Rodi

'Vergrijzen op eigen wijze'
Koning op werkbezoek bij ouderenproject in Zaandam

Koning Willem-Alexander met een bewoonster van Evean Nieuw Groenland. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

ZAANDAM - Volop leven bij Evean Nieuw Groenland in Zaandam dinsdagmiddag 9 oktober. Bewoners die een glimp willen opvangen en pers, beveiligers en andere betrokkenen in afwachting. Op deze zonnige oktobermiddag werd het Zaanse woonzorgcentrum vereerd met een Koninklijk werkbezoek. Koning Willem-Alexander kwam naar Evean Nieuw Groenland om met eigen oren te horen wat Stichting De Tijdmachine teweegbrengt. In 'De Tijdmachine' reizen ouderen terug naar de jaren zestig, in een huiskamerdecor dat helemaal naar die tijd is ingericht. Het doel: ouderen in deze enthousiasmerende setting vragen welke activiteiten ze zouden willen ondernemen die ze nu nog niet doen. Dit om hen een prettige oude dag te brengen. Koning Willem-Alexander is samen met Koningin Máxima beschermpaar van het Oranje Fonds, dat De Tijdmachine financieel ondersteunt.

Even opzij alstublieft mensen, de auto komt eraan! Koning Willem-Alexander arriveert en stapt uit. Dit moment wordt meteen vastgelegd op diverse fotocamera's en mobiele telefoons. Waarna de Koning in een besloten ruimte aan tafel gaat met de oprichters van De Tijdmachine, vertegenwoordigers van Evean Nieuw Groenland, Buurtcentrum De Bovenkruier, Sociaal Wijkteam Zaanstad, de gemeente Zaanstad en het Oranje Fonds. Deze partijen waren immers betrokken bij De Tijdmachine. Deze kwam voor het eerst naar 't Kalf in Zaandam. Van dinsdag 2 tot en met donderdag 4 oktober was De Tijdmachine voor bewoners van de wijk in Buurtcentrum De Bovenkruier en van maandag 7 tot en met woensdag 10 oktober bij Evean Nieuw Groenland, voor haar bewoners.

De mensen bepalen


De Koning sprak zodoende onder meer met de oprichters van Stichting De Tijdmachine. "Niet wij bepalen de activiteiten, maar de mensen. We gaan uit van de kracht van de ouderen", vertelt Tim Trooster (32) de kern van de stichting die hij vijf jaar geleden samen met Anne Elschot (33) startte.

Het idee van De Tijdmachine is dat ouderen met 'reisleiders' in gesprek komen over hun leven in de jaren zestig. Om vervolgens in te gaan op wat ouderen nu nog willen en kunnen doen. Op basis van de uitkomsten gaat Stichting De Tijdmachine samen met de ouderen zelf, professionals, familie, vrijwilligers en partijen in de wijk aan de slag om de wensen en vragen van de ouderen te realiseren, zodat ze 'kunnen vergrijzen op eigen wijze'. Reisleiders gaan op basis van vier thema's met ouderen in gesprek: 'Wat deed u in de jaren zestig', 'Wat vond u leuk om te doen, wat vond u belangrijk?' 'Wat zou u nu graag willen doen, wat vindt u belangrijk?' en 'Wat zou u voor een ander of het huis willen doen?' (bron: website De Tijdmachine)

Jaren zestig


Met een reden kozen Trooster en Elschot voor de jaren zestig als decor. Het is de herinnering aan een goede tijd. Elschot: "De meeste ouderen van nu waren toen tussen de 30 en de 50. Er was geen oorlog meer, ze waren klaar met hun studies, hadden hun keuzes gemaakt en het was de tijd van de goede muziek!" Trooster voegt toe dat die muziek uit steeds latere perioden komt, omdat de tijd waarin ouderen jong waren natuurlijk ook meeschuift. "The Rolling Stones en Simon en Garfunkel komen steeds vaker bij ons langs, maar we stoppen wanneer het 1980 is, hoor!" "Dan zit u zelf in het programma", reageert Willem-Alexander gevat, waarna de aanwezigen in lachen uitbarsten.

Ze gaan verder naar een andere zaal. Daar gaat de Koning in gesprek met medewerkers die betrokken waren bij een inmiddels afgerond De Tijdmachine-project bij Cordaan Woonzorgcentrum Berkenstede in Diemen. Hij spreekt onder anderen met een vertegenwoordigster die betrokken was bij de toepassing van het project bij bewoners met dementie. "Ik was heel verbaasd. Er kwamen veel verhalen naar boven. Dat is de bedoeling: mensen aan het praten krijgen. Het was alsof ze naar iets op zoek waren wat ze nu hadden gevonden. Daarna was het makkelijker voor ons om in gesprek te gaan", vertelt ze Koning Willem-Alexander.

