractiviteiten bij Anna's Huis - Centrum voor Leven met kanker | Zaanstreek

De koks van Anna's Huis in de kookstudio met v.l.n.r. Peter Luysterburg, Jan Duijvis en Rob Berkhout. (Foto: Anna's Huis -Centrum voor Leven met kanker | Zaanstreek)

ZAANDAM - Na de zomervakantie opent het Centrum voor Leven met kanker | Zaanstreek, Anna’s huis haar deuren op alle werkdagen. Het centrum is nu al open voor inloop en patiënten opvang maar start in september met een volledige bezetting en diverse activiteiten en workshops. Maandag 6 augustus is de gezellige kookstudio en elke donderdag om de week zingt Anna's Koor. Voor het koor wordt nog aanvulling gezocht, hiermee kunnen lotgenoten plezierige uren samen zingend doorbrengen, even weg van het ziek zijn.


"Vanuit meerdere kanten was behoefte aan een inloophuis in de Zaanstreek voor mensen die leven met kanker", vertelt Sylvia. Als lid Raad van advies van Huis aan het Water in Katwoude was Sylvia betrokken bij het idee. En ook zelf leeft ze met de ziekte. "De psychosociale zorg, de opvang na de medische behandeling heb ik in de loop van de jaren wegbezuinigd zien worden. Dertig jaar geleden was er echt nog goede opvang. Nu wordt de patiënt na opname direct naar huis gestuurd en aan zijn/haar lot overgelaten. "Om deze reden is Anna's Huis opgericht - voor psychosociale zorg na de behandeling. Het is ter vermindering van depressie en angsten", weet Sylvia uit eigen ervaring. "Als je het onderwerp bespreekbaar maakt, gaat ook de dreiging en de beladenheid van het woord kanker af. Dan is het een gewoon woord. Kanker verdient het alleen niet een hoofdletter te hebben en daarom heet het 'Centrum' met een hoofdletter, 'voor Leven' met een hoofdletter, 'met kanker' een kopje kleiner. En het is een ziekte die steeds vaker behandelbaar is, meer mensen blijven langer leven, vijftig procent leeft tegenwoordig na vijf jaar nog", aldus Sylvia.

Huiskamer

Sylvia Dermout stak samen met Matty Hakvoort en Karin Hoogeveen (de oprichters Huis aan het Water), Dick Dekker (oprichter [Z]aan de wandel), Anna Derksen (oncologieverpleegkundige) en Rachel de Jong (tandarts) de koppen bij elkaar en zo kon vorig jaar - met steun van een grote groep donateurs, sponsoren en vrijwilligers - Anna's huis gerealiseerd worden. Iedereen die werkt in Anna's huis - het zijn er rond 88 - werkt op vrijwillige basis en dankzij de donaties en sponsoring kan de zorg gratis aangeboden worden.
Anna's Huis is te vinden aan de zorgboulevard bij het Zaans Medisch Centrum in Zaandam. De naam dankt het centrum aan mede-oprichter Anna Derksen die helaas maar 56 jaar mocht worden en aan de gevolgen van kanker is overleden. Anna's Huis biedt mensen die in de Zaanstreek en omgeving wonen de mogelijkheid om in huiskamersfeer een kop koffie, thee of soep te drinken en gewoon even stoom af te blazen. Daar is ook lotgenotencontact, men kan ervaringen delen en psychosociale steun krijgen van professionals en goed getrainde vrijwilligers. Daarnaast is een uitgebreide infotheek voor algemene informatie aanwezig.
Workshops

Workshops of activiteiten worden zoveel mogelijk overdag gepland, maar kunnen ook in weekenden of avonden plaatsvinden. Er wordt momenteel gewerkt aan een fitnessprogramma met de revalidatie- en fysiotherapieafdeling van het ZMC die boven Anna's huis is gevestigd, en met andere oncologische fysiotherapeuten.
Na de zomer staan activiteiten als tekenen, schilderen, handarbeid, verwerkend schrijven, hardlopen, wandelen, yoga en mindfulness op de agenda. Er komen ook thema-avonden voor informatieverschaffing voor lotgenoten, vrijwilligers en/of professionals.
Wie interesse heeft om deel te nemen kan gewoon inschrijven door binnen te lopen aan de Zorgboulevard Koningin Julianaplein 18 in Zaandam (naast het Zaans Medisch Centrum). Inschrijven kan ook via officemanagers@levenmetkankerzaanstreek.nl. Geef interesse voor bovengenoemde workshops door en ontvang t.z.t. bericht. Kijk voor alle informatie op www.levenmetkankerzaanstreek.nl.

Artikel geplaatst op donderdag 12 juli 2018 - 12:31


Zaanstad
Burgemeester laat zelfgebouwde bootjes te water ZAANDAM - Op de Zaanse Schans bouwen kinderen deze week aan hun eigen bootje. Maar zijn ze ook Zaanwaardig? Zaterdag 14 juli leidt burgemeester Jan Hamming de feestelijke tewaterlating. 'Bouw je bootje' is een onderdeel van Optimist on Tour, het evenement dat dit jaar voor de derde achtereenvolgende keer is... Aangenaam KennisMaken bij FluXus ZAANDAM - Om het nieuwe creatieve seizoen na de zomervakantie goed te starten kun je je nu al bij FluXus inschrijven voor workshops die in de laatste week van de vakantie plaatsvinden. Deze workshops onder de titel KennisMaken introduceren nieuwe cursussen en docenten. Vertrouwde lessen uitproberen kan tijdens Open lessen... Podium de Flux en Zaantheater slaan de handen ineen ZAANDAM - Tijdens deze zonnige dagen denkt menigeen nog liever niet aan het najaar. Podium de Flux en het Zaantheater zijn echter al volop bezig met de voorbereidingen voor de wintermaanden. Deze twee Zaanse podia zijn begonnen met een mooie samenwerking waaruit de komende tijd een aantal spraakmakende shows zullen... Ontmoet je buurtbewoners op De Buurtcamping Belangstellenden kunnen van vrijdag 20 tot en met zondag 22 juli bij kampeerterreinen in Zaandam en Krommenie hun tent opzetten en ontdekken wat er allemaal in hun buurt mogelijk is. Het idee van De Buurtcamping is dat je de mensen in de buurt leert kennen, dat je mensen makkelijker kunt... 'Meer mensen blijven leven'
Zomeractiviteiten bij Anna's Huis - Centrum voor Leven met kanker | Zaanstreek
ZAANDAM - Na de zomervakantie opent het Centrum voor Leven met kanker | Zaanstreek, Anna’s huis haar deuren op alle werkdagen. Het centrum is nu al open voor inloop en patiënten opvang maar start in september met een volledige bezetting en diverse activiteiten en workshops. Maandag 6 augustus is de...
Filmvertoning History of the Messerschmitt REGIO - Bij Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis, gelegen op de grens van Heemskerk en Zaanstad, is zondag 22 juli een lezing over de geschiedenis van de Messerschmitt. Het fort is dan ook geopend voor publiek. De gehele dag vertoont het luchtoorlogmuseum in de filmzaal een film over de geschiedenis van de... Organisatie BNI ZaanSupport bestaat 15 jaar ZAANDAM - Business Network International (BNI) kwam vijftien jaar geleden naar Nederland. Sindsdien zijn er 128 lokale chapters opgericht, met meer dan 3100 leden. Die gaven elkaar in 2017 meer dan 198.000 zakelijke aanbevelingen. BNI ZaanSupport bestaat bijna zes jaar en heeft op dit moment zo'n twintig leden. Het resulteerde... Lezing over luchtoorlog boven Noord-Holland tijdens WOII REGIO - Bij Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis, gelegen op de grens van Heemskerk en Zaanstad, is zondag 15 juli een lezing over de luchtoorlog boven Noord-Holland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het fort is dan ook geopend voor publiek. Omdat Noord-Holland het eerste gebied was waar de Duitse jagers de vijand tegenkwamen,... Walvisweken in het Zaans Museum
Geschiedenis walvisvaart ontdekken in zomervakantie
ZAANDAM - Het Zaans Museum staat van zaterdag 14 juli tot en met zondag 2 september in het teken van de walvisvaart. Mensen kunnen de speciale walvisroute fietsen en het verhaal van de walvis in de Zaanstreek ontdekken. Ook hebben ze de kans een spannende speurtocht te doen of een...