Aan het einde van zijn bezoek komt Koning Willem-Alexander in een kleine, afgebakende ruimte in de grote zaal beneden terecht, geheel met eigen keuken en potten en pannen in de jaren zestigstijl. In een open kast staan producten uit die tijd. De Koning gaat aan een kleine tafel in gesprek met enkele bewoners en maakt zo zelf kennis met De Tijdmachine. Daarna spreekt hij in de zaal nog met een aantal andere bewoners, waarna ‘de tijd om is’ en de auto weer vertrekt.

De Tijdmachine


Stichting De Tijdmachine neemt deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit programma is bedoeld om ondernemingen met een sociale doelstelling professioneler te maken. Op die manier kunnen projecten meer betekenen voor de maatschappij. De Tijdmachine is een landelijke organisatie. Meer over De Tijdmachine is te lezen op: www.stichtingdetijdmachine.nl.

Meer foto's hieronder (Foto's: Daan Ruijter/Rodi Media)

Artikel geplaatst op woensdag 10 oktober 2018 - 09:44

Foto'sZaanstad
Lichtjesavond in Wormerveer WORMERVEER - De Historische Vereniging Wormerveer houdt vrijdagavond 2 november haar traditionele lichtjesavond op de Oude Begraafplaats in Wormerveer. De begraafplaats wordt dan door zo'n tweeduizend waxinelichtjes verlicht, een betoverend gezicht. Tijdens deze avond lezen leerlingen van Openbare Basisschool De Pionier zelfgemaakte gedichten over de begraafplaats voor en ze zingen... Cursus over Zaanstreek rond 1900 ZAANDAM - Wegens succes gaat de cursus 'Zaanse schrijvers rond 1900' donderdagen 1, 8 en 15 november op herhaling. Hierin komt de roerige Zaanstreek aan het begin van de twintigste eeuw tot leven. Dit via het werk van de schrijvers Carry van Bruggen, Jacob Israël de Haan en Cor Bruijn.... Zaanse muzikanten pakken het podium ZAANDAM - De aftrap van de open podiumavonden bij FluXus is maandagavond 5 november. Iedereen is van harte welkom in Zaandam. De Verkadezaal biedt een professioneel podium met licht en geluid. FluXus vindt het belangrijk dat er veel speelmogelijkheden voor amateurmuzikanten in de Zaanstreek zijn en zou het heel erg... ZV De Zaan behaalt licentie zwem-ABC ZAANDAM - ZV De Zaan heeft recent de Licentie Nationale Zwemdiploma's ontvangen. De licentie toont aan dat ZV De Zaan als zwemlesaanbieder voldoet aan de meest recente kwaliteitscriteria van de zwembranche. Judith Abcouwer is voorzitter van het elementair zwemmen bij ZV De Zaan en is erg trots op de licentie:... Houtblazersconcert in Kogerkerk KOOG AAN DE ZAAN - In de Kogerkerk, Koog aan de Zaan, geven de musici van het Zaans houtblazersensemble Nieuwe Maten zaterdag 3 november een concert. Het optreden, onder leiding van Herman Draaisma, kent een gevarieerd, licht klassiek programma. Het ensemble Nieuwe Maten bestaat uit ervaren musici uit de Zaanstreek.... Kunstenaars openen deuren in Landelijk Atelierweekend
Ook in de Zaanstreek
REGIO - Tijdens het laatste weekend van de Nationale Kunstweek, die jaarlijks in november plaatsvindt, is het Landelijke Atelierweekend. Meer dan vierhonderd beeldend kunstenaars in heel Nederland openen hun deuren voor het publiek, waardoor belangstellenden een kijkje achter de schermen krijgen bij het creëren van een kunstwerk. Zaterdag 17 en...
Vriendinnen exposeren in Zaansgroen ZAANDAM - In Zaansgroen exposeren twee vriendinnen zaterdag 27 en zondag 28 oktober. Voor de vijftiende keer op rij exposeert Jopie Nijkamp en dit keer met haar goede vriendin en kunstenaar Ria Hotting. Kom langs in het centrum van Zaandam, zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Jopie Nijkamp,... Zaankanters brengen 46.768 euro bijeen voor KWF Kankerbestrijding REGIO - Tijdens de collecteweek voor KWF Kankerbestrijding, zondag 2 tot en met zaterdag 8 september is er in Zaanstad 46.768 euro opgehaald. Hiermee blijft KWF Kankerbestrijding zich inzetten voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. KWF-afdeling Zaanstad bedankt iedereen voor zijn of haar... De Sluis zoekt vrijwilligers ZAANDAM - In vrijwilligerslocatie De Sluis oefenen Zaankanters Nederlands met nieuwkomers. Er komen steeds meer mensen beter Nederlands leren en er zijn dus meer vrijwilligers nodig. "Als vrijwilliger zit je nergens aan vast en versnel je integratie", aldus De Sluis. "Wat nieuwkomers het meest helpt bij hun integratie is Nederlands...