Bewoners Pennemes krijgen duofiets ZAANDAM - Woonzorgcentrum Pennemes nam woensdag 11 juli in Zaandam een duofiets in ontvangst. Deze is voor de bewoners om te gebruiken. De fiets is geschonken door de Stichting Vrienden van Pennemes en door Rabobank Zaanstad. De fiets is ontworpen om samen met iemand te kunnen fietsen. Dankzij de elektrische... Zonnige eerste editie Struinen in de Tuinen REGIO - Kannen met water en koude biertjes in de aanslag: de eerste editie van Struinen in de Tuinen vond zondag 8 juli plaats in 31 zonovergoten tuinen verspreid door heel Zaanstad. Niet alleen het warme weer, maar ook het enthousiasme van alle betrokkenen maakten van de eerste editie van... Larisa Bilous beste Zaanse Monet-schilder ZAANDAM - Bij Monet op de Zaan stonden zondag 8 juli de boten centraal die de Franse schilder Claude Monet in 1871 zag en op zijn 25 Zaanse schilderijen vastlegde. Centrale middelpunt van de activiteiten was het MonetAtelier in Zaandam. Er waren onder meer workshops en (amateur)schilders kregen een uitnodiging... Nieuwe wethouders in gesprek met de stad ZAANDAM - Wat vinden inwoners, ondernemers en instellingen in Zaanstad van de plannen van het nieuwe college van B&W? Welke ideeën hebben zij voor de toekomst van de stad? Om daarachter te komen gaat het nieuwe college 150 dagen in gesprek met de stad. De eerste bijeenkomst is dinsdag 17... Click exposeert in Torenerf WORMER - Vijf fotografen van Fotogroep Click exposeren tot en met 28 september in Zorgcirkel Torenerf. Ze exposeren werken uit eigen series en vanuit verschillende thema's.Wim Vooijs exposeert met kleurrijke molens van de Zaanse Schans, zoals ze zijn als de avond valt en de toeristen weer zijn vertrokken. Joke Naus... Succesvol Struinen in Tuinen ZAANSTAD - Kannen met water en koude biertjes in de aanslag: de eerste editie van Struinen in de Tuinen vond plaats in eenendertig zonovergoten tuinen door heel Zaanstad. Niet alleen het warme weer, maar ook het enthousiasme van alle betrokkenen maakten van de eerste editie van Struinen in de Tuinen... Abseilen voor Het Vergeten Kind ASSENDELFT - Wie last heeft van hoogtevrees kon zaterdag 7 juli maar beter wegblijven uit de buurt van de Watertoren Assendelft. De hele dag konden hier mensen van grote hoogte naar beneden abseilen. De ene deelnemer gleed in een razendsnel tempo naar beneden, een ander nam zijn gemak daarbij genietend... Inschrijving Loop voor Hoop geopend WORMER - Het Hardloopevenement Loop voor Hoop Zaanstreek wordt zaterdag 25 augustus gehouden. De organisatie ligt in handen van Rotaryclub Wormerveer/Krommenie, in samenwerking met de atletiekverenigingen Lycurgus en AV Zaanland. Deze wedstrijd wordt vaak gebruikt als opmaat voor de Dam tot Damloop. Lopers kunnen hun tijden meten op de 5,... Preken met de zandloper KROMMENIEDIJK - Het Kerkje van Krommeniedijk is zondag 15 juli van 13.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. Vrijwilligers van het kerkje zijn aanwezig om bezoekers te informeren over; het ontstaan van het kerkje, wat de functie van de zandloper is en de schitterende betaaltafel in de consistorie. Nieuwsgierig waarom er... Bijenhotel voor Schooltuinen ZAANSTAD - De kinderen van de Schooltuinen in het Darwinpark krijgen een viersterrenhotel. Dinsdag 10 juli schenkt raadslid Judit Raa een bijenhotel namens de fractie en werkgroep Partij voor de Dieren. Hiermee wil de PvdD het werk van de Schooltuinen ondersteunen en de bijen een handje helpen. Wilde bijen spelen... Judas, naar de bestseller van Astrid Holleeder ZAANDAM - "De kranten staan er vol van. Het proces tegen Willem Holleeder is nog lang niet afgerond. Bijna niemand wist dat hij zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie en zelfs zijn eigen moeder Stien ontkwamen niet aan zijn despotische gedrag. Omdat ze... Voorinschrijving warming up-lopen Assendelft geopend ASSENDELFT - In Assendelft vinden woensdagavonden 22 augustus, 29 augustus, 5 september en 12 september voor de veertigste keer de warming up-lopen plaats. Ieder jaar doen er gemiddeld 350 lopers aan deze serie mee, voornamelijk als training voor de Dam tot Damloop. Behalve dat het een ideaal parcours kan zijn... Polsstokhoogspringspektakel bij AV Lycurgus ASSENDELFT - Na twee jaar afwezigheid vindt zondag 15 juli op het complex van Atletiekvereniging (AV) Lycurgus in Assendelft voor de negende keer de wedstrijd om de Richard Coté Bokaal plaats. Ongeveer zeventig atleten gaan proberen hun beste prestatie ooit bij het polsstokhoogspringen neer te zetten. Om 10.30 uur start...

Een Beachstation aan de Rozengracht
Eredivisie Beachvollebal strijkt neer in centrum van Zaandam

ZAANDAM - De Dela Eredivisie Beachvolleybal (DEB) streek zaterdag 7 en zondag 8 juli neer in Zaandam. In de eredivisie beachvolleybal streden twaalf hoogstgeplaatste mannen- en vrouwenteams tegen elkaar in een twee dagen durend toernooi. Dit toernooi wordt elk weekend in een andere stad in Nederland gespeeld. Voor het eerst...
Lobbietoernooi in zomerse sfeer KROMMENIE - Slippers aan, zonnebril op en voldoende zonnebrand mee! Het Lobbietoernooi bij KLTV in Krommenie is namelijk dit jaar in zomerse sferen. Zon, zee en strand zijn de ingrediënten van de 36ste editie, die van zaterdag 21 tot en met zondag 29 juli wordt gehouden op het tennispark aan... Totempaal versieren in de Rosarium Vriendentuin KROMMENIE - Vorig jaar is een aantal jonge en oude Krommenieërs begonnen aan de totempaal voor de Rosarium Vriendentuin. Ter plekke ontstond het idee om er een regengod van te maken, omdat de tuin dringend behoefte aan water heeft. Zaterdag 14 juli kunnen belangstellenden er weer mee verder gaan. De... Twee kinderorkesten in Pennemes ZAANDAM - De bewoners van kleinschalig wonen bij Het Pennemes kregen woensdagmiddag 4 juli een bijzonder optreden van het FluXus orkest 'Mijn Eerste Orkest' en het Voorzaan Schoolorkest. Nicoline Kok, sociaal werkster bij Het Pennemes: "Kinderen en muziek is heel fijn voor iedereen en zeker voor onze ouderen van kleinschalig... Inventarisatie woningen Rochdale ZAANSTAD - Bewoners in Zaandam kunnen komende weken onverwachts bezoek krijgen. Om huurders in het Zaanse nog beter te kunnen helpen met reparatieverzoeken of onderhoudsklachten, zijn collega's van Rochdale bezig met een grootscheepse inventarisatie in woningen. De komende maanden bellen zij in diverse wijken aan bij huurders om in de... Eindvonnis geschil Wilhelminasluis biedt ruimte voor herstart ZAANDAM - Bouwbedrijf Heijmans heeft recht op een extra vergoeding van 8 miljoen euro van de provincie Noord-Holland voor de uitvoering van een duurder ontwerp van de Wilhelminasluis in Zaandam. Dat oordeelt de Raad van Arbitrage voor de Bouw (RvA) in het eindvonnis in het geschil over het project. De... Foto-expositie Zaanstreek en dierenportretten ASSENDELFT - Fotoclub Zaanland exposeert tot zaterdag 29 oktober in Evean verzorgingshuis/verpleeghuis Festina Lente in Assendelft. Er hangen 28 foto's van de Zaanstreek en dierenportretten. Het gaat om foto's van molens en groene houten huizen, van de nieuwbouw in het centrum van Zaandam en het Zaanse groene landschap. Bij de... Met Babel Archigids langs Zaanse houtbouw ZAANDAM - Babel Archigids verzorgt zondag 8 juli een anderhalf uur durende wandeling met als onderwerp de Zaanse houtbouw. Belangstellenden kunnen zich melden bij het Czaar Peterhuisje aan het Krimp in Zaandam. Om 14.00 uur start de wandeling vanaf het Czaar Peterhuisje. Deze leidt langs gebinten, getrapte weeg, staand schot...