'Maatschappelijke Beursvloer succesvol en gegroeid'
'Samen de Zaanse samenleving sterker maken'

ZAANDAM - In Lab-44 in Zaandam vond vrijdag 19 oktober voor de vijfde keer de Zaanse Beursvloer plaats. Een initiatief van De Zaanse Uitdaging, waarbij het idee is dat maatschappelijke organisaties en bedrijven, zonder dat er geld aan te pas komt, iets voor elkaar doen. Met 67 matches en een...
Platform aan de Zaan organiseert aftrap WeMakeThe.City Zaanstad ZAANDAM - De maandelijkse avond van Platform aan de Zaan staat maandagavond 5 november in het teken van het WeMakeThe.City festival. Zaanse trendsetters, voorlopers, doorzetters en doeners komen deze avond bijeen in Café Fabriek in Zaandam. Samen inventariseren ze welke Zaanse initiatieven en organisaties het festival in juni 2019 groot... Verlichtingsactie in Fietsenpakhuis Werkom ZAANDAM - Bij het Fietsenpakhuis van Werkom in Zaandam vindt zaterdag 27 oktober een speciale verlichtingsactie plaats. Defecte fietsverlichting wordt gratis gerepareerd of vervangen. De actie is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN), in opdracht van Vervoerregio Amsterdam, in samenwerking met het Fietsenpakhuis. Onder het motto 'Ik val Op'... Hitte spat van het doek af WESTKNOLLENDAM - Wat een mooie zomer was het! Kunstenares Stella Burggraaf exposeert zondag 28 oktober in haar atelier een nieuwe serie zomerlandschappen, olieverfschilderijen die zij de afgelopen maanden maakte. De serie is het resultaat van de aanhoudende droogte en hoge temperaturen van deze zomer. De hitte spat van het doek... Schouwen, ook bij vv Knollendam OOSTKNOLLENDAM - Oktober, schouwmaand. Bij voetbalvereniging Knollendam weten ze er alles van. Sportcomplex 'Aan de dijk' ligt pal aan het natuurgebied Wormer- en Jisperveld, vrijwel geheel omgeven door slootjes. En die moeten begin november, als de schouwmeesters komen controleren, schoon zijn. Heel schoon. Werk aan de winkel dus voor voor... Atelieropruiming bij kunstenaar Joke Koelemeijer WORMER - Het atelier van Joke Koelemeijer staat veel te vol. Bovendien doet ze zaterdag 17 en zondag 18 november mee aan het Landelijk Atelierweekend. Hiervoor moet eerder gemaakt werk plaats maken voor nieuw werk. Joke doet daarom een grote hoeveelheid werk met flinke korting van de hand. Het is... Bijbelleerhuis ZAANDAM - Kent u Jezus, Mozes en Elia uit de Bijbel? 'Drie groten' samen op de berg bij de gedaanteverandering. Inleider Kok Klever: "Misschien wel een veel belangrijker verhaal dan we gewoonlijk beseffen. Drie personen die staan voor Evangelie, Wet en Profeten." Maar wie zijn Mozes en Elia eigenlijk? Hoezo... Zaanse Fabrieksdag ZAANDAM - Tijdens de IFIKZ Zaanse Fabrieksdag, die zondag 28 oktober plaatsvindt in de herfstvakantie, wordt met de inwoners van de Zaanstreek de Zaanse industriecultuur gevierd. Voormalige fabrieken openen speciaal hun deuren voor één dag. Ga deze dag letterlijk op expeditie in de Zaanstreek en beleef bijzondere verhalen uit de... Eenmalig concert prijswinnaar Naruhiko Kawaguchi ZAANDAM - Pianist Naruhiko Kawaguchi geeft zondag 28 oktober een eenmalig concert in de Bullekerk in Zaandam. Hij bespeelt de twee historische vleugels die daar staan, een Blühtner uit 1925 en een Erard uit 1885. Op het programma staan onder meer het Tweede Pianoconcert van Frederic Chopin en het Vierde... Grote bazaar Pennemes ZAANDAM - Elk jaar zetten meer dan dertig vrijwilligers zich in om van de jaarlijkse bazaar in zorgcentrum Pennemes een groot succes te maken. Dit jaar vindt de bazaar zaterdag 3 november plaats. Net als voorgaande jaren is aanbod weer groot: serviesgoed, textiel, elektrische spullen, boeken, kleding, woondecoratie en speelgoed,... Lichten uit tijdens Nacht van de Nacht WORMERLAND - Elk jaar, tijdens de nacht dat de wintertijd ingaat, vindt de Nacht van de Nacht plaats. Tijdens deze nacht gaan in veel gemeenten de lichten uit. Inwoners, bedrijven en de gemeente kunnen allemaal hun steentje bijdragen door reclame- en sierverlichting uit te zetten. De gemeente Wormerland laat de... Genomineerden Zaanse Startersprijs 2018 bekend ZAANDAM - Donderdagmiddag zijn op de netwerkbijeenkomst van de Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner in het Zaans Museum de namen bekend gemaakt van de drie genomineerden voor de Zaanse Startersprijs 2018. Clean Foods BV, JustHoreca vof en Looops BV zijn in de race voor de Zaanse Startersprijs 2018. De kandidaten... 'We gaan nog even door'
Nieuwe album dertig jaar actieve Wolter Kroes is uit
WESTZAAN - Zijn nieuwste album heet 'We gaan nog even door'. Een toepasselijke titel, want Wolter Kroes zit dertig jaar in het vak en als het aan de Westzaner ligt, viert hij over twintig jaar zijn vijftigjarig jubileum. Zijn album kwam vrijdag 12 oktober uit en daarmee zet de Zaankanter...
Expositie Natuurlijk Natuur bij Galerie Staphorsius WESTZAAN - Galerie Staphorsius opende onlangs de negende editie van de expositie Natuurlijk Natuur. Ook deze keer is weer een collectie van 'wildlife artbeelden', tekeningen en schilderijen te bekijken, gemaakt door (inter)nationaal bekende kunstenaars. Deze keer stelde Rob Staphorsius zichzelf de vraag wat wildlife in de huidige tijd eigenlijk is.... Activiteiten tijdens herfstvakantie in Zaanse musea ZAANDAM - Niemand hoeft zich tijdens de herfstvakantie een moment te vervelen. In het Zaans Museum, het Czaar Peterhuisje en rond het Hembrug Museum is er voor jong en oud van alles te doen. Belangstellenden kunnen chocoladeproefjes komen doen, een matroesjka beschilderen of een rondleiding op het Hembrugterrein volgen. In... Sprookjes in de heemtuin tijdens herfstvakantie ZAANDAM - De heemtuin in Zaandam is tijdens de herfstvakantie tot en met vrijdag 26 oktober omgetoverd tot een soort sprookjestuin. Bezoekers kunnen de kip met de gouden eieren zoeken en wie weet komen ze onderweg Roodkapje tegen. Wie wil, mag meevaren met het bootje van de Heen- en Weerwolf... Herfstvakantieactiviteit voor kinderen ZAANDAM - De Zaansche Molen biedt in de cacaomaand oktober een herfstvakantieactiviteit aan voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar: De Chocolademolen. De activiteit vindt woensdag 24 en vrijdag 26 oktober plaats in molen De Bonte Hen op de Zaanse Schans, Zaandam. De kinderen krijgen uitleg in de... The Setfighters speelt voor het goede doel ZAANDAM - The Setfighters volleybalt elk jaar voor een ander goed doel. Zondag 18 november houdt de Zaanse volleybalvereniging daartoe een volleybaltoernooi in sporthal Zaanlands-West in Zaandam. Dit jaar heeft de toernooicommissie van The Setfighters gekozen om de gehele opbrengst van het toernooi te doneren aan Stichting Spieren voor Spieren,... Getuigen gezocht ZAANDAM - Politie zoekt getuigen van dubbele schietpartij in Zaandam. Een 19-jarige Zaandammer is afgelopen weekend op meerdere plekken beschoten. Het slachtoffer werd eerst onder vuur genomen op de Burcht in het centrum van Zaandam. Kort nadat hij naar het ziekenhuis werd gebracht werd hij opnieuw beschoten op de spoedeisende... 'We gaan nog even door'
Nieuwe album dertig jaar actieve Wolter Kroes is uit
WESTZAAN - Zijn nieuwste album heet 'We gaan nog even door'. Een toepasselijke titel, want Wolter Kroes zit dertig jaar in het vak en als het aan de Westzaner ligt, viert hij over twintig jaar zijn vijftigjarig jubileum. Zijn album kwam vrijdag 12 oktober uit en daarmee zet de Zaankanter...

Zaanse loopt halve marathon voor La League

REGIO - De Zaanse Susan Rozemeijer loopt zondag 21 oktober de halve marathon van Amsterdam (21 kilometer) voor La League. "Ik ben besmet met het La League-virus", concludeert ze sinds zij beroepsmatig betrokken is bij de wereldwijde voetbalcommunity voor meisjes en hun fans. La League is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie...